CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: Cari-Azza

Anggota Tentera Dipecat Kerana Enggan Vaksin, TDM Jawab Tuduhan Liar

  [Copy link]
Post time 23-8-2021 10:31 PM | Show all posts
lonelymd replied at 23-8-2021 10:29 PM
Tentera kena ikut arahan.... antara hidup dan mati ni..

eleh ada jer alasan korang nak menghalalkan cara
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 23-8-2021 10:33 PM | Show all posts
freakazoid replied at 23-8-2021 10:11 PM
Dia kena pecat pasal engkar arahan. Dalam tentera mana boleh engkar arahan. Nak pulak anggota bawaha ...

kerja mana2 pon tak boleh engkar arahan, bukannya tentera je
so halal la kan kalau pekerjaan lain pon buang staf yang tak vaksin

psycho nyer korang ni

otak dah diracuni virus ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 23-8-2021 10:20 PM
pentaksub vaksin konfem kepuasan bila baca berita ni

"padam muka antivaksin tu" kata mereka denga ...

Paling benci ayat " tamatkan perkhidmatan mereka" sesuka hati je nK tutup pintu rezeki orang. Dia belajar cari ilmu untuk capai apa yang dia ada sekarang. Kerana vaksin sanggup hentikan rezeki orang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 10:45 PM | Show all posts
Zaman perhambaan di eropah dan amarika. dan sehingga abad ke 21.

there are 3 toilets.
For Men
For Women
For Colored People.

Semua manusia ada hak masing2.
Aku dah complete 2nd dose.
Skrg dah kena pikir what we can do to help those yg decide x nk ambik vakin.
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 23-8-2021 09:58 PM
Saje nak bagi pening kepale piyem baru..  Kan?

Kes brader ni dah kecoh beberapa minggu lepas. Tapi baru masuk media arus perdana. Dia dah pasang lawyer pun
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 23-8-2021 10:03 PM
Asben Jah merokok tak

Tak..tp pas beksin jd bdebat2, cpt mngah n letih sblum nih x pn...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-8-2021 10:07 PM
Pelik juga dorang ni kan dah di brain wash kalau suruh tembak dia tembak. Boleh pulak yang ni semp ...

Msih lg ade byangan british yes sir...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:14 PM | Show all posts
Allahuakbar. Kuat agamo ni
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 23-8-2021 11:19 PM | Show all posts
Edited by sayawifenikmie at 24-8-2021 12:49 PM

Aishhhhh ... .. jangan lah sampai macam ni ...

pada pandangan saya, org yg tak vaksin HANYA MEMBAHAYAKAN DIRI MEREKA SENDIRI / KELUARGA sebab kalau kena covid kemungkinan akan severe ... namun orang yg dah vaksin lengkappun BOLEH DIJANGKITI & MENJANGKITI ....  

jangan lah sampai buang kerja ....cadangkan pencen pilihan (awal)
kesian lah dia .. anak2 isteri dia ..
kenanglah jasa dia berkhidmat ...

entahlah ..mereka lebih mengetahui ...
maybe ada certain syarat/undang2 dlm tentera yg kita orang awam tak faham
semoga yg terbaik buat semua ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:21 PM | Show all posts
sape lah menghasut sampai dia x nak ni...
harap adalah sedikit budi bicara...
1st case kot...
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:51 PM | Show all posts
kemaruk replied at 23-8-2021 10:33 PM
kerja mana2 pon tak boleh engkar arahan, bukannya tentera je
so halal la kan kalau pekerjaan lain ...

ni tentera bukan sivil. Ada lak nak samakan tentera dengan sivil.

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 11:53 PM | Show all posts
freakazoid replied at 23-8-2021 11:51 PM
ni tentera bukan sivil. Ada lak nak samakan tentera dengan sivil.

so sivil tak perlu dengar arahan ke
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:24 AM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 23-8-2021 10:45 PM
Zaman perhambaan di eropah dan amarika. dan sehingga abad ke 21.

there are 3 toilets.

