CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3481|Reply: 37

Azlee Senario Ikut Ebit Lew Berdakwah, Hati Tenang Dan Seronok Belajar Agama

  [Copy link]
Post time 2-9-2021 10:58 AM | Show all posts |Read mode
Terbuka hati untuk mengikut personaliti dakwah Ebit Lew melakukan kerja amal, pelawak Azlee Senario mengakui jiwanya kini berasa lebih tenang.


Pemilik nama Azlee Jaafar, 54, ini berkata, pengalaman selama beberapa hari mengikut Ebit Lew berdakwah memberi kesedaran kepada dirinya sendiri.




Foto: IG




"Selepas ustaz Ebit datang ke gerai buah saya bulan lalu, saya berpeluang mengikuti dia melakukan kerja-kerja amal kebajikan selama tiga hari.


“Dalam pada kita membantu orang susah, kita juga dapat kesedaran dan secara tak langsung belajar juga tentang agama.


"Tidak dinafikan perasaan dan hati saya berasa tenang sepanjang melakukan kerja-kerja ibadah seperti itu,” katanya kepada mStar.




  



Terdahulu, Ebit menerusi Instagram miliknya memberitahu ahli kumpulan Senario itu seorang yang baik hati dan sentiasa menceriakan orang sekelilingnya sepanjang misi bantuan yang dijalankan itu.


Kata Ebit, Azlee juga meluahkan hasrat untuk terus mengikuti misi bantuan yang dilaksanakannya.


“Bang Azlee sangat baik, dua kali bersama saya dalam misi membantu dan belajar iman. Dia ceriakan orang kampung dengan nasihat yang baik.


“Balik je selepas beberapa hari, abang Azlee kata rindu betul dengan ustaz dan jemaah. Rasa nak ikut sentiasa kerja ini. Tenang ya ustaz buat kerja begini, sejuk hati, bahagia, terasa banyak tanggungjawab kita” tulis Ebit.




  



Sementara itu, Azlee mengakui dia semakin seronok dalam mendekatkan diri dan belajar lebih mendalam tentang agama Islam.


Katanya, dia juga melihat pandemik Covid-19 yang berlaku memberi hikmah tersendiri dan mempunyai nikmat kepada menjalaninya dengan ikhlas.


"Insyallah kalau ada ruang dan peluang saya sentiasa ingin belajar dan memperjuangkan agama Allah. Saya juga sedar ada hikmah yang kita dapat di sebalik pandemik Covid-19 ini,” ujarnya.


Selain itu, Azlee juga berkata, dia juga kini mula menghidupkan amalan sunnah di rumahnya sebagai sebagai rutin bersama keluarga.




  



  



"Alhamdulillah selepas solat fardu, amalan Taklim saya amalkan sebab ini adalah sunnah Rasulullah dengan membaca fadilat amal. Banyak kelebihan untuk kita dan keluarga jika mengamalkan sunnah ini di rumah,” ujarnya.


Pada 12 Ogos lalu, tindakan Azlee menjual buah-buahan di tapak pasar malam Saujana Utama, Sungai Buloh mendapat perhatian netizen.


Rata-rata netizen memuji sikap Azlee yang mengenepikan soal malu dalam mencari rezeki ketika pandemik yang menyekat kegiatan penggiat seni. -CARI


Sumber: mStar Online
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni lebih kepada NGOk.. bukan pendakwah. Cukup2 la menonggeng tu ebit. Muka pun takde nur
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Geli akak dgn ewbit ni....canme la dorang ni boleh hadap dgn muka die lagi
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
MO baru ajak para retis ikut dia bg bantuan. Apa keperkuan retis ikut? Selain nk sesama win win glamer dn dipuji
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:30 PM | Show all posts
Gigih Ebit Lew merapatkan diri dan cuba dapatkan sokongan selebriti untuk penyucian dosa di mata umum.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Berdakwah ke? Angkat tangan. Doa Bahasa Melayu dua tiga patah. Blah....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Berdakwah ke? Angkat tangan. Doa Bahasa Melayu dua tiga patah. Blah....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:07 PM | Show all posts
makin galak debit buat penyatuan ummah retis nk katup kes melesung..geli tgk telalat beliau
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:25 PM | Show all posts
berapa gaji sebulan EL ni offer?  
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
MO baru debit. Recruit retis2 X sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
yiiihhhhhh kenot tahan laa tengok muka 2bit muahx2.
teringat2!
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg pakai mask camtu ke azlee ni bwh hidung diletaknyaa
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 05:44 PM | Show all posts
Straight to the comment section iol d buatnya klau trnmpk nma UEL kat mna2 title arnd Cari ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak jugakkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Azlee ni dulu bukan ada terlibat dgn skim cepat kaya ke? Apa ntah namanya? Monster ke apa. Dia baik gila dgn pengasas skim cepat kaya tu. Menempel sangat. Sekarang ni menempel dgn EL pulak. Duit2 downline semua dah ganti ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 06:56 PM | Show all posts
retis2 yang ikut berdakwah berlama2 ni
habis tu dah tak mencari rezeki ke?
ke suruh bini yang merncari rezeki atas alasan keluar berdakwah?
atau harta makan 7 keturunan tak habis
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 07:10 PM | Show all posts
Dewasayu ni nak dapatkan support retis utk bekap dia ke
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Mentang mentang kita rakyat biasa tak pakai kopiah, pergi office pun beratur redah byk byk roadblocks kena soal jawab lagi

So esok nak simpan janggut pakai kopiah ke?? Cakap saya team irawan
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha.. bila elew nak tarik ummah forum ni plakk..  aku nak demand 5k je sekali berdakwah .. ke sikit sangat tu
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Yela Pakcik azlee.. Jgn masuk tempat ju** lagi OK..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 10:51 AM GMT+8 , Processed in 0.111195 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list