CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 29-7-2021 02:00 PM | Show all posts
Zhana replied at 28-7-2021 05:51 PM
Terima kasih aunty... ada kakak saya nak upgrade tm6, dia nak letgo tm5 pada saya murah2 tapi taku ...

untung sgt klu dpt grab preloved tm dari kakak sendiri uolss... dah tentu zana tahu kakak tu jaga tm5 dia elok2 syokk aaaa!! dua2 boleh angkut TM balik kmpung ke, family day kee.. aunty buat gitu laa.. last trip oct2020 ngam2 sblm PKP ntah ke berapa kali tu.. pi fmly day dkt melaka 3d2n je pun, angkut 2 TM6, 99% masak tak renti dari bfast sampai ke supper, minus 1% sbb ada pi beli koi keria yg femes tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2021 02:18 PM | Show all posts
Amanduuuhh replied at 29-7-2021 09:13 AM
Para pengguna tm6 sekalian....gadget ni tahan lasak dak? Tahan lama mane. Boleh sampai berbelas tahu ...

aunty share based on experience le yer.. bru gune sethun je, tp boleh kata lasak jgk la guna nye utk kegunaan rumahku ini. masak back to back 4/5 dishes ok je, crush ice pun boleh kata selalu jugak sbb rajin buat smoothie for bfast. so far motor, mixing bowl, blade/knife, system&touch screen takde masalah, bil letrik pun tak naik lgsg sbb power consumption dia mmg rendah pun. lid pun takde prob, kdg ade stain kuning sebab kunyit pun jemur lid tu dkt panas je, setel stain tu.


yes warranty 2yrs
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 02:30 PM | Show all posts
Zhana replied at 29-7-2021 09:56 AM
Saya selalu jumpa iklan thermomix yang preloved mesti nak mention baru lepas service. Penting sang ...

Nope nope.. takde kena servis mcm kereta or millage.. in fact dia ni maintenance free, just buat self maintenance aje itu pun by cleaning and pastikan based unit tak masuk air. yg paling penting ikut semua safety measures dia insyaAllah.
  
once switch on machine je, klu ade new system update die akan muncul dkt screen, then klik je utk update (mcm update ios/android dkt hp). aunty penah baca dlm grp ada user ni rasa scale dia tak berapa accurate, so dia hantar service centre tp tatau apa outcome dia lps tu. lain2 so far tak penah dgr yg aneh2 dlm our support grp in whatsapp/fb, nmpk aman2 aje semua user berlawan2 masak


knife/blade tu boleh tahan up to 4 yrs dgn penggunaan biase2 (tak selalu crush ice) , point ni aunty ingat sbb ni soalan aunty pd advisor yg promo pd aunty dulu


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-7-2021 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tipahbogs replied at 29-7-2021 10:46 AM
Pre-loved version TM5 banyak. Ada yang 5-6K gitu

Ohh.. tq info u
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Amanduuuhh replied at 29-7-2021 09:13 AM
Para pengguna tm6 sekalian....gadget ni tahan lasak dak? Tahan lama mane. Boleh sampai berbelas tahu ...

Disclaimer: bukan ayat promote.

I punya TM6 dua tahun. Setakat ni tak de masalah, alhamdulillah. My team leaders pakai model TM5 dan TM31 masih elok. Tak pernah service jugak. Yang TM 31 tu dah 11 tahun. Clients ada je tunjuk model lama lama 20-35 years old punya yang masih elok dan berfungsi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Amanduuuhh replied at 29-7-2021 10:02 AM
Aiyyo. Servis ikut mileage jgk ke ni. Ke kalo ad problem je. Hmmmm iols mcm nk tm6 ni sbb mikir io ...

Tak pernah lagi service takat ni. Tapi planning nak hantar service sebelum habis warranty so that boleh cover dulu kalau ada issues. So far tak de nampak lagi any reason to service
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Afna replied at 29-7-2021 10:44 AM
X pernah jumpa preloved thermomix ni. Range harga berapa?

Harga preloved pun lebih kurang harga beli. Depreciate dalam 500-900 macam tu Je. Most people jual balik TM5 dalam 5k
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 29-7-2021 12:32 AM
Food processor ni tak berbaloi utk small family nak masak hari2. Kalau bust bisnes ke, jual makana ...

Yeap. I ada client yang buat Chili, bawang and garlic paste banyak2 and jual. For bawang Kupas, blend, masak dalam tu. For cili boh, chop, buang biji, rebus, blend masak semua dalam tu jugak. My sister in law jual chicken stock TM, my sister sells nyonya paste
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-7-2021 07:34 PM | Show all posts
izzatinoris replied at 29-7-2021 06:32 PM
Yeap. I ada client yang buat Chili, bawang and garlic paste banyak2 and jual. For bawang Kupas, bl ...

bagus betul. paling tidak beli mahal2 bleh generate side income.
best nya lahai kalau dah jumpa market/demand.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
auntyjems replied at 29-7-2021 02:18 PM
aunty share based on experience le yer.. bru gune sethun je, tp boleh kata lasak jgk la guna nye u ...

