CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 27-7-2021 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu beli berbaloi i beli jer. Tp sbb laki i rajin masuk dpur dia kata baik belikan tefal utk dia so meols xjadi beli
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ms.koala replied at 27-7-2021 05:02 PM
Klu beli berbaloi i beli jer. Tp sbb laki i rajin masuk dpur dia kata baik belikan tefal utk dia so  ...

U dh ada set tefal ignatio tu? Berbaloi gak, terus serve lepas masak.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:07 PM | Show all posts
pada aku mcm x berbaloi beli...mahal kot
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:13 PM | Show all posts
kalau ada org nk adiahkan besar tapak tgn sis tadahkan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
wak_lu replied at 27-7-2021 05:07 PM
pada aku mcm x berbaloi beli...mahal kot

Sape yg ada duit lebih boleh la kut kan u? Dan yg style kreatif masak, baker ke apa, boleh gak guna bh sumber pendapatan. i x de seni gitu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_pooh84 replied at 27-7-2021 05:13 PM
kalau ada org nk adiahkan besar tapak tgn sis tadahkan

Sama2 doan kita ya.. kut la namanya rezki. Join contest apa ke ye dok?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
ophillea replied at 27-7-2021 03:05 PM
Hehehe nie je caranya utk yg pemalas mcm i

Nk lg senang, beli yg dah siap kisar.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by lo_la at 27-7-2021 05:53 PM
misc replied at 27-7-2021 11:53 AM
Aku pun suka kumpul kitchen gadget ni. Tapi benda alah ni aku awal2 pangkah dari my wishlist sebab h ...


Tak silap i ada payment plan sekarang. My friend said monthly dlm 200. Kalau dia cong i, i pun cong you lah. Dok la citer masak itu ini dlm group. I tumpang tengok je la for now hihihi

Kalau i, kitchen toy/gadget canggih macam ni takut jadi tukun je nanti. So, kalau nak beli, make sure optimise the usage lah. Tak pasai kena berleter dgn my other half kalau jadi tukun hehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Hai. I thermomix advisor. Siapa nak invite untuk tengok free online cooking show, boleh bagitau ya. Senang boleh tengok thermomix in action. Baru tau apa nak tanya kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Hello! Thermomix Advisor here
Alhamdulillah dah dua tahun pakai, setakat ni no issues. Memang pakai hari hari untuk masak.

Recipes dalam tm6 tu memang banyak, and betul, dari serata dunia, tapi banyak Je yang kena dengan tekak Malaysians. Nasi goreng kg, ayam masak merah, sambal, nasi lemak segala ada je dalam TM ni.

Kalau tak nak pakai recipe dalam tu, boleh Je pakai recipe sendiri. I selalu Je masak campak campak. Dapur gas memang tak pakai dah unless nak goreng telur, atau buat pancakes. Tu pun sekarang steam Je telur.

And yes, senang bawak berjalan. Kalau ada generator, nak bawak camping pun boleh
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 27-7-2021 11:24 AM
Kalau thermomix sejenis machine yg i campak ikan x siang, bwg x kopek kulit, kentang x buang kulit ...

Thermomix boleh kupas bawang
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 27-7-2021 12:02 PM
Ada sekali I tgk kat ig, org tu share kupas bawang merah guna thermomix ni..macam lagi leceh je..sbb ...

Kupas bawang bukan sebijik. 500g dalam masa 30saat. Siap kupas siap basuh. Bowl tu bilas lepas tu masak la rendang terus dalam tu. Tak nak rendang, sambal tumis pun okay
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
tupai replied at 27-7-2021 11:24 AM
Kalau thermomix sejenis machine yg i campak ikan x siang, bwg x kopek kulit, kentang x buang kulit ...

Hahaha!
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Honestly dulu I beli pun kan sebab senang nak masak masa bulan puasa  sbb ingredients semua dia bgitau suruh masuk apa. So mcm senang tak payah fikir terlajak masin ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts

Salam.. saya pengguna dan advisor thermomix.. kalau nk tau apa2, saya boleh share. Atas semangat berforum, saya akan jawab dengan serealistik dan sejujur mungkin ok. Tp sebab saya advisor, mungkin saya akan terpromote. Awal2 saya minta maaf.

