CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sarah82

[Persahabatan] Social Chit Chat 6

  [Copy link]
Post time 23-4-2022 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 21-4-2022 05:09 PM
Busy dgn benda berkaitan arbitration + dispute settlement. Hahaha, berpinau mata baca beribu2 page ...

hehee, x masak daa.. masak nasi n goreng ikan ke telur n buat sup sayur ke daging.. lauk lain, beli kat bazar ramadan ikut apa yg diaorg mau..
rasa x nak suruh dia puasa tp rasa x patut pulak sbb dah 9 thn tp i la kena kejar masa..

most of the time, i mkn bubur je sbb x yah kunyah. telan je..
td beli nasi tomato, so mkn ni jgk utk sahur. rasanya bila hbs ramadan ni, mmg semua org tepu dah dgn nasi..

ni first time i kena major eczema. biasanya eczema i kat blkg telinga, siku n lutut je. tp start bln puasa, kena satu bdn. kayu garu tu i selit je dgn getah seluar kat blkg. senang nk garu.. kalau berpeluh lagi la gatal yg amat.
rasanya x de mkn apa2 yg x normal. sbbnya if i x pantang mkn, kulit i gatal n pecah. yg ni gatal je.
paling teruk, muka n mata i bengkak lps mkn bihun spore. i suspect ada udang kering n telur.. skrg mkn bubur pun still gatal cuma tak seheavy awal2 puasa.
kelakar je nnt beraya dgn menggaru satu bdn

ok ke buat health screen puasa2 ni? sbb i terfikir, dari i kena puasa mlm time hari biasa, baik buat skrg.

shopping raya cuma baju raya bdk2 ni je la. baju raya pkp dulu dah x muat. dah beli siap2 sbb takut x de saiz. i beli sepasang baju wanzar tp kain mmg tak muat. ketat gila, kena cari kain ala2 pareo. tu la option yg ada. susah jd bottom heavy ni..
baju lama sche mesti muat je sbb bdn biola ni..i ni berat turun 100g aje.. mls nk tgk weighing scale lg dahh
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2022 05:59 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-4-2022 06:36 AM
I dapat imagine cemana kalut tu.. salute kat u.. puasa okay harapnya ya

yg bongsu sahur sambil mata pejam, punya la susah! sblm suap mmg kena tepuk2 pipi dia..
anak u sure dah excel bab2 mkn sahur ni..selamat berpuasa kaka mod!!
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2022 02:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Esok nak bertolak kl. 28hb balik ayer hitam, kedah. Kampung tokwan kami... Lama tak balikk. Teruja. Sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2022 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-4-2022 06:06 PM
i x prepare pape lagi pun scheeeeeee.... tgh stress ni heheheh.. but u happy la dpt balik Kampung. ...


Mod annyeong! Mestila happy dpt balik kpg mod. I've been back since awal minggu Seronok dpt berbuka dgn family albeit simple food. And alhamdulillah, dpt merasa nikmat solat berjemaah di masjid. Itu yg best.

Den kt kpg ni rajin sikit buat atau menerai resipi2 simple utk berbuka mod. Yesterday i made bingka sekaya (1st time den buat guna resipi makcik, derhaka akhirnya sbb den bakar instead of kukus ) and bread pudding using gardenia roti pandan. Today, den buat potato croquettes je kot. Lain beli je la, my parents and adik sorg keluar tu ha.

Den br sempat buat belgian choc chip cookies but dah asyik dimkn masa berbuka and sahur, so i don't know whether it is still available for raya


Bingka br klr oven. Semlm dah almost habis cos htr ke masjid sama.


Belgian choc chip cookies yg today dah tinggal half bottle je


Still naked potato croquettes. Den buat td dpt la 35 pieces Masalahnya xtau la adik2 i jumpa x pank0 br3ad crumbs nih.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2022 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-4-2022 06:13 PM
Alhamdulillah...happy to hear that...so tema baju raya apa? Masak lauk raya apa ....i ingat i nak  ...

Err... Xde tema baju rasanya. Hehehehe. Den pakai je la apa yg ada to match dorg nnt. Lauk Raya, my mom blm ckp lg dia nk msk apa. Mod nk masak lauk raya apa tu nnt?
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsjones replied at 23-4-2022 12:58 AM
hehee, x masak daa.. masak nasi n goreng ikan ke telur n buat sup sayur ke daging.. lauk lain, bel ...

Yo m to the j! Dah balik kpg ke? Mesti busy nih kan? Balik Penang kan? How's the eczema? I hope you have recovered fully. Kdg tatau apa yg triggers kan? Tau2 kena attack je. Anyhoo, did u manage to do the health test? Ke tunggu lps raya? Actually, i think ok je buat health test masa puasa tp depend jgk la what kind of health tests involved. Klu termasuk check jantung yg kena lari atas treadmill tu, mgkn better tunggu lps raya. Klu takat buat blood test je, i think should not be any problem.