Tq aunty.
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik tak mampu, harga kayangan.
Lain la kalau duit jatuh dari langit
Atau ada yg nak sedekah....
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 29-7-2021 12:32 AM
Food processor ni tak berbaloi utk small family nak masak hari2. Kalau bust bisnes ke, jual makana ...

betul sangat ..sy pakai chopper beli kt lazada rm22..kitchen aid dah simpan je sbb fam kecik
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Afna replied at 29-7-2021 08:32 AM
Beli dh bertahun sis. X pk overrated ke tak waktu dulu. Hehe
.  Pk boleh masak sup tulang cepat j ...

Time dulu mmg mahal. Tp prrssure cooker mmg paling senang utk cepatkan masak sup tulang, daging, nasi impit. Tu mmg bagus. One of gadget wajib ada dkt rumah. Tapi bila claim masak nasi 10min mmg scam sangat i olsz kena
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 28-7-2021 05:07 PM
Precisely.. Kaka tgk rata2 yg dh ada tm6 ni tetap juga order takeaway n delivery.. So xphm cmne ob ...

Lorhhh. X semesti ada tm6 kena masak je sampai x boleh tapau luar. Golongan kayangan ni of course lah nak menjana economy negara membantu bumiputra jual makanan...

Yg ada dapor gas tu apesal tak berasap dok menapau je. Ahaksss

Yg ada rumah gah bak kayagan tu asik check in hotel je sebelum pandemic ni.. napa x duduk je bilik kayangan serba mewah bantal quilt sumer dari ritz carltonn

Ahaksss
Reply

Use magic Report

Post time 29-7-2021 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Zhana replied at 29-7-2021 09:54 AM
Saya buat chilli paste pakai soymilk maker. Blender halus & terus panas

Okey lah ada gadget mcm tu. Ni 1 dari beribu function yg thermomix boleh buatlah. Oh ye. Thermomix ni juga boleh buat air soyaaaa. Kira kalau u ol nak 1 gadget je xpayah semak2 dapor. Boleh consider thermomix.. another gadget wajib ada dkt dapur oven + pressure cooker.
Perfect dah.
Melainkan mmg suka collect gadget xpelru thermomix pun xperr
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 12:31 AM | Show all posts
Saya dah guna almost 2 tahun. Alhamdulillah mmg suka sangat. Dok la berimpian nak tambah lagi 1 kalau kaya laa. Tapi tak kaya-kaya hee. Reason sebb kekadang sambil masak kita dok saja nunggu..jadi nak lagi cepat.
Dan alhamdulillah mmg tak menyesal beli. Masa neli pun tak tengok demo. Kita gi cari org yg menjual.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2021 12:38 AM | Show all posts
My advise to young couple, invest with this thermomix. Sebab u boleh masak sama2, at the same time sambil asah skills memasak. Contoh mlm boleh rendam soya, so pagi minum fresh soya. And then sambil2 buat mantao. Lunch fried sayur, ayam green curry. Dinner boleh buat ciken tikka dan suamj tolong tebar nan. Semua ni sekejappp je. Bonding with husband n kids. Ni contoh la... Ada masakan siap ada video bergambar. Insyallah sebaik2 investment utk.diri kita.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 09:24 AM | Show all posts
ejans replied at 29-7-2021 11:27 PM
Time dulu mmg mahal. Tp prrssure cooker mmg paling senang utk cepatkan masak sup tulang, daging, n ...

iols pakai Tefal CY638D mmg masak nasi 8-10 minit dah siap.

This model mmg ada function pressure cooker.


Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 29-7-2021 11:35 PM
Lorhhh. X semesti ada tm6 kena masak je sampai x boleh tapau luar. Golongan kayangan ni of course  ...

Halah halah br bporum ke.. tm6 dok sembang jimat duit sbb mcm2 resipi blh bt.. xpyh amik maid.. jimat masa segala xbkecah.. cth ko bg tu ada ke bg overclaim gitu? nk sembang check ur facts first ye makcik
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2021 01:59 PM | Show all posts
edayildiz replied at 28-7-2021 04:33 PM
bg i xsuka sgt thermomix ni..mcm leceh jer nk kena basuh nnti lps masak..pastu resepi mmg byk tp kal ...

nk kata leceh nk basuh sbb byk part, mmg tak. mcm basuh blender je.
blade tu bleh detach mcm blender yg kita guna.
tp most of the time i x bukak pun parts tu. i guna mode pre-clean, the bilas air.
dahhh siappp ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 01:25 PM GMT+8 , Processed in 0.220128 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list