Yg tak berkenan dgn thermomix, takpa. Saya faham tak semua orang suka.

Masa saya belum ada thermomix, saya tak rasa pun ada kekurangan apa2 dr segi masakan saya. Saya tergolong antara yg agak pandai memasak. Tp bila ada thermomix, rasa mcm byk sangat kelebihan.

Resepi dalam thermomix memang byk. Sekarang lebih 70 ribu. Saya suka sbb resipi dia sedap2. Brownies sedap, burnt cheesecake sedap, ikan garlic lime dia rasa mcm kt absolute thai. Mcm2 boleh buat, masakan, jem, kaya, susu pekat, paste, kek, yogurt, biskut, sambal, dodol, play doh, gummies, pasta, lasagna, pulut, mantaou etc. Resepi dari berbagai negara. Yg penting, bukan kita yg perlu kerja keras. Tak perlu berdiri berjam2 didapur mengacau takut masakan hangit. Buat rendang boleh baring2 sambil main forum. Roti dia toksah cakap la. Menguli sekejap sangat. Saya pun ada breadmaker. Uli roti almost 1 hour..tp thermomix uli 5 minit. Hasil thermomix lebih cantik. Kalau nk buat meniaga mmg boleh sangat. Ada sorang tu balik modal in 3 months dgn menjual tart thermomix. Pilih je nk masak apa, pastu ikut instruction dia next..next..next.

Tp disamping resepi puluhan ribu tu, kita boleh saja masak resepi kita sendiri.. ada option untuk buat manual cooking.

Ya.. mmg thermomix connected to wifi. Melalui wifi, dia akan upgrade dan tambah resipi, upgrade dan tambah functions dan sebagainya. Macam kita upgrade phone.

Harga dia 6988. Boleh buat installment zero interest. Rm291 x 24 bulan. Iaitu rm9 sehari. Pada pengiraan saya, kalau saya tak beli tmx, saya belanja jugak rm9 tu nugget la, starbak la.. jd saya gigihkan tahan 9 ringgit tu utk byr bulanan tm6. Kalau yg takda credit card, pun boleh buat instalment. Kena contact saya dulu.



Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 27-7-2021 02:34 PM
Mak memula skeptical dgn gadget ni.. Tapi la ni.. Mak dah berubah pikiran. Mak rasa mcm nak belilah. ...

Connect guna wifi. Betul tumis sambal pun tak sepah sepah
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
izzatinoris replied at 27-7-2021 05:53 PM
Hello! Thermomix Advisor here
Alhamdulillah dah dua tahun pakai, setakat ni no issues. Memang paka ...

Kalau ayam masak merah tu, ayam kan kena goreng, so tm6 gorengkan dulu and lain lepas tu follow instructions je la ye?
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
makneng replied at 27-7-2021 02:34 PM
Mak memula skeptical dgn gadget ni.. Tapi la ni.. Mak dah berubah pikiran. Mak rasa mcm nak belilah. ...

Recipe ada lebih dari 71ribu dalam tu. Masa saya beli dua tahun lepas, ada 54 ribu Je. Recipe database sentiasa berkembang. Tak sempat kejar. Boleh pilih recipe yang nak buat, pastu tekan "start cooking" dia bagi arahan satu satu. Ikut arahan, tekan next, ikut lagi. Sampai la siap.

Bila beli thermomix, you beli dari advisor. Kerja advisor is to tunjuk proper use and guide you through it sampai lah you arif gila boleh buat recipe sendiri.

Tokit masih kickstarter, dalam process crowd funding. Thermomix dah lebih 60 tahun di pasaran.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal nau 7k. Siap membayo membership fee. Kalu nk jimat masa better amik airfryer dgn pressure cooker size 3l pun dh cukup. Tk smpai 1k pong dua2 tu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-7-2021 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
izzatinoris replied at 27-7-2021 05:53 PM
Hello! Thermomix Advisor here
Alhamdulillah dah dua tahun pakai, setakat ni no issues. Memang paka ...

Adakah betul, kalau msk kari, mcm x pecah minyak? Same goes tu msak sambal tumis?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-6-2022 04:17 PM GMT+8 , Processed in 0.380696 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list