CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 30-7-2021 02:06 PM | Show all posts
Normabaru replied at 28-7-2021 05:07 PM
Precisely.. Kaka tgk rata2 yg dh ada tm6 ni tetap juga order takeaway n delivery.. So xphm cmne ob ...

depends jugak. kalau objecktive dia beli tmx sbb nk jimat duit dari beli luar.
hujung2 dah beli tmx, semedang beli luar, mmg objektif tak tercapai la.

mcm i, objecktif i beli sbb tak nak duduk kt dapur lama esp masak rendang dan lain2 dish yg kena masak lama tu.
then i nk guna utk buat dessert. i buat churros, sejapan je buat doh nya. kalau buat manual nk godek telur sebiji2, jenuh ooii..
utk i la.. tmx dah meet my expectation. for me dh ROI.

ada je kadang nk menapau food panda, grab segala.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2021 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
penoren replied at 30-7-2021 01:59 PM
nk kata leceh nk basuh sbb byk part, mmg tak. mcm basuh blender je.
blade tu bleh detach mcm ble ...

yeke..tp i selalu jgk tgolk kt ig ada sorg kaka ni masak pakai thermomix..suka tgk bila dh jd mknn..kaka dh berapa lama pakai?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
penoren replied at 30-7-2021 01:59 PM
nk kata leceh nk basuh sbb byk part, mmg tak. mcm basuh blender je.
blade tu bleh detach mcm ble ...

Kalau buat camtu...berkerak jugak ....friend yg pakai thermomix ada tunjuk. Still kene basuh bebetul kalau nak bersih
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ianye umpama masak dlm blender yg siap dgn weight scale...tp pisau blender tu boleh tukar2 supaya x hancurkan makanan. Temperature & timer yg boleh disetkan. Gitulah konsepnye.
Nak masak ape ...ikut selera memasing....tp barang basah tu beli sendiri....bersihkan sendiri.
Yg paling xleh terima...sawi goreng pun nak masak dlm tu ....ermmmm...terpulanglah

Kalau rasa beli tu menguntungkan....belilah
& Kalau dah beli tu rasa beruntung....tahniah

Nak kestau..masak ni x susah pun. & Kenapa masak? Sbb nak makan. Kenapa makan? Sbb lapar atau sbb nak puaskan nafsu makan je. Hasil ape lps makan? Jd tenaga atau sisa.

Yg kate nak masakkan utk anak....bonding dgn anak & family bertambah dgn adenye bende ni...x signifikan ok...masa dgn family lg byk kalau kite tutup hp sbenarnye..haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2021 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 30-7-2021 04:25 PM
Ianye umpama masak dlm blender yg siap dgn weight scale...tp pisau blender tu boleh tukar2 supaya x  ...

Yg ni tepat, banyak masa kita dgn family bila tutup phone, haha
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 10:44 PM | Show all posts
edayildiz replied at 30-7-2021 02:39 PM
yeke..tp i selalu jgk tgolk kt ig ada sorg kaka ni masak pakai thermomix..suka tgk bila dh jd mknn ...

baru je lagi berkecimpung...
tgh explore menu-menu baru..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 30-7-2021 12:03 PM
Halah halah br bporum ke.. tm6 dok sembang jimat duit sbb mcm2 resipi blh bt.. xpyh amik maid.. ji ...

Senior okey. Kakakakak
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 30-7-2021 10:47 PM
Senior okey. Kakakakak

well tu komen berbaur sarcasms
kakakakaka
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-8-2021 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-8-2021 12:20 AM
well tu komen berbaur sarcasms
kakakakaka

