CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3950|Reply: 41

"Saya Bukan Luar Biasa" - Ibu Sakit Dorong Hongchan Dapat 3 Kali Perfe

  [Copy link]
Post time 6-8-2021 12:29 PM | Show all posts |Read mode
Aksi penerjun cilik China, Quan Hongchan yang mempamerkan tiga terjunan perfect 10 dalam acara 10 meter platform individu wanita Olimpik menarik perhatian ramai.


Quan, 14, merupakan atlet termuda China di Olimpik Tokyo 2020 mengumpul pingat emas ke-33 buat negaranya, dengan mencatat mata keseluruhan menakjubkan 466.20 mata.




Kredit foto: IG tokyo2020




Dia menjadi atlet China kedua termuda meraih pingat emas Olimpik dalam acara terjun selepas Fu Mingxia yang mencatat sejarah memenangi pingat emas acara 10m platform di Olimpik Barcelona 1992 pada usia 13 tahun.


Quan ketika ditemu bual agensi berita Xinhua berterima kasih kepada bekas jurulatih dan kedua ibu bapa yang banyak menyokongnya selama ini.


“Saya ingin berterima kasih kepada ibu bapa kerana menggalakkan saya untuk sentiasa bertenang dan beraksi dengan bebas tanpa mengira sama ada saya mendapat pingat atau tidak,” katanya.


Sebelum kejohanan Olimpik Tokyo, Quan pernah memberitahu media bahawa ibunya sakit dan memerlukan kos rawatan yang tinggi.


Perkara itu menjadi dorongan dan motivasi kepadanya untuk berusaha keras menempa nama dalam arean sukan.


“Kos rawatan ibu agak tinggi. Jadi saya rasa harus berusaha menjana pendapatan untuk membantu keluarga,” katanya.


Quan berasal dari Kampung Maihe, Daerah Mazhang yang membesar dalam keluarga petani. Persekitaran hidup yang sukar menjadikan remaja itu kuat berusaha dan dia mula bergiat dalam sukan papan anjal ketika berusia tujuh tahun sebelum meningkat dengan dengan cepat dan menyertai Pasukan Wilayah Guangdong pada 2018.




  



Menurut jurulatih di Sekolah Sukan Zhanjiang bernama Chen Huaming, atlet cilik itu disifatkan mempunyai semangat juang yang tinggi, kuat berusaha dan berani.


“Saya tidak fikir saya seorang yang luar biasa. Saya kurang bijak dalam pelajaran. Jika anda tanyakan saya soalan (akademik) tiada apa-apa dalam fikiran saya,” ujarnya ketika ditemuramah selepas acara tersebut.









Sumber: Odisi
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga berjaya bayaq kos rawatan ibu, dik.

Sebelum kejohanan Olimpik Tokyo, Quan pernah memberitahu media bahawa ibunya sakit dan memerlukan kos rawatan yang tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Good job Xuan.World class atlet.Panjang lagi masa utk terus menyinar
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Another star from prc...kalau quan ni xda, ada dua lagi athlete derang yg sering dapat perfect score
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga dpt la duit utk rawat mak
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Gila cantik stunt dia. Ke sbb dia kecik dan ringan so senang nk beraksi{:question.. mode dengki{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 12:59 PM | Show all posts
Well deserved recognition.

Bagus  sungguh terjunan dia, kalau gaya macam ni  memang tak boleh dispute perfect 10.

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:03 PM | Show all posts
bertabahlah dik. kalau jadik atlet Singapore ke filipina ke Malaysia ke, dah senang hidup ko.
tapi memang respek sangat ah, performance dia sangat bagus dan konsisten.
cuma kesia kalau dia drop form sikit, berpuluh tunggu kat belakang. so dia punye pressure tu mmg tak boleh nak imagine.

Pastu diorang ni kalau tak boleh perform ataupun no longer representing China, mungkin balik kampung jadik petani aje. sambung keje mak pak.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Wowwwww
Cantik giler posture dia

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Nah..tengok ni atlet Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Drg ni mng byk pon bukan dpt duit byk pon.  Mcm lin dan dulu setiap duit kemenangan kena berbahagi plk dgn persatuan,buk persatuan ambik.. Rasanya lee chong wei lg kaya
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:32 PM | Show all posts
ape offer gov utk yg menang pingat emas, perak dan gangsa?



Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 01:34 PM | Show all posts
Persembahan terbaik masih amat muda dan masih lebih lama berpeluang terus jadi juara
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudah urusan merawat ibunya.Tgk perwatakan dan rupa mmg jelas, Quan ni seorang anak yg tabah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Google nama Zhang Shangwu. Kasihan hidup dia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 02:50 PM | Show all posts
hebat dia ni ... moga terus cemerlang ...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
She totally deserved the perfect scores

Semoga terus cemerlang wahai atlet
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 03:53 PM | Show all posts
Good Job.. muda lagi dah bagi gold medal to her country. keep it up
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Bg org China menang Emas tu dh jd perkara biasa gamaknya.. dh xde adrenalin
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2021 05:02 PM | Show all posts
jom adik migrate ke malaysia..pastu wakil malaysia..confirm pembiayaan rawatan ditaja dan dpt rumah free...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 12:46 PM GMT+8 , Processed in 0.094060 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list