CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Dapat peluang rentas daerah, cuti hujung minggu. Hasilnya longgokan sampah dibia

  [Copy link]
Post time 15-9-2021 07:55 AM | Show all posts
susah agaknya nak angkut sampah tu balik sementara nk jumpa tong sampah..

iols ada soalan, salah ke kalau kita drop sampah kt tempat pembuangan sampah yg bukan kt rumah kita..

for example, sampah dlm kereta terkumpul tu ada satu plastik, dlm perjalanan jumpa rnr cari rumah sampah and buang situ..

yay or nay?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Terbawak2 peranga flat pprt ker tempat rekreasi gini lah jadi nya. Selfish dan no civic minded.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
SedihPedih replied at 15-9-2021 07:55 AM
susah agaknya nak angkut sampah tu balik sementara nk jumpa tong sampah..

iols ada soalan, salah  ...

Takda masalah pun kalau buang dalam tong sbb sampah-sampah ni diuruskan pihak yamg sama/alam flora. Lain la kalau tinggalkan sampah kat luar/tepi tong
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Peringatan untuk diri sendiri dan semua. Sediakan plastik hijau/hitam saiz kecil dalam kereta. So kalau kita tiba tiba plan nak menyinggah air terjun ke, sungai ke, pakaian kotor ke, ada la plastik nak letak. Kena jadikan kebiasaan. Nak nak waktu pandemik begini, plastik, air bersih, telekung n tikar antara yang staple dalam bonet kereta. Walaupun tak rentas negeri, tapi dah boleh rentas daerah, elok juga disediakan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
SedihPedih replied at 15-9-2021 07:55 AM
susah agaknya nak angkut sampah tu balik sementara nk jumpa tong sampah..

iols ada soalan, salah  ...

I selalu juga gini you. Sebab tak nak sampah lama lama dalam kereta so weol stop dekat rumah sampah yang terdekat. As long kita tak tinggalkan sampah dekat tempat rekreasi awam gini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
iols syak mesti bangsa melayu, mmg org kite suke berkelah kat air terjun
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:22 AM | Show all posts
bodoh la perangai, ni mesti spesis suka smpah berminggu kat rumah.. monyet btl
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni mmg problem malaysians in general. Tak tau la sbb failed education ke, or parenting. Tapi kalau parents pun camtu, anak pun sama la. Jadi a vicious cyle.

Patutnya as we become more islamic as many claim to be, nilai2 ni la kita kena terapkan...kebersihan, mudahkan kerja org lain, jaga alam sekitar etc. Ni mcm opposite je.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Lg 100 tahun pun belum tentu mentaliti rakyat malaysia akan berubah terutamanya kesedaran sivik dan safety.
Jgn buang sampah merata, jg kebersihan toilet, pakai tali pinggang keselamatan, benda2 basic ni mmg kelaut dlm.
Malaysia nk selevel negara maju dlm angan2
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 14-9-2021 04:51 PM
Manusia lebib oenting dr alam...kang bunuh diri ramai asyik nkmpkp jerkkk...

Btw..rkyat ms ...

Dna monyet pekat sgt haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Manusia ni yg virus sbnrnya..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku percaya je yg buat perangai ni jenis yg dok flet pprt..rumah setinggan..selama pkp diorang ni terkurung ..sekali keluar lepas geram tak pedulik dah nak buat apa suka hati je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 14-9-2021 08:32 PM
kalo ikut gambar tu...kawasan tu xde tong yg disediakan...nie lain cite...
kalau ader tong tp buang ...

Takde tong bawak je sampah tu dalam kereta, buang kat rumah.
Ini main longgok macam tu fikir sape nak angkat. Teruk betul perangai orang2 macam ni. Bukan busuk lg pun sampah makanan tu kalau sehari je.
Boleh masuk dalam kereta buang bila jumpa tong sampah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:16 PM | Show all posts
biaselar..... 9 bulan berlumut dlm umah... dapat kuar masing2 mulalah tunjuk perangai bingai
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:24 PM | Show all posts
Lula2 replied at 15-9-2021 12:02 PM
Takde tong bawak je sampah tu dalam kereta, buang kat rumah.
Ini main longgok macam tu fikir sape ...

ye mmg btol tu...

perangai lebih teruk dr hamster sy

kalo dpt nk sumpah jd tenggiling sng...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:27 PM | Show all posts
yg merosak alam jenih2 manusia gini lah

takda tamadun
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 12:46 PM | Show all posts
puak2 ni bila dibgtau dijwb tu keje tukang kutip sampah ..

bila takde sampah dijwb takde keje nti..

sejenis manusia selfish.. otak letak kt lutut
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Didikan dari kecik tu penting, di sekolah dan sama jugak di rumah. Aku dulu time sekolah, cikgu2 kebanyakkan garang. Cikgu cakap kalau kat luar kelas, apa2 pun makan baik cikedis, gula2 ke, sampah kena buang tong sampah, kalau belum jumpa, pegang dulu atau letak dalam poket sementara belum jumpa.

Aku dah terbiasa macam tu so mmg anak aku, aku ajar dari kecik jangan buang sampah merata. Rengsa betul aku tengok mak bapak yang selamba je tengok anak buang sampah sana sini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 03:37 PM | Show all posts
Malaysia kembali ceria dengan sampah sarap!







SIKAP tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah merata-rata berulang kembali dalam kalangan masyarakat kita sejak kelonggaran diberikan melalui Fasa Pemulihan Negara yang diumumkan kerajaan baru-baru ini. Kebanyakan lokasi tumpuan yang digunakan untuk menghirup udara segar itu kembali dicemari sampah sarap yang dibuang individu tidak bertanggungjawab.

Mentaliti kita harus berubah jika kita ingin menjadi seperti negara-negara maju yang lain. Sebagai contoh, rakyat Jepun boleh dijadikan model terbaik dalam hal-hal berkaitan disiplin dan kebersihan.

Lokasi: Sungai Pisang, Gombak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Karang x kene covid kene penyakit kencing tikus lah pulak...kotor betul tempat berkelah

I kalau ade mase rase nak je g wat program2 amal kutip sampah kat tempat2 perkelahan. Even g taman pun I suruh anak I bawak glove, plastik sampah, pengutip sampah....utk kutip sampah kalau jumpe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2021 05:57 AM GMT+8 , Processed in 0.174539 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list