CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1594|Reply: 9

[Perlis] Haram mak nyah masuk masjid dalam kecelaruan jantina – Mufti Perlis

[Copy link]
Post time 21-9-2021 09:30 PM | Show all posts |Read mode
Haram mak nyah masuk masjid dalam kecelaruan jantina – Mufti Perlis[size=0.8][size=0.9]Aizat Sharif
am@hmetro.com.my


DR Mohd Asri. FOTO Arkib NSTP





Kangar: Golongan mukhannath atau lebih dikenali dengan panggilan mak nyah atau 'transgender' diharamkan memasuki masjid dalam keadaan kecelaruan jantina kerana boleh mengganggu suasana ibadah di masjid.

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, berdasarkan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis kali ke-53/ 2021 pada 23 dan 24 Jun lalu, golongan ini sengaja menyerupai jantina berbeza dan termasuk dalam golongan fasik.

"Oleh hal demikian, mereka diharamkan memasuki masjid dalam keadaan kecelaruan jantina kerana boleh mengganggu suasana ibadah di masjid.

"Solat jemaah golongan mak nyah ini hendaklah berdasarkan jantinanya sebenar dan dilarang mengerjakan haji dan umrah jika penampilan mereka boleh menimbulkan fitnah kepada jemaah haji dan umrah lain," katanya dalam satu kenyataan yang dimuatkan dalam Laman Web Rasmi Jabatan Mufti Negeri Perlis, hari ini.

Beliau berkata, tasyabbuh adalah perbuatan lelaki atau wanita dengan sengaja meniru jantina berbeza daripada segi pertuturan, tingkah laku, perbuatan atau berpakaian tanpa mempunyai keperluan dibenarkan syarak seperti pendidikan, penyaksian atau pemberian keterangan dan seumpamanya.

Menurutnya, hukum tasyabbuh adalah haram kerana termasuk di dalam dosa besar yang dilaknat Allah SWT seperti dalam hadis Nabi SAW daripada Ibn Abbas r.a iaitu Rasulullah SAW melaknat orang lelaki yang menyerupai wanita dan orang wanita yang menyerupai lelaki. (HR al-Bukhari).

"Maka, jika penyerupaan itu tidak disengajakan seperti sifat lembut ada pada lelaki sejak asal bukan sengaja dibuat-buat adalah tidak dinamakan dengan tasyabbuh apabila golongan ini pula dipanggil 'mukhannath khalqi' iaitu seorang yang mempunyai sifat keperempuanan tidak disengajakan.

"Ini sama seperti wanita yang mempunyai sifat lelaki sejak asal seperti suara garau dan mereka ini dimaafkan selagi mana ia bukan disengajakan," katanya.

Beliau berkata, berbalik kepada perkara utama dibincangkan, terdapat beberapa hukum perlu diberikan perhatian dalam mendepani golongan ini apabila haram hukumnya seseorang berkhalwat dengan golongan mak nyah ini sekalipun dari jantina sama kerana boleh menimbulkan fitnah atau mencemarkan nama baik seseorang.

Menurutnya, jika tidak menimbulkan fitnah maka hukumnya sama seperti seseorang berkhalwat dengan jantina sama.

Katanya, mereka turut dilarang mengerjakan haji dan umrah jika penampilan boleh menimbulkan fitnah kepada jemaah haji dan umrah dan sekiranya mereka meninggal dunia, jenazah golongan itu diuruskan berdasarkan jantina sebenar.

"Pihak pengurusan jenazah perlu memilih mereka yang sesuai untuk mengendalikan jenazah bagi mengelakkan fitnah.

"Demikian hal lelaki atau wanita memiliki perasaan seks kepada golongan sejenis tanpa sengaja, namun tidak melakukan apa-apa perbuatan yang mencanggahi syarak adalah dimaafkan bahkan jika dia bersabar menahan dirinya daripada melakukan perbuatan haram, dia mendapat pahala besar.

"Selain itu, lelaki daripada golongan ini boleh menjadi wali dengan syarat ketika proses perwalian dia tampil dengan perwatakan lelaki," katanya.





Disiarkan pada: September 21, 2021 @ 7:55pm







Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Nyah2 masuk toilet perempuan rasa terganggu privacy, inikan pula masjid.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sajjad take note
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
i tak paham kenapa org gelakkan statement ni. its true wat! masjid kot. sbb nya i de kawan nyah. dia pg masjid pakai telekung i tanya semayang kt mana..kt belah pompuan lah katanya. fitammmm
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah nye si Nyah sorang ni dgn 2 org kawan dia dah masuk Masjidil Haram dah pun and Jabatan Islam boleh buat bodoh jer.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk masjid surau tak penah jumpa lagi...tapi toilet selalu...dah byk kali jugak laa meols bergaduh ngan nyah taktau malu masuk ladies...kadang seram jugak nak gaduh sbb tau theyols jantans tapi demi kemaslahatan memang ku maki jerr...yg pengkid pandai plak guna toilet pompuan tak berani g toilet laki2
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Ughhhh men always in women's spaces.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ingatkan pemakan duit haram, penunggang agama, perogol pembunuh, penghisap dadah, pengamal santau, pendera, penyangak bertauliah yg sepatutnya lebih utama diharamkan sejid dr dimasuki makhluk2 hina ini.

Rupanya org kecelaruan jantina sahaja yg lebih jijik di mata mopti. Yg lain2 dosa dilihat dah divaksinasi gittew.. Mopti pun bodoh sesat. Sejid tu tempat bertaubat nk cari hidayah.. Mmg tempat2 pendosa nk menyucikan diri.

Bukan kau yg decide klau dah tohan kun fayakun makbulkan doa lgbt masuk Sejid tiba2 dpt hidayah. Mak nyah bernama Syam pakai telekung. Duduk bersolat sblh wanita bertelekung yg bertaraf pengamal ilmu hitam dan hari2 mengumpat di forum cari tetapi penunggang agama ittew nak kene menggelupur ke mcmana. Sejak bila telekung dijantinakan? Bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Gingerly: Aku ingatkan pemakan duit haram, penunggang agama, perogol pembunuh, penghisap dadah, pengamal santau, pendera, penyangak bertauliah yg sepatutnya leb ...



Kalau pondan tu tahu n terima yang diri dia tu lelaki n solat macam lelaki takde masalah kot rasanya. Sama juga macam pengkid atau tomboy, kalu dia tu solat macam perempuan di saf perempuan, pakai telekung.. pun takda masalah.

Ini cuma haram untuk pondan yang seboleh2 nak solat macam perempuan. N pengkid yang seboleh2 nak solat macam lelaki. Haram laaa. Batal saf jadinya.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina: i tak paham kenapa org gelakkan statement ni. its true wat! masjid kot. sbb nya i de kawan nyah. dia pg masjid pakai telekung i tanya s ...


Seb bek kwn2 nyah iols tak wat keje nak gi masjid, surau ni. Cuma pernah la kitorang kuar ramai2 then bila nak pi toilet, kwn2 nyah ni pun nak join sekali masuk toilet pompuan. Terus kitorang halau suruh pi toilet laki sana. Mmg kecelaruan identiti betul, hihi..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 11:34 PM GMT+8 , Processed in 0.092749 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list