CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Azza

Anggota Tentera Dipecat Kerana Enggan Vaksin, TDM Jawab Tuduhan Liar

  [Copy link]
Post time 24-8-2021 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 24-8-2021 11:01 AM
ye...yang tu netijen tak paham...askar ni lain macam sikit..absent pun boleh kena buang keja

Netizen suka paham ikut tekak masing2 je chuols janji boleh kecam, fact kendian
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2021 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
zacks replied at 24-8-2021 09:31 AM
Paranoid gila hg ni. LOL

Say whatever u want...being ignorant is the best way to live peacefully...I think?
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
aku malas nk kecam org yg x nk vaksin ni, dah itu pilihan diaorg, tapi yg aku x faham, suruh org hormat pilihan diaorg je, bila org buat rules dan pilihan org lain jugk, dia punya royanan tu.. kalah ritrude.. ehh lupa sekapal.. tgok je la yg akn react pada komen aku ni nanti
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
iols rasa staff ni mesti xde alasan munasabah dr faktor perubatan yg halang dia amik beksin sbb tu tentera decide gini je. knowing badan uniform pny rule & discipline, bukan sng nak lawan.

tp dgr cite loyer ujen nak amik kes ni? mcmn la laki ujen dlm tentera tu nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Somi aku tudm pon engkar posting labuan trus brenti 15 taun BLK kg..Masa tu umo 35 ..mintak spa phg dpt jd pembantu operasi.. alhamdulillah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 24-8-2021 07:25 AM
analogy tu mcm xbpe kena je..sbb skrg ni xterbukti pon dia dijangkiti..dia cuma xnk vaksin je..pad ...

Setahu i askar dilarang berpoligami. Memang ada dalam rules kawan i kata.
Tu pun mcm takde kaitan dgn perang so make sense tak arahan vaksin pun mesti dipatuhi?
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 24-8-2021 11:56 AM
Rasanya elok asingkn dia je since dia takut mati sb vaksin, org takut kat dia sb x vaksin...

Knape nk takut kt org yg x vaksin kaka..sdgkn yg dh vaksin pn msh bole dijangkiti dan menularkn virus kobit gak
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:36 PM | Show all posts
kesiannya tp better terima la cucuk vaksin tu dri hilang pencen sedangkan dah berbakti lamaaaaaaa... sistem buang kerja mmg kejam bunyinya but u have a choice utk pilih dlm paksa rela keterpaksaan... buat rayuan blh tak, kena suntik dan dpt balik pencen nt?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2021 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Askar lain sket..ko dh sain kot
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:40 PM | Show all posts
kerja kerajaan ni mana ada pilihan. walaupun dikata vaksin ni boleh tola, but when u masuk gomen, selangkah dah kaki diikat.

nak tak nak, mmg kena vaksin...

pendek kata, slogan Saya Yang Menurut Perintah tu kena semat rapat dlm jiwa tu je sifir dia.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:41 PM | Show all posts
TravellingBear replied at 24-8-2021 07:25 AM
aik DG pun dah bagitahu press yg vaksin yg ada skrg tidak boleh melindungi. Belum ada lagi vaksin  ...

... apa yg ko merepek ni?
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
zuraidah1 replied at 24-8-2021 12:27 PM
Somi aku tudm pon engkar posting labuan trus brenti 15 taun BLK kg..Masa tu umo 35 ..mintak spa phg  ...

Ada org posting labuan langsung tak nak balik dan menetap di sana. Makanan laut segar, jimat belanja dan famili rapat.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:42 PM | Show all posts
memang bangsat

guru dan askar dipaksa cucukvaksin

askar n guru kalo ada sie effect veaksin sila saman krajaan mesia sebab ko seme takleh saman syaikat beksin

bodoh gampang anak haram jadah semua ni
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Lula2 replied at 24-8-2021 12:32 PM
Setahu i askar dilarang berpoligami. Memang ada dalam rules kawan i kata.
Tu pun mcm takde kaitan ...

Betul askar tidak boleh berpoligami
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
primarikey replied at 24-8-2021 12:32 PM
Knape nk takut kt org yg x vaksin kaka..sdgkn yg dh vaksin pn msh bole dijangkiti dan menularkn vi ...

