CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 28-7-2021 02:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Gigih i register forum utk menjawab pasal tm6 ni. Selama ni SR je..

Ok i bru je pakai TM6 ni. Baru sebulan kut. Setakat ni jujur la i cakap, i x fully utilise pon sebab memang asal cap M banyak sangat. Actually yg influencer up psal customer dia belanja foodpanda (grab sebenarnya) tu i lah… i screenshot tunjuk grab expenses i. Hihi memang tetiap hari order grab walaupon duk umah je wfh .

Ada tm6 bagusnya dia bantu lah u jadi reti memasak sebab dia guide step by step. Resepi yg xde dalam tu pon advisor you akan bagi guidance so senanglah. Untuk i yang x pernah masuk dapur ni so far rasa mcm hebatlah. Buat nutella sendiri wei. Hari2 buat kek and roti. Yang kenyang jiran2 sebab anak2 i jenis x makan.
Setakat ni tak order lagi grab sebab duk zikir tm6 mahal tm6 mahal. Bru kejap td i buat rendang utk husband bawak bekal esok. Doakan lah i istiqomah memasak. Dah 11 tahun kawen husband i makan air tangan mamak dan past two years mcm2 dr grab  so dia mcm impressed la bini dia reti masak dgn bibik german.
Anak2 pon impressed mommy dia boleh masak spageti sama macam secret recipe katanya. Lol.

Actually, sekarang start popular balik sebab dia ada instalment plan. Dulu you kena bayar 7k segedebuk. Sekarang boleh instalment up to 24 months. So xrasa sangat la duit you keluar. Tp sebenarnya bila congak2 balik kos dia lebih kurang sama je sebelum ada tm6 sebab sekarang kos bahan mentah u naik sket lah (banyak actually). Bil api baru dapat tadi fuhh sebbaik bil x naik sekupang pon! Kalau x mau laki i perli i psal ni mcm dia perli i beli iron philips 5 tahun lepas

Tapi jujur i cakap lah, kalau chuols memang hebat masak campak2 jadi tak payah lah beli. Nanti you akan rasa tm6 ni menyusahkan you. Sebab kena masak satu, satu. Ok tu je kut. Baru sebulankan, semuanya masih indah. Agituhh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 02:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Kakak i advisor tm6. So i berangan juga nak beli. Memikirkan takyah basuh banyak bekas tu memang a plus for me. Pastu tak berkecah dapur. Takyah nak beriya lap dapur lepas masak.
Cuma nya kalau nak masak 2-3 lauk, mau berejam kat dapur. Simple menu atas api boleh dapat 15 minit, siap 2-3 lauk terus kalau pandai multitask. Tapi guna tm6 jadi 30 minit jugak lah satu lauk.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 28-7-2021 01:19 AM
Sedap lah weh
User thermomix ni pun ramai jer baker, tukang masak. Even pernah nampak ada few caf ...

Cousin i baker. guna tm5, then sekarang tambah pulak tm6. Dia memang fully guna for business je. Takde masak lauk-lauk ni.

Memang mudah kerja. Contoh nya timbang and ayak terus tepung dalam tm. Takyah guna banyak tools and bekas pon. Nak uli roti pon confirm menjadi. Tak perlu tenaga pon.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:02 AM From the mobile phone | Show all posts
teacher replied at 28-7-2021 02:57 AM
Cousin i baker. guna tm5, then sekarang tambah pulak tm6. Dia memang fully guna for business je. T ...

Cousin you cikkiah tu ke? I folo. Kek dia sedap2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 05:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Hahahahaha not in my list. Cukup2 la aq dah buat tukun segala steamer..oven.. pressure cooker..slow juicer..bread maker tuu. yg daily guna air fryer ja. Pressure cooker, steamer & oven guna time raya ja. Slow juicer bulan puasa..hahaha. bising hubby aii kena sediakan 1 display rack utk tukun2 aii
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 05:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 27-7-2021 04:32 PM
Resipi dia tu kena byr membership tiap2 tahun okkkk.. So mcm motip nk perah lg duit setelah rege p ...

Tapi Philip Amway steam iron tu berbaloi beli. Yg penting baju tak terbakaq dah setiap kali iron. Jimat wei. Baju skolah ank..baju reja hubby 1x iron tahan 1minggu .lawa pulak tu finishing lepas iron. Smooth ja. Suka2...lagi2 time raya bawak balik kampung kejap ja iron baju. Xpayah nak q lama2..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
marigold90 replied at 27-7-2021 04:37 PM
Yup betul..resepi tu pun berbayar untuk setiap tahun..tapi artis2 influencer ni tak highlight pun  ...

Laaa..yaa ka.mean kena renew subscription la..berapa  yearly fee utk around the world resepi tu?
Google ja dah jimat
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
carissima86 replied at 27-7-2021 07:20 PM
Thermomix ni best sbb boleh masak dengan keadaan yang relax je..masak rendang pun sekejap jo.. tapi  ...

