CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234
Return to list New
Author: R2D2

[Tempatan] Dapat peluang rentas daerah, cuti hujung minggu. Hasilnya longgokan sampah dibia

  [Copy link]
Post time 15-9-2021 04:32 PM | Show all posts
musangbodoh replied at 14-9-2021 08:32 PM
kalo ikut gambar tu...kawasan tu xde tong yg disediakan...nie lain cite...
kalau ader tong tp buang ...

iols penah gi Perth...ada satu memorial park ni mmg langsung takde tong sampah.....bersih yaamat walau ramai pengunjung..sbb org2 kat sana mmg bwk beg plastik sendiri utk isi sampah sendiri utk bwk balik...iols siap piknik bwk sandwich...takde hal...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 04:36 PM | Show all posts
Guccibamboo replied at 15-9-2021 04:18 PM
Karang x kene covid kene penyakit kencing tikus lah pulak...kotor betul tempat berkelah

I kalau a ...

bagus juga kalau guna penyepit camni ye...
guna glove, bwk beg plastik sampah hitam..byk pahala chuols bersihkan alam...


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Mentality jamban punyaaaa orang!..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 15-9-2021 04:36 PM
bagus juga kalau guna penyepit camni ye...
guna glove, bwk beg plastik sampah hitam..byk pahala c ...

Aah..gune penyepit mcmtu....dlm kete iols mmg sesiap letak plastik sampah & penyepit ni& glove... beli kat kedai eco je. Anak sulong iols rajin bersemangat kutip sampah.....tp adik nye malas...hehe.
Kene ajar bebudak ni drpd kecik supaya jaga alam sekitar......kite mungkinlah x mampu nak jd mcm org jepun yg sampahnye kering & asingkan sampah. Tp setakat buang sampah kat tempat yg betul sepatutnye kite boleh buat.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 06:20 PM | Show all posts
Apa klu takde signboard 'jangan buang sampah' tu menyebabkan rakyat jd clueless n dibenarkan buang sampah merata ke. Benda basic, sampah2 mestilah takleh buang merata. Benda mcm tu pun tak boleh mikir baik diorg jadi binatang je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2021 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sskjp ni...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 15-9-2021 06:04 PM
Aah..gune penyepit mcmtu....dlm kete iols mmg sesiap letak plastik sampah & penyepit ni& glove...  ...

Bagus sgt chuols..nnt iols nk follow la
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
yururi replied at 15-9-2021 06:20 PM
Apa klu takde signboard 'jangan buang sampah' tu menyebabkan rakyat jd clueless n dibenarkan buang s ...

Mentality malaysian perkataan jangan tu dia autoerase dari otak dia masa baca.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 12:14 PM | Show all posts
Guccibamboo replied at 15-9-2021 06:04 PM
Aah..gune penyepit mcmtu....dlm kete iols mmg sesiap letak plastik sampah & penyepit ni& glove...  ...

Auntie pun mcm Guccibamboo.

Bila sampai kat pantai, auntie sibuk siapkan plastik sampah & kutip sampah2 yg berdekatan sbb auntie mmg tak suka tengok sampah sarap.

Uncle tak suka auntie sibuk membersihkan kwsn tu, muka uncle herot berot Sbb mcm perli org2 yg dtg sebelum auntie, mcm mengatakan "how can you stand camping in this kind of filthy situation and not do anything about it".

Makanya uncle akan parking kat tmpt2 yg bersih & tanya auntie dulu samada ok tak parking kat tmpt tu.

Sbb auntie tak suka tmpt yg kotor, so auntie pastikan auntie tak meninggalkan kotoran2 kat tmpt tu jugak.

Tak ramai yg tahan dgn perangai auntie, maknanya pd pandangan auntie, jumlah pengotor adalah lebih byk drp jumlah org yg mementingkan kebersihan. Msia masih ada byk room for improvements utk sampai ke status di mana tiada kotoran kelihatan. Sbb mentaliti mrk, ada pekerja2 pembersih PBT yg akan membersihkannya. Yg menjadi masalahnya, pekerja2 tu pun bersihkan ala kadar jer dan bukan setiap hari.

Pembantu rumah mertua, ipar-duai/biras2 dan kawan2 akan bergegas2 kemas rumah sebelum auntie pergi menziarah.

Adik-beradik auntie, secara keseluruhannya pembersih jugak. Anak2 mmg tahulah perangai auntie.


Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 12:45 PM | Show all posts
Sedih dgn perangai org msia yg tak sensitif pada persekitaran...

Sayang dan patriotik pada negara bukan setakat kibarkan bendera msia setahun sekali waktu sambut merdeka tapi setiap masa dgn menyumbang pada negara, tak kirala kecil besar, termasuklah dlm hal menjaga persekitaran dan kebersihan, mengelakkan pencemaran..

Bukan susah sgt nak kutip sampah sendiri masuk plastik, dan buang di tempat sepatutnya.





Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2021 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony replied at 16-9-2021 12:14 PM
Auntie pun mcm Guccibamboo.

Bila sampai kat pantai, auntie sibuk siapkan plastik sampah & kutip ...

Kan auntie...I kecewa sgt dgn sesetengah sikap rakyat kite ni....konon penggeli sgt dgn sampah, sampaikan sampah sendiri pun x reti nak buang kat tempat sepatutnye. Diaorg boleh je simpan bungkus elok2 sampah masa berkelah & buang di tempat sepatutnye bile jumpe tong sampah. Ape mereka ingat majlis bandaran masuk ke celah2 hutan just utk ambil sampah mereka tu. Ke cetek sgt ilmu mereka sampai x tau sampah mereka tu boleh jd punca penyakit kencing tikus. Sampai akal mereka utk bawa makanan ke situ....tp x sampai akal nak fikir sampah tu nak buang ke mane lpstu.

Kalau pergi berkelah....I mmg akan fikirkan sampah2 nak buang mcmmane....mmg siap2 dah bawak alas utk lapik plastik sampah berisi dlm kereta. Public area mmg susah nak cari yg mmg xde sampah skrg ni.....so sampah2 sekitar tempat berkelah tu mmg I kutip sebelum hampar tikar. X jauh pun tong sampah besar sebenarnye....dpn sikit drpd tempat berkelah selalunye.

I lg sakit hati kalau time drive I nampak org buang sampah keluar drpd dlm kereta. Geram betul....padahal kereta buruk je pun...sorrylah...kalau kereta mahal tu mungkinlah die terlampau sygkan kereta die tu...tp ni kereta biasa2 je pun....payah sangat ke nak simpan dulu plastik keropok tu & buang di tempat sepatutnye.
Bende mcmni kalau ade sesape tegur di socmed mesti akan ade yg kecam ckp poyo lah apelah....padahal poyo ke x tu perkara kedua.....perkara pertama kenapa perangai peghak sgt sampai merosakkan alam sekitar.

Kalau tinggal luar negara mcm jepun....mmg org jepun x suke dgn Malaysian yg buang sampah basah....siap letak semula dpn rumah. Kene asingkan betul2. Perangai kita yg x kisah pasal sampah ni mmg memalukan kite as Malaysian & Muslim. Kene ajar bdk2 utk tau jaga sampah sendiri...buang tempat betul. & Cikgu pertama utk bdk2 ialah ibu bapa.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Semasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-10-2021 09:45 PM GMT+8 , Processed in 0.071046 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list