Ni klu mkn bubur je ni, lg la mj boleh kurangkan weight rasanya. Xpala mj klu x lose weight pun, people comes in many shapes and sizes. As long as you're healthy and loved by your loved ones, it doesn't matter pun biola ka double bass ka
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 18-4-2022 11:22 AM
Wslm kasba. Semoga kasba & family juga dlm keadaan baik2 belaka. Busy eh?

Yup mmg busy.anyway selamat hari raya scher. Maaf zahir dan batin
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 21-4-2022 06:16 PM
Mj nape??? Hope mj ok...nnt sambung naaa

selamat hari raya kaka mod! maaf zahir batin.. mcm mana raya first day? hrp semua in order walau last min..

anak i yg last paling happy sbb x yah puasa lg dah. i pun happy jgk la sbb x yah lg terhegeh2 suap dia mkn sahur. tp sebab kena suap dia, i dah biasa minum air je time sahur. mkn pun x de sgt.

i ni tak tau la nk kata i ni eczema ke tak. tetiba my kulit all extremely dry mcm kertas pasir. gatal tahap dewa. kalau dlm aircon, kulit lg kering n gatal. kalau panas, peluh pun buat gatal. arghhh, pki lotion campur baby oil pun tak jln jgk..
pening dah. hbs baby oil ni, nk try pki vco la. doa kan, hahaa!
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:27 PM
Yo m to the j! Dah balik kpg ke? Mesti busy nih kan? Balik Penang kan? How's the eczema? I hope yo ...

sche babe! selamat hari raya, maaf zahir batin. mcm mana raya hari tu? hope semua berjln lancar walaupun last min.. kitaorg tido pkl 3 pagi siapkan semua benda.
ngantuk n letih x hbs lagi ni. balik penang sabtu, 7 jam lebih dok kat highway. i htr kucing gi boarding, tu sbb keluar lmbt. tunggu petshop tu buka.
wehh, balik raya hancur semua diet..

lama2 i rasa i bkn eczema sbb kulit ni gatal sbb kering sgt. mmg x de moisture lgsg. kering mcm kertas pasir. tu yg jd gatal. sejuk gatal, panas pun gatal. dok lumur minyak tp kulit ni mcm tak serap apa2 pun.. kalau i langgar pantang mkn udang kering or ayam, confirm gatal kuasa dua.

x sempat nk buat health screening u time bln puasa. lps raya la nk jumpa doc psl kulit kering ni..
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsjones replied at 4-5-2022 12:44 PM
selamat hari raya kaka mod! maaf zahir batin.. mcm mana raya first day? hrp semua in order walau l ...


Selamat Hari Raya MJ maaf zahir Batin. Kalau kaka ada tersilap taip..harap maafkan ya. Puasa habis dah so xde dah bersahur...Hahahah elokla so tak lah kalut ya ..hehehe sabar sikit je lagi....anak anak dah besar nanti rileks dah...sama je pattern i dgr u and adik i .anak dia pun mcm bertangga tangga from 2yrs,3yrs, 4yrs and 12 years i tgk pun penat..hahahah sabar tau.

I kat melaka malam ni, esok bertolak ke johor ...while tgu tertido ni tgkla porem jap..sapu calamine?
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:20 PM
Err... Xde tema baju rasanya. Hehehehe. Den pakai je la apa yg ada to match dorg nnt. Lauk Raya, m ...

Olaaaa Selamat Hari Raya sche!! Maaf Zahir Batin ya. Tahun ni paling masak simple nasi beriani je sbb kami nak balik melaka and johor..raya mak sche masak apa? Tema baju setelah dipaksa pakai color sama is royal blue...tahun ni alhamdulillah super busy so raya kali ni all out
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:18 PM
Mod annyeong! Mestila happy dpt balik kpg mod. I've been back since awal minggu  Seronok dpt ber ...

Annyeongg!!!! Of coz happy i pun sakan beraya walau xde kampung...iishhh sedapnyaaaaa cookies and bingka tu....rajinnya!!! I satu kuih pun x buat..tp sempat bake cake sarang semut je...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:18 PM
Mod annyeong! Mestila happy dpt balik kpg mod. I've been back since awal minggu  Seronok dpt ber ...

Okayyy i suka potato croquettes tuuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2022 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsjones replied at 23-4-2022 05:59 AM
yg bongsu sahur sambil mata pejam, punya la susah! sblm suap mmg kena tepuk2 pipi dia..
anak u su ...

