CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 28-7-2021 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
ophillea replied at 27-7-2021 11:28 AM
I cakap kt my mom nak cari pengupas kulit bawang. My mom cakap tak cukup2 lagi ke sifat malas yang ...

Bawang putih n merah kalau u nak cepat potong n x pedih mata, basuh dulu...SG biasa buat mcm ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Actually, dengan Thermomix ni untuk long term. Mungkin sekarang rasa mahal nya 7k tapi you save kat tempat lain. Contohnya mak I diabetic. So dia masak nasi dalam thermomix untuk buang kanji, and roti kat luar banyak gula. Dia suka makan roti so sekarang buat roti sendiri. Juices, jam semua tu, buat sendiri sebab nak kurangkan gula. So kurang la sikit masalah gula dia sekarang.

Macam nak an Nutella, Biscoff tu semua banyak gula. Dengan tm buat semua sendiri so boleh adjust gula. Jimat pun jimat. I buat sebotol Biscoff RM 8. Beli kat luar RM 25. Yoghurt beli kat luar seliter RM 30-40 (good quality yoghurt yang tak de preservatives), tapi buat kat rumah RM 7/litre.

Masak atas api you tak tau temperature dalam periuk. Asap tu semua lama lama bad for health. Dalam tm masak temp 120 Je untuk tumis2. Naik bau wangi, pecah minyak, tapi tak hangus and tak de asap.

Uli roti dalam mixer 20 minit. Dalam thermomix maximum 5 minit. Masak lama pun boleh biar tak yah bersungguh kacau.

Mungkin pada sesetengah orang nampak renyah atau kuali lagi senang atau pembaziran, tapi kalau fully utilise memang banyak kebaikan. But if you jenis nak tekan butang on pun kena fikir sepuluh kali,  mungkin lagi berbaloi untuk upah orang gaji

Semoga sharing ni bermanfaat untuk anyone yang tengah mencongak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
SalenaGomez replied at 28-7-2021 08:23 AM
Bawang putih n merah kalau u nak cepat potong n x pedih mata, basuh dulu...SG biasa buat mcm ni

Pedih mata tu jarang. Pediih hati dengan kata2 my mom je
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnye kan....what people want to do with their money.. it's really up to them...x perlu pun condemn org yg beli thermomix....itu hak die...die suke..die yg byr..bukan jiran die pun yg byrkan..hahaha. & it's actually a good gadget pun drpd beli handbag memahal bg I better beli bende ni KALAU PERLU.
So kalau u rasa u mmg perlu...beli.
Tp kalau u rasa nak beli sbb nak ikut2 org ....I risau u menyesal lps beli (lg2 yg berhutang).

Tp...kene sedar....org bisnes will always come up dgn product....itu cara ekonomi bergerak....so tepuk dada tanye diri jelah.
& Actually....utk hidup sihat x perlu bende yg mahal....so jagalah pemakanan...rajinkan senam drpd awal.
Roti & kek tu sesihat mane pun x elok makan selalu. & Kalau masih sihat....pancreas u still boleh tolerate nak secrete functional insulin. Tp kalau u diabetic....yeah..it's good nak kurangkan gula,carb,fat semuanye....tp still x boleh selalu makan. & Bile u makan sekali....addiction tu tetap ade nak makan lg....brain kite bukan senang nak kene tipu. Still require dopamine nak satisfy kan its needs.

Nak simple...fikir satu angle je. Nak complicated... fikir lah angle2 yg lain...dari sudut kapitalis etc. Apepun...duit anda..hak anda.

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:41 AM | Show all posts
Normabaru replied at 27-7-2021 04:56 PM
buat teh sendiri xsmpi 5min siap.. pki tm6 10min. haha.jimat ke bazir masa

hahah...tu pasalnya...aku macam...hmmm ko dah kenapa, teh tarik pun x reti buat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:46 AM | Show all posts
yoyobulat replied at 28-7-2021 06:52 AM
Ku baru je grab robo vacuum.bahagianya beberapa hari ni x perlu nak seret cordless vacuum dan mengem ...

meh share sikit which robot u guna.. tgk bnyk sgt model kat pasaran, tak tau mana satu yang berbaloi. Pm pun boleh, satg depa marah lak sembang benda lain dlm thread ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 27-7-2021 11:24 AM
Kalau thermomix sejenis machine yg i campak ikan x siang, bwg x kopek kulit, kentang x buang kulit ...

sama la kita
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
teacher replied at 28-7-2021 02:57 AM
Cousin i baker. guna tm5, then sekarang tambah pulak tm6. Dia memang fully guna for business je. T ...

