CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6608|Reply: 28

Minta pendapat.. Pressure Cooker penting ke tidak?

[Copy link]
Post time 27-7-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai semua. Nak minta pendapat kawan2 berkenaan pressure cooker. From my reading, mostly org guna pressure cooker utk masak sup tulang or daging utk bg lembut. Lain dr tu apa lagi jenis masakan or kegunaan pressure cooker ni and is it a good gadget in your opinion.

Maaf i tanya sbb i rasa mcm nk cuba kurangkan beli makanan di luar and try to cook more despite my hectic schedule. So far I selalu guna air fryer and also steamer je.

Terima kasih semua
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2021 11:24 PM | Show all posts
tak penting sangat. Apa yang dia boleh buat rice cooker biasa pun boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau pressure cooker macam noxxa tu berbaloi la rasanya.boleh masak sekejap je.macam bihun ke apa.jimat masa.jimat tenaga
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu betul2 rajin n blajar nk guna tu mungkin la… tp x tau penting ke tak sbb klu nk kira berbaloi ke tidak… klu rajin guna oklah kot… saya guna x byk pon sbb sy x pandai explore.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau berkemampuan, boleh je ambil satu sis.. hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ophillea replied at 27-7-2021 11:30 PM
Kalau berkemampuan, boleh je ambil satu sis.. hehe

Kalau ikut nafsu mmg nk ambil haha tp tu la i takut jd tukun je. I pnah dgr org masak rendang dlm pressure cooker. Maksudnya kena kejap2 buka tutup la kan pressure cooker tu sbb nk masuk cili la santan lg pastu kerisik lg..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Berbaloi juga, ada masakan yg blh tinggalkan je dlm periuk n proses masak pun cepat, sambil tu boleh msk benda lain.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
PelayarDunia replied at 27-7-2021 11:37 PM
Berbaloi juga, ada masakan yg blh tinggalkan je dlm periuk n proses masak pun cepat, sambil tu boleh ...

I see. Boleh ke i tanya in terms of safety semua ok je kan sbb i ada terbaca psl yg PC meletup tu.. Tp maybe jd mcmtu sbb x ikut manual ke apa kan.. Selalu u masak makanan apa dlm PC
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-7-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk kegunaan kot..mcm ai,duk sorg2,mmg xbeli lah.. teringin nak mkn sup tulang,ai beli kt kedai je..

Other than making broth,nak cpt lembutkan daging/tulang/itik/whatsoever daging y perlu masa utk masak,ai dunno laa apa lg kegunaan pressure cooker tu..hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
yang pasti ia kehendak bukan keperluan.. tapi kalau mampu apa salahnya.. kalau dah beli, sila gunakan sebaik mungkin ye
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 27-7-2021 11:39 PM
Tgk kegunaan kot..mcm ai,duk sorg2,mmg xbeli lah.. teringin nak mkn sup tulang,ai beli kt kedai je.. ...

Ha tu la kan.. I just tau org guna PC sbb nk buat broth, sup sup tulang ke lembut daging ke rendang. Lain2 dari tu apa ya kegunaan nya.. Mcm i dgn suami pon x berapa minat daging so takde la beli selalu hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 27-7-2021 11:31 PM
Kalau ikut nafsu mmg nk ambil haha tp tu la i takut jd tukun je. I pnah dgr org masak rendang dlm  ...

Kalau sekali harung beli thermomix sis... i tgk anak boss i dari tak masak lgsg nau asyik tunjuk hasil masakan je. Hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ophillea replied at 27-7-2021 11:49 PM
Kalau sekali harung beli thermomix sis... i tgk anak boss i dari tak masak lgsg nau asyik tunjuk h ...

TM6 mcm best kan. My sis pon guna TM6 dh nk setahun n she swears by TM6.. Mmg dh jrg mkn kat luar semua.i kena fikir2 lg TM6 ni.. Kalau jd tukun mmg sia2 sgt sbb mahal kan haha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok je kalau jenis yang selalu masak daging.. macam sis, guna pressure cooker yang tengek atas dapur gas je, zaman sis beli tu belum popular noxxa bagai

Selalu guna time masak sup daging, sup tulang, rendang, kadang kalau nak bbq ke.. sis akan perap & reneh dulu kejap dalam pressure cooker supaya time grill nanti tak payah lama sebab dh masak elok, just nak bagi ada hitam2 arang. Daging pun lembut & mudah tanggal dari tulang.

45 minit je settle, daging dah lembut empuk elok.. tak payah masak lama2 & kena tambah air berkali2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Pada iols ia adalah keperluan. Kalau nak cepat masak iols prefer guna pc.
Iols ada 2 jenis pc:  1)noxxa dgn yg 2)manual masak atas api tu size 3.0l brand trio (bukan nak promote tapi iols suka periuk iols tu).
Mula2 beli yg manual tu tapi tak reti nak guna, berapa lama masak pun tak tahu. Makanan hangus, porridge melimpah jgn cakap laaa... mcm2 la disasternya.
Tapi lepas iols guna noxxa, baru la faham fungsi dan cara guna pc yg betul. Laaaa senang lagi nak guna yg manual tu sebenarnya. Masa memasak lebih kurang je. Nak cuci pun senang sebab periuk kecik.
Biasanya iols masak kari daging, bubur kacang, pulut hitam. Rebus kacang kuda, spagheti/macaroni guna yg manual ni je. Make sure jumlah makanan+air separuh periuk atau max pun 3/4 paras periuk. Setakat makan sorang dua atau small family still ok kut.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 27-7-2021 11:38 PM
I see. Boleh ke i tanya in terms of safety semua ok je kan sbb i ada terbaca psl yg PC meletup tu. ...

Dulu2 takut juga ms kakak guna n melecur sikit lengan but ye, follow aturan n shld be ok. Mcm2 dah cuba, nasi, bubur, nasi impit, sup ayam, rendang, - apa2 yg tutup n blh tinggal je ..so far belum cuba masak kek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
MoneyMatters replied at 27-7-2021 11:52 PM
TM6 mcm best kan. My sis pon guna TM6 dh nk setahun n she swears by TM6.. Mmg dh jrg mkn kat luar  ...

Beli sis beli. I racun nie hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu jenis bz,nk cepat masAk mmg highly recommended la. Jgn beli tp 2 3 kali guna je
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Bergantung kpd pemakanan u and family. Cthnya, kalau suka makan daging sup, rendang, and masak utk 3-5 org, berbaloilah. Ai masak guna pressure cooker dessini sup dan rendang daging, dalam satu jam setgh dah ready, berbanding berjam-jam kat kuali atau rice cooker.

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:56 AM | Show all posts
Saya beli pressure cooker sebab nak rebus ikan untuk masak laksa. Saya ni pemalas nak asing2 kan tulang ikan nak buat kuah tu. Kadang2 tulang kecik pun tak nampak. Bila ada pressure cooker, senang nak blender. Tulang pun hancur.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 10:05 PM GMT+8 , Processed in 0.105424 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list