CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 6183|Reply: 80

COVID-19: Ayah Meninggal, Ibu Dan Adik Di Hospital- Budak 12 Tahun Kuarantin Sen

  [Copy link]
Post time 6-8-2021 04:54 PM | Show all posts |Read mode
Johor Bahru: "Saya hanya mampu berdoa agar kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang kuat mental itu dan menjalani kuarantin kendiri di rumah keluarga diberikan kesembuhan segera," kata Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Kluang, Johor (Petak), Zalifah Ithnin di sini, semalam.


Berkongsi dugaan diharungi si cilik berkenaan, Zalifah berkata, kanak-kanak dikenali sebagai Arshad adalah anak sulung daripada lima beradik dan baru saja kehilangan bapanya berusia 38 tahun yang meninggal dunia akibat Covid-19.




Foto: NGO




Beliau berkata, buat masa ini tiga adik-beradiknya tinggal di rumah ibu saudara di Johor Bahru selepas dibenarkan pulang dari Hospital Permai.


Menurutnya, hanya ibunya berusia 38 tahun dan seorang adiknya masih dirawat di Hospital Permai di Tampoi di sini akibat Covid-19.


Katanya, difahamkan kanak-kanak berkenaan memperoleh keputusan negatif ketika menjalani saringan Covid-19 pertama.


"Ia mengakibatkan kanak-kanak itu kuarantin kendiri di rumah bagi tempoh tertentu dan hasil menjalani saringan kedua baru-baru ini keputusannya juga positif.


"Saya bersyukur kerana Allah memberi peluang bagi menyantuni kanak-kanak lelaki berkenaan di sebuah kawasan perumahan di Kluang di sini, semalam," katanya ketika dihubungi, hari ini.


Zalifah berkata, sumbangan barangan kepada kanak-kanak itu adalah daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Muhamad Said Jonit.


Menurutnya, berikutan keperluan makanan harian serta ubat-ubatan sudah disediakan oleh waris berdekatan yang memantau kanak-kanak berkenaan, oleh itu pihaknya menyumbang susu kotak, biskut dan roti sebagai bekalan kudapan kanak-kanak itu.


"Hati saya agak sayu ketika bertanya sama ada dia ada berhubung dengan ibunya kerana dia menyatakan cuba menghubungi ibunya namun tiada maklum balas sejak kelmarin.


"Saya melihat sedikit kegusaran pada wajahnya kanak-kanak itu saat berkenaan kerana dia baru saja kehilangan bapa kesayangan dan harap dia terus kuat," katanya.


Zalifah berkata, dia dapat memahami situasi ditempuhi kanak-kanak berkenaan kerana kebiasaannya kanak-kanak sebayanya memerlukan perhatian.


"Menjadi tanggung jawab kita sebagai masyarakat prihatin memberi semangat kepada mereka dan saya difahamkan jirannya juga sentiasa mengambil berat berkaitannya," katanya.


Zalifah berkata, sejak pandemik Covid-19 bermula, Petak berusaha membantu mereka yang terkesan daripada segi keperluan makanan asas.


"Bekalan makanan asas dari Gerobok Rezeki Petak akan disalurkan kepada golongan yang memerlukan tanpa mengira bangsa," katanya. -CARI


Sumber: Harian Metro

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya.. harap adik ni tabah.
Covid ni bila nak berambus. Kesian yg tetiba jadi anak yatim piatu, jadi balu.. {:yameteh
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 04:58 PM | Show all posts
ramainya yg jadi yatim piatu
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
aduhaii dikk kesian
mcm2 berita sedih pasal covid ni
hrap cpt la covid ni hilang
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:01 PM | Show all posts
semoga dipermudahkan dik.. kesiannya
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya {:childlike
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:04 PM | Show all posts
kat kl pun ada. kes mak pak dia positif. anak2 sihat.
masuk hospital mak pak dia. anak sulung ni umur 12 tahun jgk.
ada adik2 kecik dlm umur sekolah rendah. nasib la ada kwn2 yg prihatin dtg tgk hari2. bawak makanan hari2. anak sulung tu 12 tahun cukup matang da. pandai jaga adik2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai, kesian adik ni. Ayah baru ninggal, pastu kena kuarantin sendiri kt rumah. Kuat betul dugaan yg dia dpt.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Allahuakbar acik nangis dik
Semoga adik kuat...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd keluarga..
Moga2 mak dgn adik sembuh cepat.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat mana td ada baca tajuk parents neninggal akibat covid ni
Kesiannya lah hai
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Be strong dik.. nanti mesti dpt jumpa balik ngan mak dan adik2 bila semua dah sembuh.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah utk keluarga ni

Semoga adik ni terus tabah.

Semoga 1 family ni segera sembuh daripada covid 19
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila nak habis kobid ni... Nak pupak dapat menteri bodoh2 lagi lembab
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kuatnya kamu dikk
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya adik ni..moga dipermudahkan untuk adik ni n ibu n adiknya sembuh dari covid ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:59 PM | Show all posts
Tiap hari makin banyak cerita macam ni diberitakan
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 06:04 PM | Show all posts
semoga adik arshad dan ibu kembali pulih ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
moga adik arshad kuat
Allah swt, lindungi lah dia
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga mak+adik  anak ni kembali sihat. cepat2 balik kerumah. kesian plak anak ni dok sorg2, sebaya anak sulung iols.acik doakan anak ni tabah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 26818 Replies : 1036
Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah? Ex menantu Rajinikanth
ZaienSelepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya
Views : 1319 Replies : 29
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 49420 Replies : 1120
Tajok Kontot Viral #44: Identiti Menantu Raje Terkaye Burjaye Ditebak Jurnalis Indon ~ Saudagar Kopi #rupenye
tumpanglalu74Tajok Kontot Viral #44: Identiti Menantu
Views : 2848 Replies : 48
Tunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman Hassanal Jefri  V2
Burong_HantukTunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman
Views : 24478 Replies : 191
Thermomix
AfnaThermomix
Views : 27495 Replies : 357
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 10230 Replies : 594
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 51825 Replies : 363
Tajok Kontot Viral #45: US ~ Peningkatan Kematian Umor 18-49
tumpanglalu74Tajok Kontot Viral #45: US ~ Peningkatan
Views : 167 Replies : 3



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 11:22 AM GMT+8 , Processed in 0.100363 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list