Heheheh ye la dah lepas dah stage kalut tuuu
Reply

Use magic Report

Post time 5-5-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mrsjones at 5-5-2022 09:48 PM
adila39 replied at 4-5-2022 11:11 PM
Selamat Hari Raya MJ maaf zahir Batin. Kalau kaka ada tersilap taip..harap maafkan ya. Puasa habis ...


ye la kaka mod, kosong2 ye sesama kita..
untung u sbb ada anak sorang je. dh besar pulak tu.. wahh, i pun penat dgr anak adik u bertangga2 umurnya.. setelah melalui fasa online class semua tu, i x encourage org ada anak ramai2. kalau nk lebih sorang, better gap at least 6 thn. seksa gap rapat2 ni.

calamine dah pki, masa letak rasa sejuk sedap. bila dah kering, gatal weiiii.. sedapnya garu

smlm i dpt light bulb moment. fil i pun kulit kering tp x gatal. smlm dok kalut cari moisturising body wash. pastu i terigt yg i dok pki sabun buku dettol tu. rasanya sabun tu la yg mengeringkan kulit i smpi kering kontang, gatal bagai. sabun yg kat penang ni pun mengeringkan jgk tp maybe x seteruk dettol tu..
balik kl nnt i nak cari sabun lain la.

mati2 la i igt kulit ni kering sbb i kurang minum air. dah la bln puasa x leh minum.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2022 06:18 PM | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:18 PM
Mod annyeong! Mestila happy dpt balik kpg mod. I've been back since awal minggu  Seronok dpt ber ...

wahh nmpk sedap..!
Hopefully its not too late to wish SELAMAT HARI RAYA to all..




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:03 AM | Show all posts
mrsjones replied at 5-5-2022 07:25 PM
ye la kaka mod, kosong2 ye sesama kita..
untung u sbb ada anak sorang je. dh besar pulak tu.. wahh ...

hi Mj ....busy ke tu? kaka pun baru ada masa nak chat chat sikit tapi korang lak xde...


gatal lagi ke kulit tu? rasa ni iritation sbb sabun dettol tu ke? jgn pakai dettol mybe kulit u x tahan, macam anak i...dia xleh dettol. So pakai shower cream Q brand. atau johnson johnson je. cetaphil dah x pakai sbb dia ingat mak dia tokey minyak kot sekali tonyoh kat badan setengah botol hehehe

anak anak dah back to normal routine ni...nak fokus anak study dah ni ..darjah 4 dah ada exam kan?

hmm tu la i x syorkan anak ramai tp kalau ramai rezeki la and meriah so ikutla level rajin diri mak pak tu. kalau i mmg x layak banyak anak sbb jenis x rajin hehehe

today sarapan cereal...so tgkla tahan bape lama ni...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2022 11:04 AM | Show all posts
Scheherazade replied at 30-4-2022 03:27 PM
Yo m to the j! Dah balik kpg ke? Mesti busy nih kan? Balik Penang kan? How's the eczema? I hope yo ...

Salam...tengokkkk hilang dah cik sche ni....busy la tu...hope u are well..rindu pulak nak tgk lauk pauk sche
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2022 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mrsjones at 24-5-2022 11:40 AM
adila39 replied at 17-5-2022 11:03 AM
hi Mj ....busy ke tu? kaka pun baru ada masa nak chat chat sikit tapi korang lak xde...




salam kaka.. lama x borak.. kulit i dah tinggal tompok2 kering. smlm sampai satu lotion ni amlactic lotion utk kulit kering. i order dari iherb 2 minggu lps.

lotion ni mmg power jgk & busuk. i pki sekali and tompok2 kering tu dah kurang. hopefully kulit jd pulih spt sedia kala. sabun buku dettol i tu dah selamat sagat jd flakes utk basuh baju.
skrg i pki sabun yg terang2 tulis moisturising soap ka for dry sensitive skin ka..

i sakan la dok pki dettol lps dapat covid time cuti sek sblm new school year. lain pulak sakit yg dpt, erkk!
semoga poremers lain sihat2 jua, jgn jd mcm i ni.

oh anak i yg bongsu tu darjah 3. tak pasti ada exam ke tak thn ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2022 10:25 AM | Show all posts
Edited by adila39 at 7-6-2022 10:28 AM
mrsjones replied at 24-5-2022 11:33 AM
salam kaka.. lama x borak.. kulit i dah tinggal tompok2 kering. smlm sampai satu lotion ni amlacti ...

hi mj , sihat tak? ohhh tepekla kot ada manfaat kat yg lain. Yeah so jgn guna dettol dah. Tahun ni anak kaka busy la pulak baju persatuan uniform, pengakap..mahal eh..harga lak satu satu.
Sekolah ni pun aduhai risau mcm banyak betul tertinggal..buku tulis pun banyak yang kosong. Risau.

Btw dah tengol My liberation notes? aduhaiiii melting tgk Sokku kon


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 09:47 PM GMT+8 , Processed in 1.227099 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list