CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 5388|Reply: 70

[Tempatan] Dapat peluang rentas daerah, cuti hujung minggu. Hasilnya longgokan sampah dibia

  [Copy link]
Post time 14-9-2021 04:14 PM | Show all posts |Read mode
Longgokan sampah cemari Hutan Lipur Ulu Perdik
ASYRAF MUHAMMAD | | 14 September 2021


Longgokan sampah di Hutan Lipur Ulu Perdik yang ditinggalkan oleh pihak tidak bertanggungjawab. - Foto Ihsan Lyn Jamal

HULU LANGAT - Kesempatan cuti hujung minggu baru-baru ini pastinya digunakan sebaiknya oleh setiap pihak untuk berkunjung ke pusat rekreasi atau lokasi percutian susulan kelonggaran diberikan di negeri yang berada dalam fasa kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Begitupun, dari satu sudut lain, kelonggaran yang diberikan ini juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada alam sekitar apabila ada segelintir pihak tidak bertanggungjawab dilihat meninggalkan sisa sampah masing-masing secara sesuka hati selepas beriadah.

Menerusi perkongsian di laman Facebook Info Warga Hulu Langat pada Selasa, seorang netizen dikenali sebagai Azlin Shamsudin menceritakan tentang keadaan di Hutan Lipur Ulu Perdik, di sini, selepas dikunjungi orang ramai pada hujung minggu lalu.

Perkongsian status berserta gambar itu turut memaparkan keadaan longgokan sampah di beberapa lokasi hutan lipur berkenaan yang ditinggalkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Inilah hasilnya weekend (cuti hujung minggu) lepas yang buat sesak di Hulu Langat.

"Bila orang kampug minta duit parking, bising tapi bila tempat yang tak minta duit parking, korang tinggalkan bangkai kat sini pulak," kongsinya.

Sehingga jam 2 petang pada Selasa, status Azlin di laman berkenaan telah mendapat 286 perkongsian dan 263 komen daripada netizen yang rata-ratanya tidak berpuas hati dengan tindakan pihak terbabit.

Seorang netizen, Muqsit Affandi turut meluahkan kekecewaan apabila kawasan berkenaan dicemari oleh pihak tidak bertanggungjawab yang bertindak membuang sampah merata-rata.

"Pehh..Sedih tengok. Punya la elok orang Hulu Langat jaga, masuk orang luar yang tak ada adab, terus hancur semua," katanya.

Sementara itu, Ayda Baha pula mencadangkan agar pihak berkaitan dapat melantik pengawal bagi melakukan rondaan di kawasan berkenaan untuk menggelakkan insiden pencemaran berulang.

"Atau boleh perbanyakkan papan tanda larangan buang sampah dengan turut mewajibkan setiap pengunjung mengutip sampah di sana," katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga yang suka buat pencemaran, kekotoran walau kat mana pun dapat balasan setimpal.

Kerajaan gagal rakyat bingai.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Monyet kalau kena kurung lama,memang cenggini la perangai dorang
Dasar monyet
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedih baca… but well, kesedaran Sivik ni susah nak kata, bukan malaysia je teruk, but definitely rakyat kita mmg kene banyak lagi improve la
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 14-9-2021 04:40 PM

Adakan kayu palang, nak masuk kena bayar dulu duit paking dan upah bersehkan  kawasan. Baru ada akai
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kotor tikus suka.. nnt boleh dapat kencing tikus kt air tercemar.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Mendelah perangai. Kutip la balik sampah tu buang kat rumah sendiri. Biar belonggok2 mula tikus datang dah penyakit kencing tikus pula situ
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:40 PM | Show all posts
moga yang buang sampah merata2 ni kena covid.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:41 PM | Show all posts
ini masalah org kita dr dahulu kala.. buang atau tinggal sampah merata
dh seronok yak yay yeay kedebush blup blup makan minum, sampah yg dibawa masuk, ditinggal gitu aje.. benda mudah jeee.. bawa keluar segala brg yg dibawa masuk
dasar pemalas punya orang
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:43 PM | Show all posts
kdg2 bagus juga pkp for alam.... alam heals itself.... udara jd lagi bersih (sbb kurang kete bergerak sbb lockdown), laut2 dan sungai2 bersih sbb takde sampah dari tgn2 manusia ....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-9-2021 04:43 PM
kdg2 bagus juga pkp for alam.... alam heals itself.... udara jd lagi bersih (sbb kurang kete bergera ...

Manusia lebib oenting dr alam...kang bunuh diri ramai asyik nkmpkp jerkkk...

Btw..rkyat msia mmg mcm tuh..xberi kuar, nknkuar..dh dpt kuar, perangai level monyet jerkkk
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:55 PM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 14-9-2021 04:51 PM
Manusia lebib oenting dr alam...kang bunuh diri ramai asyik nkmpkp jerkkk...

Btw..rkyat ms ...

itu la serba salah...geram sungguh yg takde kesedaran sivik ni....
takkan nk letak guard pulak nk awasi..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak cerdik perangai....semenjak pkp, bersih sikit persekitaran.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 14-9-2021 05:04 PM

Sebab tu dah ckp..sistem pendidikan Malaysia adalah GAGAL melahirkan mnusia2 berkualiti wlaupun berderet spm 10A..lepas habis sekolah ramai jadi sampah masyarakat jahh
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
otak ada, tapi x mahu berfikir, dah biasa hidup begitu, pegi mna2 pun perangai tu la yg dibawa
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 05:06 PM | Show all posts
Kenapa ye jd pengotor mcm ni? dari kecik mmg tak ditekan kebersihan ke.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 05:09 PM | Show all posts
nanti kalau aku kata kat species cmni sebab tu tuhan hantar covid kat manusia marah pula...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tu Tuhan rilek je tengok manusia2 ciptaanNya kena covid. Tengok la perangai kita. Lansung tak kesiankan Mother Earth.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kaogi replied at 14-9-2021 04:40 PM
moga yang buang sampah merata2 ni kena covid.

Masalahnya rata2 yg kurang akhlak ni covid pun tanak singgah.

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2021 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 14-9-2021 04:43 PM
kdg2 bagus juga pkp for alam.... alam heals itself.... udara jd lagi bersih (sbb kurang kete bergera ...

Mana bleh katanya duk umah lelama boleh biol bagai.

Tips nak rasa syok duk umah jadikan la umah ko tu syurga ko bukannya tempat longgokan sampah.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-10-2021 11:13 PM GMT+8 , Processed in 0.098399 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list