CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 4967|Reply: 60

Wanita Tua Setiap Hari Berlapar, Bancuh Teh Hari Ini Simpan Untuk Minum 4 Hari

  [Copy link]
Post time 8-8-2021 01:08 PM | Show all posts |Read mode
Seorang wanita warga emas yang hidup susah menyatakan bahawa dia bertahan hidup dengan berlapar dan minum air teh berusia empat hari, lapor laman Merdeka.com kelmarin.


Wanita bernama Sunimah itu hidup sebatang kara dan telah kehilangan suami sejak 20 tahun lalu. Dia juga tidak mempunyai anak atau cucu.


Sunimah kini hanya bertahan hidup dengan menumpang tinggal di rumah orang lain yang keadaannya sudah hampir roboh.




Foto: Kosmo




Akaun Instagram @rumahyatim yang berkongsi kisah Sunimah berkata, wanita itu hanya mampu melakukan kerja menjemur kerak nasi kerana tubuhnya sudah tidak mampu melakukan pekerjaan berat yang lain.


“Nenek sudah terbiasa lapar, namun kadangkala ada jiran tetangga yang akan memberikan makanan kepada nenek,” katanya.


Sekiranya tiada jiran yang memberikannya makanan, Sunimah akan berpuasa kerana menurutnya, itu lebih baik daripada meminta-minta.


Wanita itu juga akan menyimpan air teh sehingga empat hari dan akan meminumnya sedikit demi sedikit supaya ia bertahan lama.


Kisah nenek Sunimah membuatkan netizen bersedih dan mahu membantu nenek itu.


“Di mana (lokasi) ini?,” tulis seorang netizen.


“Semoga nenek sentiasa diberikan ketabahan dan kekuatan untuk terus berjuang ya. Tuhan melihat, Tuhan tidak pernah tidur,” tulis seorang lagi netizen. -CARI


Sumber: Kosmo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian ye..xde anak2 agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
sedihnyaaa
moga dipermudahkan urusan nenek ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
{:cryrun{:cryrun kat mana nenek ni. Kesiannyaaa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
local ke.. mana jkm..
sapa lah yg uruskan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:38 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 8-8-2021 01:34 PM
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.

yg melantak tu org UMNO kan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fasting terus clear otak… Tapi ummah biasa la. Tun Det suruh ikat perut pun bising bukan main
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by syaz_lina at 8-8-2021 01:57 PM

Kesiannyaa..kita kt sini terlebih makanan sampai membazir n obese
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 8-8-2021 01:41 PM
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fa ...

Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch waist ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 8-8-2021 01:41 PM
Siapa nk umur pjg, sihat, mmg kena belajar berlapar. Iols kalau kena brain fog, buat intermittent fa ...

Bace komen u ni tringat pesan org dlu2 jgn tlajak2 mkn. Nnt benak.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-8-2021 02:01 PM
Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch w ...

3-4 tahun lepas dlu iols selalu buat 24hrs. Skrg tak larat aihh mau gigil… 20hrs tu ms kerja kt ofis boleh la. Skrg wfh dpt buat 16hrs pun dh kira helokkkk sgat lah hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 8-8-2021 02:09 PM
Bace komen u ni tringat pesan org dlu2 jgn tlajak2 mkn. Nnt benak.

Betul. Iols kalau makan byak boleh rasa otak jd lemau.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Bln 7 maring laki ku dh sound tgk pp makin bolat
Perut dh berlipat tk nafi len macam salero
Ni hah tk kira jam makan je
Makan bertambah

Resultnya lepas mkn terlalu kenyang aku jdi malas dn ngatuk teruk
Skg buat if makan sikit kalah dak tadika
Dh tk lemau mcm sebelumnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:23 PM | Show all posts
TOPwind replied at 8-8-2021 01:38 PM
yg melantak tu org UMNO kan?

pembetulan

semua org politik di mesia...

2 x 5
5 x ....



Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
autophagy

boleh renew cells
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-8-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 8-8-2021 01:34 PM
Amalan ini akan buat hidup dia lagik panjang dari ummah gemuk yang hari2 melantak cam babi.

Alamak..terinsaf kejap bila u kata melantak cam babi sbb i mmg suka .mkn...klu x puasa...ada je mknan yg dibeli dr foodpanda or grp whatsapp mknan....huhu..tapi nasib baik berat bdn still maintain.....tapi i pun xde lah nak hidup lama2.....huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:25 PM | Show all posts
makadek replied at 8-8-2021 02:01 PM
Iolss pn hari2 buat if 20hrs
Start esok puasa penuh sampai nk peyed balik ...journey to 27inch w ...

27" waist
pungkok?

kena selari tu.. kang jd mcm binik roger rabbit
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
None68 replied at 8-8-2021 01:11 PM
Kesian ye..xde anak2 agaknya

Membaca itu dapat mengelak kebodohan sistur
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Ya Allah kesiannye, rasa mcm kat indon kot sbb merdeka.com.. kalau kat sini mgkn sape2 blh share act no nenek ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 11:35 PM GMT+8 , Processed in 0.122808 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list