CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Afna

Thermomix

  [Copy link]
Post time 28-7-2021 11:47 AM | Show all posts
kaogi replied at 28-7-2021 11:37 AM
Diorg kata Philips food processor tu lagi berbaloi.. Tapi tetap kena masak kat atas Dapur/oven

akak ada yg ni.. cuma untuk kegunaan harian cam nak buat sambal sikit2 tu tak boleh la. akak selalu guna untuk buat stok bahan kisar semua.. mmg berbaloi.. kalau rajin kau siap boleh jual bawang, halia kisar semua kat kawan2.. hahha.. akak rasa better amik yg saiz kecik sikit atau beli je food prosessor kitchen aid yg comel tu.. boleh la guna hari2 nak buat sambal belacan. nak kisar stok halia untuk satu tupperware kecik pun dia boleh lagi..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 11:48 AM | Show all posts
Edited by auntyjems at 29-7-2021 06:58 AM

Aunty tm6 user since jun2020.. Tersgt betull, kalau malas apa pun tak jadi. Kalau rajin takyah tm6, masak dapur lejen jadii je. Point tu bg aunty normal la. Ada hari malas, mmg food panda je semua, dapur mmg tak berasap

opinion aunty :

  • Lg awal/cepat uols sambar tm6 lg bagus nak2 uols yg belum ade gadget serba makneka, yg baru kawen ke, sbb uolss takyah nak menyesakkan dapur uols dgn mcm2 gadgett.. Uolss no need ricecooker, steamer, blender, mixer, weighing scale, kettle, food processor, bla3 but still kena ada pc, oven la, sbb tm6 xleh pressurize n baking dlm tu,

  • tm6 vs kitchen aid - one of my baker fren sampai let go la dia punya KA sbb dia kata hasil better with tm6

  • apps cookidoo tu - after the 1st free 7 mths kalau taknak subscribe, boleh aje masak guna function auto & manual yg ade, mcm masak atas dapur je kekdahnyee. cth nk kupas bwg, boh je bwg dlm tu xkoser lak nak timbang dlu ehhh... siap kupas then Chop or blend...  then agak2 boh minyak.. Tumis sampai naik minyak... cuma kena tahu la nk set temperature, time & speed berapa utk chop, menumis, kneading cthnya, yg ni byk gile tips dkt support group, takyah risauu. 7 mths yg pertama tu kalau uolss explore function2 and recipes dlm apps & groups... Uols confirm dah expert dahh aihh no worries hihii..  and anytime rasa perlu nak subcribe leh je subcribe semula.. takdek hal

  • advantage if uols menten subscription - limitless recipes dlm tu sbb new recipes akan di add on, tak kering idea nak masak apee.. siap ada nilai calories.. uolss boleh log in dkt hp and sync up to 5 tm6 machine.. seriuss.. taip je apa teringin nak makan.. kluar ingredient list and steps.. nak pi beli brg pun senang terus ada checklist.. takpenah2 aunty buat baklava.. sushi.. meroti.. kek bermacam2.. noww hoyeh satu mcm achievement lak rase nye kahkahkah



jap2 lagi aunty share lg pro n cont nyer yehh


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
midori_katana replied at 28-7-2021 11:47 AM
akak ada yg ni.. cuma untuk kegunaan harian cam nak buat sambal sikit2 tu tak boleh la. akak selal ...

Sbb dia heavy duty yea.

Bagus juga idea utk jual bahan kisar kat kawan2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:06 PM | Show all posts
Masa mula2 benda ni keluar teruja jugak. Tapi bila tgh org share macam tak de feel pulak. Sebab saya suka masak ketuk2 kuali, periuk belanga bagai, cara masak org lama. Tgk masakan mengelegak, dlm kuali/periuk , satisfying bagi saya.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Afna replied at 28-7-2021 06:58 AM
Ai pakai philips gak. Hr tu rosak jap. Bw g philips centre kat PJ. Mujur la elok balik. Free pf ch ...

Aii suka sebab Philip center ada kat every State..senang..setakat ni mmg puas hati guna brand Philip..blander 8y guna xrosaj lagi.. iron & pressure cooker pun masih ok
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 12:39 PM | Show all posts
Edited by auntyjems at 29-7-2021 07:00 AM

okehh.. sambung..

  • Cakap pasal kos.. Rm7k tu bg aunty berbaloi dgn function, technology & safety features dia berbanding nak beli kitchen gadget satu satu tu. And boleh 0% installment pulak up to 2yrs. Why nott why not. Plus.. barang2 lain dlm rumah like water puri system, air purifier, function nye very dedicated utk itu je.. cube try kira and total up betul2 berapa cost each gadjet tu, jgn kecamm oii.. ini 1 of my justification b4 decided to own tm6

  • earlier model tm5 (2014) and tm31 (2004) - otai user still guna until now uols.. bersungguh pulak aku terang nih haahha

  • Tm6 ni bukan industrial scale punya masak la kann of kos... Takat family of 6-8 tu tm6 boleh cater dgn jayanya, tgk jugak la portion intake kedarah uols cemana.. of kos the more fmly members you have bertambah2 jimat uolssss...

