CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
 Author| Post time 6-8-2021 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
elbecks replied at 5-8-2021 10:33 PM
Aku baru dpt tm6 ni seminggu..makanan berkuah2 mmg sedap la dia masak..segala mknn omputih yg tah ha ...

Waaahhh, tq share sis!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-8-2021 06:14 PM | Show all posts
Achik teringin jua nak TM6..tapi bila tanya hubby, dia kata achik nak letak mana nate tu. Atas kabinet dapur dah penuh. Takkanla nak letak dalam bilik tido..aish!!

huhuhu..
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2021 10:01 PM | Show all posts
yenil95 replied at 19-8-2021 06:14 PM
Achik teringin jua nak TM6..tapi bila tanya hubby, dia kata achik nak letak mana nate tu. Atas kabin ...

hahahaha...dah pakai macam helmet tu
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak minat..air tgn takde
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
exclusive_vvip replied at 27-7-2021 11:58 AM
thermomix ni laki iols dok berkenan..i dah bagi warning, jgn beli..i bukannya jenis pemasak..since W ...

Sama la kita wfh ni ja rajin. Dh kerja balik sure la menapaw ja kerja. Tp kalau laki u nak belikan terima ja hehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2021 02:22 PM | Show all posts
as a new user of TM6 ni, iols pun nak mencelah jugak lah hehehe

rumah iols kecik, ala2 rumah burung merpati.. so dapur pun tak leh banyak gajet. kat kaunter dapur tu letak oven, rice cooker, kettle & TM6 aje.
rice cooker still guna sbb TM6 tak leh masak nasi banyak, tapi kalo tetiba nasi tak cukup, nak top up sikit2 iols guna TM lah sbb malas nak basuh periuk, lelagi kalo ada kerak nasi, nak rendam lagi. kettle still guna gak anak nk minum susu & hot drinks. (yer.. iolss tak de cuukuu/ coway, tapi ada TM )

blender pun lama tak guna, mmg simpan je bawah singki. food prcocessor pun ada bawah singki tu, tapi bawak keluar bila nak hiris bawang merah dlm kuantiti yg banyak, senang gila. lagi satu bila nak buat orange juice sbb TM ni leceh sbb suh buang pith orange  lah (food processor iols ada juicer). Tapi kalo buat juice ala2 boost tu mmg best.. campur aje buah apa kita nak & nak basuh pun senang compare ngan slow juice tu.
preassure cooker pun bawah singki gak.. malas nak bawak keluar sbb bagak sgt, tak de space nak letak
mixer pun nak kasi je sesapa sbb rasanya tak kan guna lepas ni, sbb guna TM
steamer takde tapi selalu kukus mmg pakai periuk biasa. skrg ni senang gila nak kukus benda guna TM, mmg grateful sgt function ni

paling best guna TM sbb ada pre clean function tu.. lagi2 bila buat kek/ roti. dulu selalu bargain ngan anak2 siapa kena basuh bekas2 berminyak2 tu. Kadang memikirkan nak siap2 bahan, nak timbang, nak kemas & basuh tu yg jadi fed up kalo nak buat kek/ roti ni. Anak2 kemain lagi janji manis nak tolong dari mula.. last2 bila part sediakan & mix ingredients aje yg seronok.. pastu yg bersepah2 tepung, susu tumpah atas meja tu sampai basuh.. mak ni la jugak yg membuatnya.
skrg ni semua excited nak tolong, sbb letak bahan & tekan next aje.  

iols suka betul buat roti dia, lembut gila. lagi satu lemonade dia, mmg senang & sedap (ala-ala auntie anne's), xsampai seminit. Mmg family fav pun lemonade, tapi dulu malas tul nak keluarkan food processor, nak perah, nak tunggu gula larut

kadang-kadang ralit sgt browse & save resepi dia, mcm2 sgt. seronok nak try. Macam-macam

tapi yg tak best, tak banyak resepi melayu dlm tu walau selalu update. pastu kena lak renew every year. leceh nak kumpul2 resepi dr otai2, tapi katanya akan ada function kita boleh save resepi sendiri dlm tu.

iols kalo masak simple2 tomyam/kari/ sambal/ goreng2 mmg atas stove aje. kalo yg nak lama2 cam rendang, mmg TM lah. dia org jual gak buku resepi melayu tapi bapak mahal bukunya.. RM160 kome. lagi satu kalo masak bihun, walau org promote beriya boleh masak dlm TM, iols rasa lagi rela guna kuali. Tapi resepi mee hailam & mee mamak TM satu family puji sedap

gitu lah pengalaman iols baik/buruknya TM ni, takde benda yg perfect tanpa flaws pun kan.  ikut lah situasi family masing-masing & cemana kita nak handle family, masa & kerjaya.. cewahh

panjang iols kasi honest review



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 20-9-2021 02:22 PM
as a new user of TM6 ni, iols pun nak mencelah jugak lah hehehe

rumah iols kecik, ala2 rumah buru ...

