Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
19105
View
152
Reply

Bad Indigo Bakal Cacat Kekal, Dah Mohon Status OKU

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-7-2021 03:15 PM | Show all posts |Read mode
Penyanyi Bad Indigo, 46, berdepan dugaan berat sekali lagi apabila ibu jari kakinya bakal dibuang selain terpaksa memohon status Orang Kelainan Upaya (OKU) daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Bad atau nama sebenarnya Badrul Izhan Yeop Abdullah berkata, kaki kirinya akan kudung sepenuhnya selepas ibu jari itu dibuang menyebabkan dia bakal cacat kekal.


Foto: IG




"Saya tengah tunggu slot untuk 'amputate' ibu jari kaki, jadi kaki kiri saya memang akan kudung. Kemudian lagi sekurang-kurangnya enam bulan untuk rawatan 'dressing' pada bahagian dipotong itu.


"Lepas potong empat jari kaki sebelum ini, saya didatangi pekerja sosial dan bertanya sama ada mahu daftar sebagai OKU atau tidak kerana saya cacat kekal dan layak.  Saya sudah mendaftar dengan JKM tapi belum dapat jawapan lagi.


"Ia juga akan dapat meringankan beban kos rawatan saya kerana tiada kerja buat masa ini. Doktor juga tolong isi borang OKU itu mengesahkan kecacatan kekal dan bantuan fizikal yang diperlukan," katanya.




Bad memaklumkan, disebabkan proses rawatan berterusan, pergerakannya semakin terbatas selepas ketiadaan jari kaki. Ia sekali gus memberi kesan kepada pendapatannya sejak lebih setahun lalu.


"Saya sudah setahun setengah tak kerja sebab tak ada tawaran dan tak boleh anjurkan acara. Selama ini, saya memang bergantung dengan pendapatan menjadi pengurus acara dan sekarang pun tiada sebarang aktivti acara dibenarkan," katanya.


Dalam pada itu, Bad bersyukur apabila keputusan untuk ujian Covid-19 negatif selepas isterinya juga penyanyi Ashira Aziz disahkan positif, kelmarin.


Menurut Bad, dia kini memantau sepenuhnya keadaan Ashira di rumah.


"Alhamdulillah, saya negatif dan Ashira pula kena kuarantin dalam bilik. Agak sukar jugalah kerana dalam pada tahan kesakitan kaki, pergerakan saya juga terbatas," katanya.


Pada Mac lalu, Bad selamat menjalani pembedahan memotong jari kakinya yang luka akibat penyakit diabetes di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).


Dia terpaksa menjalani pembedahan itu disebabkan jangkitan gangren. -CARI


Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam2 ujian.

Semoga dipermudahkan urusan.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sian ashira.

Tak pasal pasal kena jaga orang sakit.
Payah gak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan mereka dan kita semua...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 31-7-2021 03:35 PM
Sian ashira.

Tak pasal pasal kena jaga orang sakit.

Tu la kesian pulak ashira tu.. kalau x aman2 je dia jaga diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru kawin..mesti libido lakinya kurang kan
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:43 PM | Show all posts
semoga dipermudahkan urusan mereka
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:56 PM | Show all posts
sian pulak ashira

Nak buat mcm mana dah ditakdirkan begini.

Semoga dipermudahkan la kehidupan deols ni.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya, semoga cpt sembuh.. Kalo ada insurance rasanya byk blh claim..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
ni yg smpai kene potong kaki knp ye. ayah sy pon lama gak diabetes. elok je
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ninnamina replied at 31-7-2021 03:37 PM
Tu la kesian pulak ashira tu.. kalau x aman2 je dia jaga diri sendiri.

kan.

mmglah bad tu tak mintak sakit. tapi knowing orang lelaki ni dorang mmg panjang akal.

dah tahu sakit kencing manis, tak yah laaaa kawin lain. ni macam nak ada orang jaga dia je. lain lah if dah lama kawin baru tahu kena kemcing manis, itu lain ceritalah.

sian ashira cam teraniaya, kahwin dgn orang sakit. payah nak jaga tu. elok dia gebu lawa nanti merana kurus sebab jaga keperluan. dah bad pun kata dia jalan dengkot dengkot kan lepas operation. rasanya seumur hidup kut jalan dengkot. jari kaki kita ni setiap satu jari tu ada function. dah ibu jari kaki yg kena cut, mmg susahlah nak jalan.

lepas tu nanti body pun dah tak sado dah. kurus akibat kencing manis. kadang orang igt kencing manis badan gemuk sebab gula banyak. tapi sebenarnya makin shrink sebab organ dalaman (kidney) dah tak berapa betul function. selera makan pun berkurangan. sebab itu makin kecut badan.

kencing manis ni asalnya dari darah tinggi. silap haribulan buah pinggang pun akan problem. bila tak makan ubat hypertension (orang lelaki selalu ego tak nak makan ubat darah tinggi), darah jadi pekat, bila darah pekat, buah pinggang nak process kumuhan pun jadi terencat sebab pekat sgt. tu yg boleh timbul kidney problem lak. bila ada kidney problem, maka akan timbul sakit kencing manis.

orang sakit buah pinggang ni kan, kencing pesakit mmg busuk betul. baunya pekat cam peluh dimasak dalam periuk, wap peluh hangit tu keluar merebak bau pekat dia, haa itulah bau kencing pesakit buah pinggang.

if dah kena sakit buah pinggang kenalah makan ubat sakit buah pinggang, if baru stage 3, tak apa lagi, if betul betul teruk, kena dialysis. nak hantar pulak orang sakit ke pusat dialysis.

fuish mmg mencabar.
ada orang suka make use orang lain untuk kehidupan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga dipermudahkan urusan..

Harap2 dpt la job pasni.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 31-7-2021 04:02 PM
kan.

mmglah bad tu tak mintak sakit. tapi knowing orang lelaki ni dorang mmg panjang akal.

Kan.. Sian lak ashira.klo tak kawin at least bebas Jaga diri sendiri ngan anak sorang je. Da kawin kena Jaga laki sakit, kena masak utk anak2 laki 3 orang.dahla hidup dgn anak pun susah Sblm ni sampai kena halau Dari rumah sewa bagai....takde beban Batu digalas..again, takdir kan. Ntahla susah nnak cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
aiols doakan smoga shira diberi kekuatan n rezki melimpah ruah...bkn senang jaga org sakit xde duit nie
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
red_velvet replied at 31-7-2021 04:10 PM
Kan.. Sian lak ashira.klo tak kawin at least bebas Jaga diri sendiri ngan anak sorang je. Da kawin ...

Sedihnya. Suami nya tu mmg baru tau ke ada diabetes sbb tetiba dh teruk kan. Sian kat ashira
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga tabah & diluaskan rezeki ashira

Tak baiklah bad buat ashira macam ni, memang dah tahu sakit sebelum kawin pun kan
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
bluebutter replied at 31-7-2021 04:02 PM
kan.

mmglah bad tu tak mintak sakit. tapi knowing orang lelaki ni dorang mmg panjang akal.

fuh pjg lebar betul explanation uolss.. uolss doc ke?
mak iols ada darah tgi & kolestrol dn 2 tahun lepas stroke sebelah badan. Kaki dia selalu bengkak air la.. kenapa eh?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga dipermudahkan semuanya
jgn putus asa saja
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap lebihkan lah jaga pemakanan bro. Jaga kesihatan. Semoga yg baik baik aje buat ko dan wife ko.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
rase kesian kat ashira
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list