CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3166|Reply: 22

Difitnah Terima Duit RM76,000 Sebulan, Mila Jirin Nak Saman!

[Copy link]
Post time 19-8-2021 11:49 AM | Show all posts |Read mode
Penyanyi dan usahawan Mila Jirin bakal mengambil tindakan undang-undang terhadap seorang lelaki susulan hantaran berunsur fitnah yang dimuat naik di Facebook, baru-baru ini.


Dalam satu hantaran di Facebook, lelaki terbabit mendakwa Mila menerima RM76,000 sebulan daripada kerajaan pada fasa pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan RM38,000 pada fasa seterusnya.


Kredit foto: IG




Dia turut mendakwa syarikat yang diusahakan Mila beruntung kerana menerima bantuan terbabit sedangkan orang lain terpaksa menggunakan wang simpanan sehingga habis untuk meneruskan perniagaan serta kelangsungan hidup.


Lelaki itu turut menasihatkan Mila supaya berdiam diri dan menganggap penyanyi itu sudah pecahkan tembelangnya sendiri.


Mila berkata, bantuan subsidi upah yang diterima daripada kerajaan itu bukan untuk dirinya semata-mata, tetapi ratusan ribu majikan turut menerima manfaat sama.






"eguam saya sudah mengambil kes ini untuk ambil tindakan kepada lelaki itu di atas fitnah yang dibuat. Semua komen di ruangan Facebook lelaki itu juga sudah diteliti dan diambil 'screenshot' (tangkap layar).


"Untuk kefahaman anda, saya hanya mensyukuri bantuan yang diterima. Bantuan subsidi upah bukan diterima oleh saya saja, tetapi ratusan ribu majikan lain juga menerima manfaat yang sama untuk menampung pekerja.


"Hasil bacaan saya ia sudah memanfaatkan kepada jutaan pekerja termasuklah pekerja di Bizmilla," katanya dalam satu hantaran terbaharu di Instagram.




  



Menurut Mila, fitnah yang dilemparkan lelaki terbabit menjejaskan nama baik dan reputasinya yang dibina selama ini.


"Untuk pengetahuan subsidi upah dibayar mengikut jumlah pekerja yang layak. Disebabkan fitnah yang dilemparkan ini, ia menjejaskan reputasi saya. Pihak guaman menasihati saya dan juga tindakan lanjut akan diambil kepadanya," katanya.


Sebelum ini, Mila meluahkan kesedihannya dan memuat nak video dia menangis apabila diberitakan mengenai desas-desus sebelum peletakan jawatan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, baru-baru ini.


Dalam hantarannya di Instagram, Mila menegaskan bahawa kesedihannya itu adalah kerana mengenangkan jasa dan bantuan Perdana Menteri kepadanya. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Time loyer kira duit upah plak
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 11:53 AM | Show all posts
Laku keras loyar sekarang. Musim retis saman menyaman
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramainya pekerja dia sampai 70k dapat bantuan
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok lah tu dpt subsidi upah.....lepas ni majikan yg dpt tu jgn mengeluh lg susah nk bayar gaji pekerja....takmo cite sedih lagi hokey.....peace
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
iols rasa dia boleh kuar statement je pasal tu
gigih nak bayar loyer utk benda2 cmni
better reserve duit tu utk kesinambungan hidup dan bisnes dia
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:13 PM | Show all posts
haha.. aku rasa ni status fb kawan aku.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Benda fitnah kalau dibiarkan orang anggap betul, memang patut saman
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 12:15 PM | Show all posts
sikit-sikit saman... Yg untung loyer...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
kotakominami: Ok lah tu dpt subsidi upah.....lepas ni majikan yg dpt tu jgn mengeluh lg susah nk bayar gaji pekerja....takmo cite sedih lagi hokey.....peace


Bkn dpt berterusan dik... Berapa bulan je tu... Sedangkan bisnes mcm die plg terjejas teruk. Mujur la ade yg pandai tukar strategy bisnes.. Kalau yg tak tau tu.. Mmg menangis la...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by opie5662 at 19-8-2021 12:26 PM
cm_vungtau: Ramainya pekerja dia sampai 70k dapat bantuan


72k tu lebih kurang utk 100 org pekerja... Takde la ramai sgt klu tgk bisnes die yg merata2 tu... Silap2 lebih dr tu cume tak mencarum perkeso.. Dan total tu bkn utk sebulan... Utk 6 bulan..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:32 PM | Show all posts
cm_vungtau replied at 19-8-2021 12:00 PM
Ramainya pekerja dia sampai 70k dapat bantuan

ada 62 orang pekerja tak silap aku baca IG dia smlm.

Bg aku bagus mila ni amik PSU dan mmg kekalkan pekerja. Kalo takde PSU mmg semput nk bayar gaji penuh 62 org tu.
PSU tu bukan dpt banyak pun..dia still kena top up utk bg gaji penuh + caruman statutori KWSP, Perkeso etc.
tp banyak la membantu..sapa nk bg ko RM76k sebulan utk PSU 1.0 & RM38k sebulan utk PSU 2.0 & 3.0.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Deeba AA- Che Ta
CT Nordiana - frens
Lana- Mike Ang
Pok Jibby-Mahiadin
Mila- marhaen
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi sekali aku komen
Kerajaan bagi bantuan sbb ko terkesan

Ni boleh plak nak spent bayar lawyer bagai?
Bayk duit ko?
Melainkan lawyer tu nak bg khidmat free
Bongok
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 12:58 PM | Show all posts
Wani budder ada my staff my staff..dpt berapatiberr
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:18 PM | Show all posts
thread Lilrose

Korang sesama wartawan xde group wassap ke?
Thread dah ade semalam
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
bayieng replied at 19-8-2021 12:32 PM
ada 62 orang pekerja tak silap aku baca IG dia smlm.

Bg aku bagus mila ni amik PSU dan mmg keka ...

Org yg x kene pikir bende ni mmh nampak mcm lebih2... Tp kalau org ade comp, mmg rasa bersyukur dpt bantuan ni. Aku pon bersyukur jgk... Bayangkan tak boleh kerja, tp ade staff nk jaga.. Kalau boleh xnak hilang staff... At least dpt bantuan 1200...kate la gaji admin 1600... So comp cume tambah 400 je... Utk selamatkan comp n staff stilk bergaji. At least kurang la beban comp yg takde income masa tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
saman lagiii.. kata dian bara.. saman online lagi
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok buat mahkamah khas utk retis saman menyaman....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2021 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang pelik kalau kata benda itu salah buat apa nak saman and meronta- ronta
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 11:14 PM GMT+8 , Processed in 0.107944 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list