Tq u.. dpt rs jujur sungguh  bila baca
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2021 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengok kawan masak2 guna TM6 nak macam seronok tapi apakah daya duit tak cukup lagi mungkin satu hari nanti boleh beli
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 20-9-2021 02:22 PM
as a new user of TM6 ni, iols pun nak mencelah jugak lah hehehe

rumah iols kecik, ala2 rumah buru ...

Nk tanya smurf… cookbook dlm tm6 tu yg masakan melayu punye ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2021 04:04 PM | Show all posts
Nana_Man replied at 27-9-2021 03:51 PM
Nk tanya smurf… cookbook dlm tm6 tu yg masakan melayu punye ke?

dalam cookidoo yg ada 7k resepi tu tak banyak masakan melayu.. tapi ada lah redang ayam, kari, tom yum, dodol, mee goreng, kuih ketayap, teh susu etc & selalu jugak diaorg update resepi2 baru.

tapi ramai advisor/ group yang kongsi resepi masakan melayu. yg tak best kita tak leh save dalam TM6/ cookidoo tu, kita kena salin lah & rujuk bila nak masak. kena masak manual. kalau resepi yg dah ada dalam cookidoo tu, kita tekan next jer dia yg akan arahkan kita buat apa.
buku masakan melayu khas untuk thermomix pun ada gak jual as I said, tapi pricy lah.
kalau u dah biasa guna TM6 ni, lama2 u dah boleh agak nak set time/ tempreture/ speed berapa lama kalau resepi tu takde dlm cookidoo tu.


kalau nak beli TM ni, yg paling penting kena select group yg active, yg boleh kasi u jawapan pada persoalan u, yg banyak guide/ kongsi resepi/ buat cooking show/ sharing session, bukan yg close sale biarkan kita terkontang kanting.  
banyak u boleh belajar tips and tricks untuk memudahkan u managed ur time & use your TM to the max.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 27-9-2021 04:04 PM
dalam cookidoo yg ada 7k resepi tu tak banyak masakan melayu.. tapi ada lah redang ayam, kari, tom ...

I see.. thanks for the advice. Still considering though nk beli ke tak. Pasal kitchen pun dah penuh jgk. Haha… cuma tangan ni gatal je nk order. And also tgh fikir nk choose sapa jd advisor. Ingt kalau beli direct dari TM pun ok. Cuma  fikir kalau ada advisor will be better bila kita tak sure.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 11:29 AM | Show all posts
Edited by smurfetz at 28-9-2021 11:31 AM
Nana_Man replied at 28-9-2021 12:03 AM
I see.. thanks for the advice. Still considering though nk beli ke tak. Pasal kitchen pun dah penu ...

if u xde problem with budget i would suggest beli je.. i kind of menyesal gak tak beli lagi awal sbb banyak sgt menyenangkan hidup i. anak i sorg mulut laser tu boleh ckap ' wahh.. mama sekarang dah tak malas' (she could've choosen a better word- eg wahh mama makin rajin lah hehehe)

lain2 kitchen appliances u dah boleh let go except rice cooker, oven & air fryer.  i used to dream of having vitamax blender kekonon nak buat smoothies, tapi with TM6 frozen fruits takes like 10 sec jer utk jadi smoothies- letak dlm thermos & boleh bawak g opis. best giler, tak yah beli kat boost lagi

yeah, u kena cari group/ org yg u trust utk jadi advisor u, sbb byk sgt perkongsian resepi2 baru -dapat juga idea nak masak/ minum apa kalau tak de idea. tips yg takde dlm buku u leh apply.  unleash dia punya full potential, baru berbaloi beli. jgn jadi cam my advisor- segala maknika gadjet dapur dia ada. masa demo kat i masak mcm2 pastu nak buat air tembikai.. siap keluarkan slow juice nak buat air.. i yg masa tu tak dapat lagi TM lak suggest kat dia napa tak blend guna TM aje? dia pulak tanya i 'ehh.. boleh eh?' hahahahaha
i pulak kena explain better guna TM sbb boleh blend halus & dpt minum fiber sekali instead of guna slow juice

mujur i ni jenis suka buat research, sebelum beli pun mcm2 group media social TM ni i join/ follow, so sikit sebanyak dapat lah tahu benda alah ni akan jadi asset atau tukun kat rumah kita.

nanti update eh kalo jadi beli.. nak tumpang seronok hehehe  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 20-9-2021 02:22 PM
as a new user of TM6 ni, iols pun nak mencelah jugak lah hehehe

rumah iols kecik, ala2 rumah burung ...

