CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4348|Reply: 22

7 Presiden Termiskin Di Dunia Ini Hidup Untuk Rakyat

  [Copy link]
Post time 1-9-2021 01:35 PM | Show all posts |Read mode
Tidak dinafikan ramai yang mahukan posisi pemimpin negara kerana mahu memiliki kekuasaan dan kekayaan.


Tapi lain pula dengan beberapa presiden ini. Mereka lebih menyukai kehidupan sederhana, malah digelar sebagai presiden yang termiskin di dunia.



Fidel Castro





Presiden Cuba dari 1976 sehingga 2008. Memegang jawatan presiden selama 32 tahun, Fidel menjadi kesukaan ramai kerana sikap dermawannya. Malah, dia juga pernah tempatkan mangsa banjir di pejabat presiden.



Rafael Correa





Ahli ekonomi dengan PhD dari University Of Illinois, Amerika Syarikat, Rafael berpegang pada prinsip anti-neoliberalisme. Presiden Ecuador ini terkenal kesederhanaan sepanjang perkhidmatannya dari 2007 sehingga 2017.


Ketika ekonomi Ecuador terancam dengan defisit, Rafael membekukan bayaran gaji pegawai tinggi dan presiden selama 2 tahun. Malah, dia juga pernah memotong gajinya sebanyak 50% dan berjaya menjimatkan belanjawan negara tanpa perlu memotong subsidi sosial rakyat.



Hugo Chavez





Menjadi presiden Venezuela pada 1999 sehingga 2013, Hugo dikenali di seluruh dunia. Dia sebenarnya berasal dari keluarga miskin. Ketika dipilih sebagai presiden, Hugo masih lagi menjalani kehidupan yang sederhana.


Sebelum meninggal dunia, Hugo dikatakan berasa sangat takut. Ujarnya bukan takut kerana kematian, tetapi takut kerana bimbang tidak dapat menyelesaikan tugasnya sebagai seorang presiden.



Fernando Lugo





Terkenal dengan penampilan yang sederhana dan popular, Fernando Lugo merupakan presiden Paraguay yang berjaya membangunkan negara itu pada tahun 2008 sehingga 2012.


Sebelum menjadi presiden, Fernando merupakan seorang pastor sehingga diberikan gelaran Pastor Kaum Papa. Malah, dia amat disenangi rakyat miskin di negaranya. Ini kerana Fernando menolak gajinya sebagai presiden dan gunakan untuk kepentingan rakyat.



Nelson Mandela





Terkenal sebagai tokoh pembebasan Afrika Selatan dari sifat perkauman, Nelson Mandela memegang jawatan presiden dari tahun 1994 sehingga 1999. Semasa menjadi presiden, Nelson memotong 1/3 gajinya untuk menolong kanak-kanak termiskin di negaranya. Malah, dia juga pernah melunaskan hutang negara menggunakan gajinya.



Jose Pepe Mujica





Memegang jawatan presiden dari tahun 2010 sehingga 2015, Jose dikenali dengan gelaran “The Worlds Humblest President“. Semasa bertugas di Uruguay, Jose terkenal sebagai seorang yang sederhana dan murah hati.


Dia hanya menggunakan kereta VW 1987 sebagai kenderaan presiden. Malah dia juga menolak rumah mewah yang diberikan oleh negara dan memilih untuk tinggal di rumah ladangnya. Gajinya pula didermakan sebanyak 90% (RM 48,250.83) pada badan kebajikan.



Mahmoud Ahmadinejad





Terkenal sebagai presiden Iran yang termiskin pada tahun 2005 sehingga 2013, Mahmud Ahmadinejad diminta untuk menyatakan kekayaannya. Yang mengejutkan orang ramai, kekayaan yang dimilkinya adalah sebuah kereta tahun 1977 dan rumah yang sederhana.


Bukan itu sahaja, dia meminta pembantunya untuk menggulung permaidani Parsi antik di pejabat dan gantikannya dengan permaidani biasa. Malah, dia juga tidak mahu duduk di kerusi VIP ketika menggunakan pesawat presiden.




Sumber: Murai
Foto: Pinterest
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Fidel dab Hugo miskin? Muahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 02:06 PM | Show all posts
presiden PAS pun miskin
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tidak ada dari Malaysia....
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana betul mana palsu?
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
rafeal cornea tu mcm pelakon pinoy muka heols..
semua negara2 sendu
nelsan mendula tu mcm pemes jgk..selalu dgr tp xsure kt mana
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sini kalu, harta 7 keturunan makan tak habis
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sini memang idok lerrr
isle2 pun harta tetap dikumpul2
dengan apa cara sekalipun meski pun....
paham2 jelee.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-9-2021 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas: Mana betul mana palsu?

Jose Mujica sah betul. Yang lain2 entah.

Btw Fidel Castro and Che Guevara masa muda memang kacak sangat (kat mata ai) he he
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia kalo cmtu.. Mau anak bini tujuh keturunan lari yeee... Sini hak rakyat hak pak menteri... Ralyat diperlukan ketika nak mengundi je... Tgk mahathir pun leturunan die 100keturunan xabis... Belom lg Najib,  Zahid,  Kerabat Sarawak...hahha
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau: Tidak ada dari Malaysia....

Ang lupa ka?? Presiden parti yang hanya berselipar bata..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Moga menjadi contoh ahli2 politik malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2021 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Atok tu tggu jela bila dia dh xde nnt…. Bru la engkorang tahu apa atok buat dgan duit dia…. Itupun kalo ada yg sudi nk buka mulut setelah diberitahu utk tak hebahkan pd sesiapa n di mana2… engkorang sendiri pun haderr menyumbang rete pd org smpi miskin ke ? Phuii
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 12:10 AM From the mobile phone | Show all posts
While in malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 09:22 AM | Show all posts
mclaren replied at 1-9-2021 05:50 PM
Jose Mujica sah betul. Yang lain2 entah.

Btw Fidel Castro and Che Guevara masa muda memang kaca ...

stalin masa muda pun herlokksss

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 2-9-2021 09:22 AM
stalin masa muda pun herlokksss

Jap nak google he he
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 2-9-2021 09:22 AM
stalin masa muda pun herlokksss

Ha ha ha siap few sites buat sife by side conparison dengan Zayn Malik sebab ada iras ha ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 09:39 AM | Show all posts
Edited by kechikchomel at 2-9-2021 09:40 AM
mclaren replied at 2-9-2021 09:31 AM
Ha ha ha siap few sites buat sife by side conparison dengan Zayn Malik sebab ada iras ha ha ha ha

herlokkss berganda dari Zayn Malik. tapi dah kertu tak hensem lak.


putin masa muda tak hensem. dah kertu bau nampak karisma dia.

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 11:46 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 1-9-2021 02:52 PM
rafeal cornea tu mcm pelakon pinoy muka heols..
semua negara2 sendu
nelsan mendula tu mcm pem ...

Nelson mandela famous sbb masuk penjara,lepastu keluar jd president
Tu yg dsi terinspirasi sgt agaknya tu
Cuma kes penjara masing2 jauh beza
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2021 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
sementara itu kat sini .. manusia berebut nak jd pemimpin sebab nak kaya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 03:58 PM GMT+8 , Processed in 0.103873 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list