  • Yg syoknye shuben & anak2 pun boleh diharap masak sekalii... Sbb kan tak gune gas/api.. As long as boleh baca & fhm instructions... Onzzz... shuben iols drpd takpenah2 ke dapur.. lepas la takat nak buat teh tarik, frap la, dalgona, buat piza, anak2 pun enjoy buat cake la, nugget, candy, ice cream. safety features dia tiptop so far, cth lupa tutup lid dia bg alert and takkan proceed,

  • Tbh aunty byk gune tm6 utk baking, pastry, masak western, kuih muih, buat drinks, gravy/sauce/paste masakan cili kering, bawang, ibu sambal, masala, varuval, lain2 preparation mcm racik ayam utk sotoo tak sampai 10 sec, buat ganachee takyah double boil kacau2.. dodol pun no need kacau.. senang idop oii

  • Utk masak lauk pauk melayuuu/kampung mostly auntyyy still kelentung kelentang atas dapo gas.. masak pakai tm6 pun boleh, menjadi je,  just my preference

  • goreng menggoreng - nasi goreng, bihun, mee, char kuetiaw to be frank aunty prefer pakai wok jugaa masak pakai tm6 pun boleh, menjadi je,  just my preference

  • anywaysss.. yg buat teh tarik tu jadi 10 minit sbb 9 minit pertama ni kita masakkan/brew teh tu at right temp, lps tu "tarik" nya 10 sec je uolss baru teh tarik shedap uolss


aunty penah buat calculation on our mthly expenses b4 and after tm6.. nnt senang2 aunty share ntah mana aku letak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 01:47 PM | Show all posts
Zhana replied at 28-7-2021 09:47 AM
Hai nak tanya... tm5 ada fungsi timbang ingredients tak

ade uols.. drpd timbang sampai ke masak boleh, tak renyah guna byk2 bekas di situ tm5 ada value dan ada je yg mencari walaupun now dah ade tm6
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 01:55 PM | Show all posts
Edited by auntyjems at 28-7-2021 02:06 PM
orkid_amani replied at 28-7-2021 05:38 AM
Hahahahaha not in my list. Cukup2 la aq dah buat tukun segala steamer..oven.. pressure cooker..slow  ...

aunty punya gegadget pun jd tukun selama ini uolss... siap shuben perli nak tanggalkan build-in oven & ganti tmpt tu dgn akuarium sbb oven mmg tak berasap oii . tapi tapi tapii...!!! bila ada tm6, gadget lain ikut sama keluar dari zon tukun... with tm6 iols jd rajin & semangat masak, nak bakee je kerja nya hahahaha!!
nape la baru pasan kewujudan tered ini hahha semngat aku mereply lol
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-7-2021 02:05 PM | Show all posts
ejans replied at 28-7-2021 01:19 AM
Sedap lah weh
User thermomix ni pun ramai jer baker, tukang masak. Even pernah nampak ada few caf ...

haa uolss.. bab sedap ni yakmat susah nak explain pd orang sbb mmg sapa dah rasa je tahu "sedap" makanan tm6 ni cemana, as simple as teh tarik dah boleh rasa hotel nye teh tarik, belum lg menu2 lain tu. bila cakap "mcm makanan hotel" atau "kek tm6 lagi sedap dari SR (contoh)" orang mesti akan cakap propa je lebeyy, susah nak sembanggg selagi tak bagi rasa mknn & witness how it works  
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:10 PM | Show all posts
Normabaru replied at 27-7-2021 04:30 PM
Ye.. Hype je.. Yg kayangan tu klu malas.. Mmg jadi perhiasan jugak.. Haha

sama...dh biasa masak manual from scratch ok je. kat kitchen kena tau planning dan multitasking, manual pun bole cpt masak.
So mmg takde la i nk beli tm6 walaupun beberapa kawan FB and IG dok promote x abis2
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 02:16 PM | Show all posts
anakkucingcomel replied at 28-7-2021 02:42 AM
Gigih i register forum utk menjawab pasal tm6 ni. Selama ni SR je..