Chuols.. awat tomyan kari kurma tu masak dalam kuali lg senang.. iols imajin masak kari tu laaaa yg nak dimasak dalam tm6
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 12:19 PM | Show all posts
tensic~ replied at 17-1-2022 11:24 AM
Chuols.. awat tomyan kari kurma tu masak dalam kuali lg senang.. iols imajin masak kari tu laaaa y ...

eh.. boleh je nak masak dlm TM6 uolls hehehe.. iols masak2 berkuah camtu selalu dlm yg kuantiti banyak, tak muat TM6  
tu i rasa senang kat stove, periuk besar


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 17-1-2022 12:19 PM
eh.. boleh je nak masak dlm TM6 uolls hehehe.. iols masak2 berkuah camtu selalu dlm yg kuantiti ba ...

I see.. iols tengah berkira2 juga nak beli ni.. nape kat belakang ade forumer kate if nak masak 2,3 lauk lagi cepat atas stove.. pastu stir fry lg sedap atas stove.. contoh stir fry tu mcm ayam kunyit, sambal2, or sayur2 ke..

Iols nak beli sbb skrg balik rumah sampai 7... sedih tiap2 hari duk grab food je or tapau kedai tomyam untuk kids.. ingatkan ade temomix tu sambil masak sambil iols berehat2 kat sofa..takpayah berkuntum depan kuali.. gitu ke yang bakal terjadi uols?
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 01:52 PM | Show all posts
Edited by smurfetz at 17-1-2022 01:57 PM
tensic~ replied at 17-1-2022 01:39 PM
I see.. iols tengah berkira2 juga nak beli ni.. nape kat belakang ade forumer kate if nak masak 2, ...

mmg la kalau 2-3 lauk lagi cepat atas stove.. sbb stove ada byk.. boleh masak sekali harung 3 lauk. jimat masa disituibarat ada satu kuali nak masak 3 jenis lauk. kena masak satu2 lah
the most TM6 boleh masak tak silap,  2 dishes. kalo u masak benda2 berkuah kat bawah, then u leh steam something atas dia
kalau nak masak 2-3 lauk kena tunggu la, atau u leh try search resepi for layer cooking pakai TM6
kalo u creative or rajin explore mmg sgt berguna TM6 ni

TM6 mmg tak leh goreng, tumis sikit2 tu boleh lah.. masak sayur camtu boleh
tapi kalo nak goreng  ayam, ikan, udang, sotong, telur nak crispy2 mmg tak boleh
tapi kalo u nak grg mee, bihun.. tu boleh. family i suka mee grg mamak resepi TM6

maybe u leh masak main dish kat TM6 & grg telur kat stove camtu.. jadilah kot 2 lauk
atau weekend bila dah ada TM6, u buat doh pizza/ kuah spagetti byk2/ apa2 lauk u masak byk.. then u frozenkan
before u gi kerja, u letak lah lauk kat fridge biasa utk defroze.. balik nanti panaskan je
kalo u beli nanti.. boleh suh anak2 u tekan' next' kalo proses masak tu.. budak2 seronok.. nanti dia rasa dia pun masak sama
iya.. relax lah sikit, esp kalo masak benda lama2 kan... biar aje dia hehehe
tak de lah berlengas dok dapur.. nak lap benda2 tumpah, berkecah.. basuh blender bagai.. minyak terpercik sana sini, mop lantai.. jimat masa disitu





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2022 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
smurfetz replied at 17-1-2022 01:52 PM
mmg la kalau 2-3 lauk lagi cepat atas stove.. sbb stove ada byk.. boleh masak sekali harung 3 lauk. ...

Youuu nak tanya.. skrg promo cookido free 18months... tu worth it tak.. ke better tunggu next promotion je
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 09:54 AM | Show all posts
tensic~ replied at 23-1-2022 07:02 PM
Youuu nak tanya.. skrg promo cookido free 18months... tu worth it tak.. ke better tunggu next prom ...

ooo ye ke? i pun tak tau sbb tak jual
cookido punya subscription dah naik tahun ni, i rasa ok free setahun setengah tu..
masa i 6  bulan je
masa i beli dulu promotion dpt thermal mangkuk tu.. tak guna pun
i rasa accessories cam mini jar utk kukus, tray, mat etc tu boleh je u pakai yg biasa2 jer


Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2022 11:30 AM | Show all posts
smurfetz replied at 24-1-2022 09:54 AM
ooo ye ke? i pun tak tau sbb tak jual
cookido punya subscription dah naik tahun ni, i rasa ok free ...

baru angkat sebiji. subscription just 6 + 1 month.
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2022 09:46 AM | Show all posts
dellashrill replied at 12-3-2022 11:30 AM
baru angkat sebiji. subscription just 6 + 1 month.

oo.. maybe promo tu dah habis kot.. dia ikut bulan kan promo2 ni
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 04:35 AM GMT+8 , Processed in 0.099280 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list