Hai nak tanya... tm5 ada fungsi timbang ingredients tak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 10:01 AM | Show all posts
In my opinion Thermomix ada la target market dia sendiri. And org beli tmx pun ada sebab n objektif yang berbeza.
Kawan i sejenis x brapa pandai masak, asyik order food panda n grab je. Now with tmx, selalu masak utk anak2. Anak2 pun suka. and dia tau apa ingredient yg dia gunakan. so objective made.

ada orang x suka berdiri kt dapur lelama, contoh masak rendang, mcm i
so bila guna tmx ni, lepas campak2 bahan dalam tu, blend apa semua bagai, then i set utk tumis dalam 45-60 min, then tinggal. dalam masa i tinggal tu bleh la p susun kuih dalam balang ke, mop lantai ke.. aaa gitu la kekdah nya.. so to me, it has made my objective, pada i dah ROI la..


my advisor, dia kata dia beli sbb dia nk masak benda2 yg dia out of her comfort zone. ye la dah put a lot of effort, nnt x jadi. with tmx, u select je apa yg u nk makan/masak, ikut he resepi.  x pernah lagi x jadi..

with tmx, mmg ada resepi yg kita kena subscribe, called cookidoo. Cookidoo ni mmg dia bg instruction step-by-step. Yup free subscription utk 6 bln. lepas tu annual 39USD. so i rasa kalau mampu beli sampai 7k, 39USD setahun, shouldn't be a problem kot.


kawan i saje je mcm nk perli2, kata, kalau masak guna tmx, dia bleh terus hidang tak. apoooo? Hujung2 smlm bg tau i yg dia dah beli tmx. Ceh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 28-7-2021 09:46 AM
meh share sikit which robot u guna.. tgk bnyk sgt model kat pasaran, tak tau mana satu yang berbal ...

Jom share sini je.. boleh2 x lari topik. Kita ni kategori mak2 yang nak mudahkan kerja. Kut la bagi manafaat pada yang lain juga..kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 28-7-2021 09:27 AM
Sebenarnye kan....what people want to do with their money.. it's really up to them...x perlu pun con ...

Good one!
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh ada oven, air fryer, pressure cooker dan pengukus berkurun dkt rumah ni cukup lah kan.. total rega sama naik dgn thermomis.. takpa la kita masak cara lah manual hihi.. just sharing.. no hate muahx
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Kagum tengok orang cakap masak wajik or rendang jadi sedap sangat bila pakai tm6
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:01 AM | Show all posts
sparkly replied at 27-7-2021 07:56 PM
Leceh thermomix ni sbb asyik2 kena basuh sblm nak guna parts dia.

Kalau nak potong bawang, kan la ...

dulu beli food processor bila tertarik boleh parut, slice kecik besar, blend etc..
sudahnya potong guna pisau je.. food processor bila nak blend in bulk,
nak tukar basuh tools tu lagi ambil masa dari potong guna pisau.. so, berhabuk kat tepi 2-3 bulan sekali baru guna.

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
mahalnya baik guna periuk biasa lg cpt.ni tgk byj step jugak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 28-7-2021 09:27 AM
Sebenarnye kan....what people want to do with their money.. it's really up to them...x perlu pun con ...

Betullah ni..tu lah smpai skang xbeli2 lagi tm6 tu..sbb memikir duit anda hak anda tu lah..terliur tp ada doubt pada diri sendiri jugak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 11:14 AM | Show all posts
Selaku manusia pemalas, alat ni xberguna walaupun boleh kupas bawang secara mudah. tambah dgn harga kayangan, not worth for me.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:25 AM | Show all posts
ophillea replied at 27-7-2021 11:28 AM
I cakap kt my mom nak cari pengupas kulit bawang. My mom cakap tak cukup2 lagi ke sifat malas yang ...

hahaha.. bawang putih mmg i beli yg dh kupas aja..
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:28 AM | Show all posts
i suka tgk org ada themomix ni..tp i x rasa membebankan pun nk masak cara biasa now sb masak pun once a day and menu simple ja.. 40 mins usually dh settle..

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
midori_katana replied at 27-7-2021 08:49 PM
Akak mula 2 tu tertarik juga tgk org buat teh tarik dan dia juga boleh kisar2 makanan tu.. best skal ...

Diorg kata Philips food processor tu lagi berbaloi.. Tapi tetap kena masak kat atas Dapur/oven
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:18 PM GMT+8 , Processed in 0.118139 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list