Aii merendang pakai pressure cooker Philip ja tiap2 tahun.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Afna replied at 27-7-2021 05:04 PM
U dh ada set tefal ignatio tu? Berbaloi gak, terus serve lepas masak.

Yaaaa tgh kumpul gaji nk membelinye muahahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:24 AM From the mobile phone | Show all posts
CikYaYaYa replied at 28-7-2021 12:45 AM
Bagi iols still xberbaloi beli sebab mahai nawww. if iols ada duitt iols akan utama kan beli dishwas ...

Belila dryer. Berbaloi2. Aii ank 4 2 dah skol hubby kerja lagi..rumah kayangan mmg suukaaa sgt bila hubby beli dryer beli masa pkp1 lepas beranak ank no4. Basuh baju 1w 2x ja. Tapi baju sekolah & baju reja hubby xmasuk dryer la..redot xboleh bawak bincang bila dryer dah berenti lupa keluarkan utk hanging. Kalau hanging time panas2 tu xkedut. Kalau lupa tunggu sampai sejuk mmg Naya la tenyeh dgn Philip steam iron pun xhilang redot
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak beli tapi takut jadi tukun lak kat umah
Biasanya yang beriya2 awal je. Aku la tu tak cakap orang lain. Last2 masuk kotak semula ja nanti. Jadi better 7k tu beli benda lain.

Tapi tengok orang share masakan macam2 guna tm6 nampak menarik dan tergoda juga
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Ku baru je grab robo vacuum.bahagianya beberapa hari ni x perlu nak seret cordless vacuum dan mengemop.knowing ada kids ni dalam sehari berapa kali nak kena vacuum umah.dah x perlu risau rumah berdebu,kids makan merata or bt sepah.suruh je robo vacuum aka bibik ni bersihkan lantai.lepas ni menabung utk dryer pulak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
anakkucingcomel replied at 28-7-2021 02:42 AM
Gigih i register forum utk menjawab pasal tm6 ni. Selama ni SR je..

Ok i bru je pakai TM6 ni. Bar ...

Whoahhhh,, tq u sudi mencemar duli. Hik2. Ai follow kak naf, suka sebb byk ilmu dia bantu ai.
Pencerahan u bagi tu bagus.. jimat banyak. Ai pun kaki order gak nih.,belum cukup istiqamah utk tak klik FP tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 06:58 AM From the mobile phone | Show all posts
orkid_amani replied at 28-7-2021 05:49 AM
Tapi Philip Amway steam iron tu berbaloi beli. Yg penting baju tak terbakaq dah setiap kali iron.  ...

Ai pakai philips gak. Hr tu rosak jap. Bw g philips centre kat PJ. Mujur la elok balik. Free pf charge pulak tu servis. Warranty dh lama habis.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
sabundettol replied at 27-7-2021 11:48 PM
Kalau psl thermomix TT boleh refer kakak kepada queen of forum suatu ketika dolu Hanis Haizi. Iza Ha ...

Tq u for suggestion.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 07:01 AM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 27-7-2021 11:59 PM
Aku dh lama guna bnda alah ni, tp jenama lain la.. Thermomamak.

Hahaha..uuuuu ni laaa.. curious nk tau brand mana lg.. mamak maju rupanya. Hahahhaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-7-2021 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 28-7-2021 12:08 AM
Ramai sgt kengkawan iols pakai tm6 ni.. especially bila puak2 kami wfh since last year.. ada la i gi ...

Its okay kaka. Everyone can say her thought gitu. No big deal.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
chula replied at 28-7-2021 12:20 AM
Iols terliur jugak ngn tm6 ni tp rega tu pastu nk beli cash mmg xmampu lah..pastu beli installment n ...

Itula yg dalam fikiranku gak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 27-7-2021 11:24 AM
Kalau thermomix sejenis machine yg i campak ikan x siang, bwg x kopek kulit, kentang x buang kulit ...

Absolutely yessss...kalau lh dpt sejenis machine yg kita baru fikir nak mkn apa..jenguk je machine tu dah tersaji mknn yg kita nak lagi baguzzzz...
Oh my....teruk nya I..koh..koh..koh
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
At the end of the day, depends pt tahap kerajinan kita jgk. Tu yg iols duk btangguh lg nk beli. Sbb iols ni known case malas. Hahahah tp memikirkan baby nk makan family food dh, i kne up game masak2 ni. Laki x kisah ai masak ke tak. Kalo ai masak dia rajin puji ambik hati je tu i tahu. Tggu kwn2 yg duk hype kat iols ni tone down dlu br iols beli. Hihi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:24 PM GMT+8 , Processed in 0.141467 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list