Kan dlm islam kita dituntut utk mengamalkn langkah2 pencegahan dari sesuatu penyskit yg menular. Pengambilan vaksin ni pun dalah satu cara pencegahan selebihnya kita bertawakal kpd Allah. Dlm kes sarjan ni dia menolak sebarang langkah2 pencegahan dr penularan wabak.

Nabi pun ada cakap mereka yang sihat untuk tidak berhubungan dengan individu yang menghidapi penyakit berjangkit. Para ulama pun dah merumuskan yg mencegah diri dari dijangkiti sesuatu penyakit adalah lebih diutamakan berbanding merawat diri daripada sesuatu penyakit.

Dari website MUIS:
Apabila terdapat pertembungan antara malaah (kemaslahatan) dan mafsadah (kemudaratan), maka menolak sesuatu kemudaratan itu (mafsadah) diutamakan. Kerana sesuatu kemudaratan sekiranya tidak dibendung, ia akan memberi kesan yang berpanjangan berbandingkan meninggalkan suatu kemaslahatan. Bertepatan dengan hadis Nabi s.a.w. agar kita menjauhi dari sebarang bentuk kemudaratan atau memudaratkan orang lain dalam sabdanya:

   

Yang bermaksud: “Tidak boleh mudarat dan tidak boleh memudaratkan.” (Hadis riwayat Ibn Majah).

Agama juga memberi ruang kepada pihak yang bertanggungjawab terhadap urusan masyarakat dan negara untuk mengambil langkah-langkah yang tertentu bagi menjaga kemaslahatan individu ataupun masyarakat awam. Nasihat atau arahan yang dikeluarkan oleh pakar kesihatan hendaklah diikuti dalam usaha memelihara kemasalahatan bersama, sepertimana yang dijelaskan dalam agama:

     

Yang bermaksud: “Tindakan seorang ketua ke atas rakyat, berdasarkan kepada kemaslahatan.

~ ikut petikan dr website MUIS ni, tindakan yg diambil ke atas sarjan tu mmg tepat lah.. Takkn kita nk nafikan lagi kepentingan nyawa manusia lain hanya disebabkn kedegilan kita tak nak ambil langkah2 pencegahan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mengikut kata kawan iols yang keje TDM, tentera nie memang xleh ingkar arahan kecuali ad sebab yang munasabah. if ingkar tanpa sebab mmg dikira kesalahan yang serius dan blh dikenakan tindakan.. Diorang punya cara kerje nie lain sikit pd org lain.. So dalam hal nie, kita tengok laa sebab apa si sarjan xnak terima vaksin.. If sebab kesihatan xmengizinkan munkin dia kena tnjuk surat dari doc pakar kan. iols pon xtau laa sebab iols bukam tentera. Ni sume kawan iols yang kaboo
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2021 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi tentera kena sir yes sir...  
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
iqbalriad replied at 24-8-2021 12:42 PM
Ada org posting labuan langsung tak nak balik dan menetap di sana. Makanan laut segar, jimat belan ...

Abang kwn aku, siap posting merata2 lagi, dpt gi europe berkali2...lek lek je tak.ingkar..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus lah ATM. Sekurangnya terus keluar statement ckp wajib dan terang2 akui ini adalah perintah. Pastu bertanggungjawab sepenuhnya atas pro n kon arahan yg dikeluarkan tu. Ada hitam/putih.

Sementara kem/jbtn lain pusing2 takut nau nak bagi wajibkan tp acah2 paksa staff. Pastu dok tekan2 ketua jbtn pastikan anak2 buah semua dah beksin. Kalau boleh keluarkan memo sendiri dah lama aku tulis tangan je.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
imanjannah replied at 24-8-2021 12:17 PM
aku malas nk kecam org yg x nk vaksin ni, dah itu pilihan diaorg, tapi yg aku x faham, suruh org hor ...

Smlm aku tulis mcm ko, ada yg tanya aku if tokey kedai punya rules suruh tembak customer mcm mana?
Soalan kurang cerdik mcm tu pun ado
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 01:46 AM GMT+8 , Processed in 0.112807 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list