Antuvaks mahu 'menolong' mereka dengan memisahkan mereka daripada komuniti, meminta cukai daripada mereka tetapi menghalang mereka daripada memasuki premis kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:27 AM | Show all posts
Banyak aku baca komen dari FB dan juga dari forum ni yang bersimpati kepada Sarjan ni.

Buat makluman, bila dah jadi tentera; kau secara automatik saying good bye kepada hidup orang biasa, masyarakat biasa. Kad pengenalan biru kau akan diambik bila masuk tentera.

Sebab itu tentera ada kad pengenalan dia sendiri.

Hidup bila jadi tentera adalah untuk patuh, hormat dan ikut arahan.

Kalau ketua cakap terjun, kau terjun. Ketua cakap tembak, kau tembak.

Kerana hidup dah di bawah undang-undang tentera; tak ada undang-undang sivil lagi dah.

Sarjan ingkar arahan untuk vaskin.

Sudah soft-touch ; diberikan talk. Masih tak nak.

Jadi sekarang hard-touch; dismissal secara tak terhormat.

Bila jadi tu, dia dah jadi rakyat civillian biasa lepas 23 Ogos ni. Jadi suka hati lah nak vaksin ke tak nak vaksin.

Ramai orang fikir tentera ada hak.

Tapi sebenarnya, hak untuk bebas beragama je tinggal. Hak asasi manusia kau dah waive once kau dah angkat sumpah jadi tentera. Kau hidup dengan peraturan dan undang-undang tentera.

Yang ini orang awam banyak tak faham.

Ada yang faham; cuma segelintir sahaja.

Aku kesian dengan sarjan tu; aku bersimpati.

Tapi bila keadaan macam ni, imagine kalau perang; memang dia bukan orang kau pilih untuk medan tempur.

Tahu-tahu dia lari.

Kalau kena, dia boleh kena hukum on the field ; paling berat kena tembak sampai mati; kalau keadaan tu adalah perang.

Bila perang tu, undang-undang pun tergantung bhai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Nmpk x beksin punca mnusia jd brpecah n bpuak2, thn lps xde beksin kobid aman je idup lockdown pn lockdown lh, air sungai mngalir tenang bersih je mase tuh sbb kilang2 bhenti operasi...
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 23-8-2021 10:20 PM
pentaksub vaksin konfem kepuasan bila baca berita ni

"padam muka antivaksin tu" kata mereka denga ...

Pentaksub vaksin usually ada empati mcm iols la x ada rasa nak pdn kan muka cuma hope ada solution for this case. Kalau antivaks usually mmg hati hitam x ada empati kalau org vaksin didoakan mati lg 2 thn kata mereka sempat hidup. Kalau ada yg mati dah divaksin diaorang pdn kan muka.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-8-2021 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
tai_digidestany replied at 24-8-2021 12:27 AM
Banyak aku baca komen dari FB dan juga dari forum ni yang bersimpati kepada Sarjan ni.

Buat maklu ...

Bab ini aku lebih respek dengan Taliban berbanding ATM.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:49 AM From the mobile phone | Show all posts
tai_digidestany replied at 24-8-2021 12:27 AM
Banyak aku baca komen dari FB dan juga dari forum ni yang bersimpati kepada Sarjan ni.

Buat maklu ...

Thanks for explanation. Yes org simpati, tp dah mmg undang2 tentera begitu. Tp ada lg yg xpuas hati pasal undang2 tentera vs sivil. Kalai gini bawak ke mahkamah pon kalah kot
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 12:54 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 23-8-2021 09:39 PM
Kesalahan dia ialah engkar. Diorang kan sain mati.

ya! ingkar tu kesalahan yg serious


Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2021 03:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa beza org engkar kena berpindah kalo promoted??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 03:19 AM GMT+8 , Processed in 0.084796 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list