Hahaha.
Tadelah. Saje gurau2.
Thermomix ni orang kata overclaim..
Tapi rata2 dkt media social semua kecam thermomic, semua underestimate thermomix. Termasuk lah aku suatu ketika dulu.. bila dah try barulah rasa omigod. Napa aku tak beli lagi awal dulu.. meby yg menikmati waktu masak, passion dalam ketuk2 waktu masak, suka main campak campak agak2, suka berpanas berminyak rumah depan kuali tidak sesuai thermomix ni.. ada org mcm tu kan. Selagi muka tak berminyak berpeluh selagi tu dia rasa masakan dia x sedap. Selagi x ada agak2 campak2 dia rasa dia tak power masak.. mcm tuh laaa. Pilihan masing2. Tp x perlu lah kecam pengguna thermomix. Sebab nya pengguna thwrmomix ni pun asalnyaa tukang masak conventional juga sepertia kaliann.. masih juga akan masak atas kuali jika memerlukan.. kadang kadang rindu tu datang menjentik .hahahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 30-7-2021 04:25 PM
Ianye umpama masak dlm blender yg siap dgn weight scale...tp pisau blender tu boleh tukar2 supaya x  ...

Biorla org tu xtau apa nak buat duit bnyk.. Sy klo ada duit byk sgt, pn bli jg.. Tggu la thermomix tu cuma below 5% gaji bulanan...

Ada org suka bli gadget2 msk nanti hujung atas api jg plg best, mcm sy.. yg lain semua jd gajah putih..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 29-7-2021 11:27 PM
Time dulu mmg mahal. Tp prrssure cooker mmg paling senang utk cepatkan masak sup tulang, daging, n ...

Yg part msk nasi mmg xcpt weh, menunggu panas n pressurise tu pn lama sgt br bergeark timer yg konon 10 min tu...

Tp msk nasi impit, ketupat, lemang instant mmg kira cpt dr atas dapur mau berjam..
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2021 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 1-8-2021 01:30 AM
Hahaha.
Tadelah. Saje gurau2.
Thermomix ni orang kata overclaim..

panjangnya justification ko..

kaka xkecam just mmg fakta tm6 ni seller dia byk overclaim...sbb tu ko pon xblh jwb ur own arguments earlier.. siap divert unnecessarily dgn bab seniority? kahkahkah

Fyi kaka letak komen kaka as this is my opinion.. xde plak kaka bashing others unless u started it first..

so if u really 'senior forumer'
then
act like one..

agree to disagree kekdah nye.. jgn reply komen kaka mcm level bbnu hingusan siap bg tuduhan baseless boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Lorh. Kan dah bagitau gurau2 je.
Kaka senior pun x kan mudah sentap.
And also my opinion tho.
I just mention netizen dkt luar especially kalau tgk dkt facebook tu ramai kecam thermomix tanpa study and guna dulu.. mostly ramai still underestimate this gadget actually..

Kalau tanya my review mmg ada je cons thermomix ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
kalkulatorpink replied at 1-8-2021 08:24 AM
Yg part msk nasi mmg xcpt weh, menunggu panas n pressurise tu pn lama sgt br bergeark timer yg kon ...

Hahaha. Kan aku dh cakap.
Dulu aku kena racun sbb masak nasi less than 10 min. Nasib tak beli noxxa. Claim masak nasi less 10min. Rupanya nak 20 min juga.. Punyalah mahal. Beli philips yg lagi ada brand tu baru 300+ je.

Tp one of gadget kena adalah utk msk benda2 susah ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari tu ad tertengok iklan satu gadget ni. Nama dia tokit omnicook. China mari. Function dia mcm thermomix. Harga 2k++.
Anyone ad pengalaman guna ke? Tp bnde ni mcm br jgk msuk market. Xtaw la msia dh meluas ke belum penggunaan nye
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 1-8-2021 01:30 AM
Hahaha.
Tadelah. Saje gurau2.
Thermomix ni orang kata overclaim..

