CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 8438|Reply: 73

[Dunia] Hebat, Maryam Muzamir Curi Tumpuan James Corden, Dijemput Ke “Talkshow” Popular

  [Copy link]
Post time 25-9-2021 04:46 PM | Show all posts |Read mode
Edited by highcastle at 25-9-2021 04:47 PM

Hebat, Maryam Muzamir Curi Tumpuan James Corden, Dijemput Ke “Talkshow” Popular Amerika

Baru berusia 11 tahun tetapi telah mempunyai pencapaian yang besar dan membanggakan negara, Maryam Muzamir baru-baru ini dilaporkan telah memenangi anugerah di peringkat antarabangsa dalam pertandingan sempena The 6th International Invention, Innovation Competition (iCAN) 2021 yang berlangsung di Toronto, Kanada, bulan lalu.

Menurut laporan Sinar Harian, murid dari Sekolah Kebangsaan (P) Methodist Kuantan itu telah merangkul tiga pingat emas kerana mencipta inovasi sejenis makanan haiwan baharu yang diperbuat daripada kulit udang dan siput sedut dengan menamakan produk itu Yam 2.0 dalam pertandingan itu.

Tambah membanggakan, kejayaannya itu juga telah mendapat perhatian rancangan bual bicara popular Amerika Syarikat, The Late Late Show with James Corden.

Menerusi video yang dimuatnaik oleh rancangan itu di Twitter, pengacara, James Corden dilihat teruja dan kagum semasa bercakap mengenai kejayaan Maryam.

“Maryam Muzamir, kanak-kanak 11 tahun di Malaysia telah menemui manfaat kegunaan kulit makanan laut denggan membuat makanan haiwan yang lebih sihat dan lestari, dia 11 tahun dari Malaysia!,” kata James Corden.

Video itu telah mendapat perhatian netizen Malaysia yang turut merasa bangga dengan pencapaian Maryam yang mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa.

Dalam pada itu, bapa kepada Maryam, Profesor Madya Ts Dr Muzamir Hassan meluahkan rasa syukur kerana kegigihan anak sulungnya itu dalam menghasilkan inovasi dan rekacipta akhirnya berbaloi.

Bercerita mengenai anaknya itu kepada Sinar Harian, beliau berkata idea inovasi itu timbul ketika mereka sekeluarga mengunjungi sebuah restoran makanan laut di Kuantan. Banyak bahan buangan yang dilihat di restoran tersebut terutama kulit atau cengkerang makanan laut.

Sejak dari itu, Maryam telah melakukan pemerhatian dan merancang inovasi dengan mencipta ramuan sendiri.

ICAN 2021 diadakan secara dalam talian pada 28 Ogos lalu, ia merupakan pertandingan inovasi dan rekacipta terbesar di benua Amerika Utara.

Tahniah diucapkan kepada Maryam, semoga terus maju jaya dan mencipta pelbagai lagi inovasi yang membanggakan.



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2021 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah, Maryam. Semoga terus berjaya!
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah dik. Hebat dik klau mmg idea n buat sndiri. Tp kurg kagum sbb paknya prof madya. Apapun tahniah mgharumkn nama malysia
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:09 PM | Show all posts
bapak prof madya, ada la makmal sndiri, akses contact bagai untuk inovasi tu, aku lebih percaya bapaknya yg usahakan.


serupa cm anak pemilik bengkel, umo 11 tahun dh pandai overhaul enjin kereta..
dah paknya tukang buka enjin bagai/repair, mestila anaknya klu rajin boleh je buat , psl mesin bengkel smua sblh umah

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kekaguman jadi pudar sikit bila baca title bapaknya. Prof madya ts.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 25-9-2021 05:48 PM
batmana replied at 25-9-2021 05:09 PM
bapak prof madya, ada la makmal sndiri, akses contact bagai untuk inovasi tu, aku lebih percaya bapa ...


tu... la...pasai...cuba la 2 dua mende yg hang nyatakan tu..bertukar tempat...sama gak cam kita..mesti terkial kial...la jugok.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 25-9-2021 05:29 PM
Kekaguman jadi pudar sikit bila baca title bapaknya. Prof madya ts.

mcm mak penerbit drama pastu bersusun nama anak jd penerbit eksekutif, sama dakk privileged kid bukan je ada modal, bapak dia sendiri prof yg mungkin penyumbang utama idea tu...kalau anak nelayan kg yg buat baru la woww
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok br nak kagum..kiranya mesti idea2 dan facilities byk dtg dr bapak dia la kan.. lain la kalau parents dia cikgu ke, artis ke..yg mana xde access to the field and knowledge..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-9-2021 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm dh bapak pn propesor  lain lh kalu bapak penoreh getah mmg kagum ke langit ketujuh lh
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah dik.. tp setuju dgn forumer ckp.. x brpa nk kagum.. dh apaknye prof.. krikkrik
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa je aku tak percaya budak ni yg cetuskan idea pon. Dia cuma ikut apa yg org tua ajar.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha entah2 bapak dia yg buat semua. Lg dasyat entah2 bapak dia cilok proposal tesis mana2 student dia kasi dkt anak.
* sekadar bersangka buruk
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
beribu tania adik..tp bila baca part sapa bapak dia tu..turn off terus
kalau ank kampung i kagum jgk la
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
tahniah atas kejayaan adik Maryam...

pd masa akan dtg, mungkin bole buat ciptaan baru lg...

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 07:23 PM | Show all posts
tahniah dik maryam ... anak prof madya ... whatever it is, look fwd to your next innovation ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 07:38 PM | Show all posts
Tahniah, pape pon i tetap bangga dgn dik Maryam. Semoga berjaya n jd contoh utk generasi yg akan dtg
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-9-2021 07:43 PM | Show all posts
Pas ni anak professor atau anak madya jangan memandai masuk pertandingan........
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahniah Maryam.
Sheol ekstrak kitosan. Jarang guna dlm penternakan sbb mahal. Kitosan ni pun baja
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 07:50 PM | Show all posts
nikaido replied at 25-9-2021 06:26 PM
Haha entah2 bapak dia yg buat semua. Lg dasyat entah2 bapak dia cilok proposal tesis mana2 student d ...

aku percaya dengan teori ni...x pelik pun sbb hmmm..project ni ada jee sebenarnye..mcm uni aku ada je project budak ktorg ketengahkan bwk smpai menang memacam award.tp gitula....hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 25-9-2021 10:42 PM

Bapak punya idea suh anak cipta sana sini bertanding sana sini.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 11:07 PM GMT+8 , Processed in 0.226499 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list