Ok i bru je pakai TM6 ni. Bar ...

ni paling i malas...sbb umah i selalu masak 3 jenis. dapur ada 4 stove, so kalau satu masak sup atau masak tempoyak(xyah kacau2), i biar je atas dapur sambil tu boleh tumis sayur dan sambil tu boleh goreng ikan. contoh la..... so for me TM ni overrated lah. Maybe sesuai utk those yg masak one pot meal je kot
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg mmg xkan menyesal beli ialah noxxa pressure cooker...mmg berguna....malas nak terangkan....xyah wat instastory ke TikTok ke ape....cume nak kestau kalau x beli rugi (disclaimer: I bukan ABO)
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
chula replied at 28-7-2021 11:13 AM
Betullah ni..tu lah smpai skang xbeli2 lagi tm6 tu..sbb memikir duit anda hak anda tu lah..terliur ...

Ianye xlah mahal mcm nak beli kete Mercedes pun ....I rasa mmg mampu je sesape nak beli cash atau hutang...cumenye mcm I ckp td....kalau u rasa u xkan menyesal lps beli...belilah. Kalau rasa akan menyesal....hehe ..suke atilah..duit memasing
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:37 PM | Show all posts
makneng replied at 27-7-2021 08:25 PM
Tak makan space ke hangkut mendealah ni.. Bulky kan tm6 ni?

kalau pergi travel kot tempat kita pergi tu susah nak makan / masak makanan halal ke apa , kira ok la gak . dia ada jual sekali bag dia mcm besar luggage size. so ok kot nak bawak
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 03:39 PM | Show all posts
Afna replied at 27-7-2021 06:40 PM
Setakat ni apa yg u dh masak? Kind to share?

nasi goreng, tomyam,roti, kek. tp plg senang sphagetti la sebab xpayah nak rebus sphagetti pastu buat sos dia lg. kira tm6 buat pasta mmg senang gile. hahahha tp yela i pun baru guna. xhabis explore lagi uolls. kan dah cakap kata kunci ; rajin. haha
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-7-2021 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
kawankamu13 replied at 28-7-2021 03:39 PM
nasi goreng, tomyam,roti, kek. tp plg senang sphagetti la sebab xpayah nak rebus sphagetti pastu b ...

Wahhh..kira rajin la tu. Bagus2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-7-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 28-7-2021 03:16 PM
Yg mmg xkan menyesal beli ialah noxxa pressure cooker...mmg berguna....malas nak terangkan....xyah w ...

Best gila ni noxxa ni... dah bertahun pakai. Buat sup tulang cepat masak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 28-7-2021 09:46 AM
meh share sikit which robot u guna.. tgk bnyk sgt model kat pasaran, tak tau mana satu yang berbal ...

Orait,nnti iols pm.settle kids dulu jap.

Ampun tuan tanah.iols OT thread
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:17 PM | Show all posts
orkid_amani replied at 28-7-2021 12:22 PM
Aii suka sebab Philip center ada kat every State..senang..setakat ni mmg puas hati guna brand Phil ...

i punya philips blender & mini chopper beli rm200 lebih - dah guna more than 6 years. masih ok. so, tak terasa la nak beli yg lain2.
kenwood mixer chefette yg kecik tu pun ok je every week bekerja utk buat kek .. kadang2 sampai 5-6 adunan seminggu. yg ni dah lama nak beli kitchen aid - tak terbeli juga sebab rasa sayang duit sedangkan yg sediada pun boleh bekerja walaupun ambik sikit masa utk dapat hasil yg sama, afterall i bake for own consumption & bagi2 pada sedara mara not business. lepas tu skrg ni berkenan dgn ankarsum mixer pulak. nanti la dulu ...


pressure cooker noxxa tu - dah 5 tahun beli tapi masih tak pernah diguna walau sekali pun. elok lagi dlm box sealed lagi.

so, agak serik nak beli thermomix - walaupun lebih dari mampu. sebabnya rasa sayang duit kalau tak fully utilised.

my take on this, buy if you akan guna. kalau tak berapa yakin, ambik cooling period dulu dan assess financial masing2 - ini keperluan atau kehendak. Savings & other keperluan yg lain dah penuhi ke belum.


Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2021 04:30 PM | Show all posts
juruterra replied at 28-7-2021 02:16 PM
ni paling i malas...sbb umah i selalu masak 3 jenis. dapur ada 4 stove, so kalau satu masak sup at ...

masa mula heboh pasal tm6 ni, iols macam wow jugaklah bila dengar dia boleh masak pelbagai dalam satu masa.

bila tgk demo yang masak satu masa tu takde lah wow sangat. belah atas kau steam2 je yang boleh, kan? kalau i tersalah minta maaf ye.

ingat kot dia boleh goreng ayam + tumis sayur + masak kari sekaligus.. kalo gini nak le juga pasal aku jenis masak mesti lebih dari 2 jenis lauk.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 04:51 PM GMT+8 , Processed in 0.361891 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list