Iolss org yg spt chuolls gambarkan
Kadg2 iols pn hairan napa la aku masak bersepah
Rempah serbuk saja ada 9jenis
Tk masuk lain2 bahan ..serbamaknika
Aku tgk rumah akk aku simple jer
Dulu2 ku hairan bila ada kawn aku tk pernah beli halia ,tk de kicap pekat
Tk de sos tiram ...camne dioeg masak
Klau tnya minyak bijan jauh sekali
Kt rumah aku ni pn 4jenis gula
Ni pn aku rasa tk cukup lg bahan masak2 aku.. Tk mcm kawn aku sorang lg
Dapur dia bole di katakan "jaya grocer"
Aku taraf2 "segi nsk" jer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-8-2021 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
kalkulatorpink replied at 1-8-2021 08:24 AM
Yg part msk nasi mmg xcpt weh, menunggu panas n pressurise tu pn lama sgt br bergeark timer yg kon ...

Masak nasi is tipu la pc ni sama mcm piyok nasi aku dh cuba masak serentak
Tp masak daging yes cepat benar
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2021 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ejans at 4-8-2021 11:36 PM
Normabaru replied at 1-8-2021 10:32 AM
panjangnya justification ko..

kaka xkecam just mmg fakta tm6 ni seller dia byk overclaim...sbb ...


Tapi kak kena lah komen benda yg betul.
Kaka kata boleh masak utk 3 4 org je.. tapi kenyataan nya boleh masak up to 10 sebenarnya.

Kaka kata advisor x bgtaw pasal cookidoo berbayar, aiks.  I olsz awal2 advisor dah bgtaw sebelum beli. Tu depends lah ikut advsor mana yg jujur, mana yg banyak ilmu.. sbb tu kena pandai lah pilih advisor.. kita customer pun kenalah bijak study..

Kaka kata tgh buat keto, xnak pelahap jadi obese.. go on.  Bagus tuu.. tapi tak semua org nak berketo.. and kaka kena tau dlm cokkidoo pun ada banyak resepii diet keto..

And bila ada advisor dalam ni cerita explain benda betul kaka main perli2 kata org tu nam menjual je .. dah dia nak bagi info bagi komen biar lah diaa..
Kaka kata kaka tak kecam. Tp nampak gaya mcm dengki benorr dgn pengguna thermomix..

I ols kalau nak kecam gadget tu pun biasa i ols guna dulu. Bau boleh kaw2 bagi review.

Siapa yg claim ngarot2 pasal thermomix tu biasalah advisor nak lakukan sales diaa.. bagi banyak komisennn. I ols pun rimass overclaim ni. Jgn sebab kaka jumpa sorang 2 advisor overclaim terus claim advisor lain mcm tu.. ada je i ols nmpak yg rational..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 09:06 PM | Show all posts
ejans replied at 1-8-2021 01:30 AM
Hahaha.
Tadelah. Saje gurau2.
Thermomix ni orang kata overclaim..

iols sebelum beli tu pun pk byk kali. takut jadi tukun la, ala nk masak biasa2 je buat apa nk beli memahal, overclaim la .. apa .. u name it semua dah iols jadikan alasan.. sampai kawan ajak beli and share reason dia nk beli, so rasa mcm ok la. pejam mata n beli je la.lantak la kalau jadi tukun pun. LoL

Dah beli eh naik syok plak try resepi baru sokmo. Paling best, idok la berlengaa berkecah duduk kt dapur.. 4minit menumis tu, bleh la sesambil mesin kain.. masak lg 10 min tu sempat la, lap2 mana yg patut. kalau terlajak mengelap 10 min, x yah risau hangus.. senang keje iols.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 10:33 PM | Show all posts
Aku baru dpt tm6 ni seminggu..makanan berkuah2 mmg sedap la dia masak..segala mknn omputih yg tah hapa2 sos tu mmg menjadi buat dlm ni.aku first time buat roti mmg impressed lah..tapi still kalau nak masak stir fry tu kuali lg cepat dan sedap sbb “kering”…’kalau sejenis mmg makan hidang lauk 3-4 jenia tu mmg lebih cepat pakai dapur biasa…tapi dah aku beli mahal ni mcm2 la aku nak explore dlm tu…tunggu bil letrik hujung bulan 😅
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 12:05 PM GMT+8 , Processed in 0.109299 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list