Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
2929
View
36
Reply

“Jangan mudah bercakap pasal orang lain…” – PU Riz

[Copy link]

Author: JahGosipMosip       Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-7-2021 05:20 PM | Show all posts |Read mode
“Jangan mudah bercakap pasal orang lain…” – PU Riz



  • Oleh MOHAMMAD AL FAIZAL ABDUL KARIM
  • 26 Julai 2021, 2:30 pm

KUALA LUMPUR: Suami pelakon dan pengacara ternama Neelofa, Muhammad Haris Mohd. Ismail menitipkan nasihat buat masyarakat agar berhati-hati ketika memuat naik kandungan di media sosial berkaitan orang lain di media sosial.

Haris atau lebih dikenali sebagai PU Riz berkata, hal itu kerana ada perkara yang diperkatakan yang akan menyebabkan kebinasaan kepada diri mereka sendiri.

“Sejak dua menjak ini menjadi satu kebiasaan bila kita scroll Instagram dan dimana sahaja platform media sosial kita akan jumpa orang bercakap isu orang lain. Dia akan bagi pandangan dan sepatah dua kata yang kadang betul, kadang tak betul.

“Cuma satu perkara saya nak ingatkan, buat diri saya yang hina ini. Kepada mereka yang selalu contentnya berkait dengan orang lain, hati-hati.

“Kerana, pertama sekali ada perkara yang kita perkatakan menyebabkan kebinasaan kepada diri kita sendiri. Nabi SAW bersabda seorang hamba apabila dia bercakap tentang satu kalimah tanpa menyedari bahawa kalimah itu tidak baik, disebabkan itu dia dicampak ke dalam api neraka.

“Yang kedua, dengan satu kalimah yang baik yang tidak diketahui kesannya apabila diucapkan maka si pelaku itu diangkat darjatnya disisi Allah SWT,” katanya dalam satu video di Instagram.

Dalam pada itu, PU Riz turut mengingatkan kepada semua agar tidak mudah memberi komen tentang orang lain.

“Kita tidak sedar hari ini kita banyak bercakap pasal orang, walaupun perkara yang diperkatakan itu betul, itu sudah jadi mengumpat. Jangan kita terlalu mudah bercakap tentang orang, membuat spekulasi dan konklusi tentang manusia lain.

“Sesungguhnya Allah SWT membahagi-bahagikan nikmat pada hambanya berbeza-beza. Jadi, jaga diri kita baik-baik. Jangan mudah bercakap pasal orang lain,” katanya lagi.

Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 05:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh ok. Next
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Okay riz.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
info diterima. nextttttt
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 06:35 PM | Show all posts
ye lopa
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 06:35 PM | Show all posts
ambil maklum. nextttt
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 07:06 PM | Show all posts
omg apesal dia ni insecure sangat?
takut pertubuhan dia pun guna modus operandi sama ke macam dewa sayu?

diam2 sudah la bukannya herlokkk pun nak mencapub... jaga je la bini tu elok2... pergi la usap2 perut dia pakai minyak cap limau... katanya preggy kan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
baiklah pu
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Diam sana..pergi jual kapet
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan cakap pasal orang lain, cakaplah pasal isteri saya. Gituu??
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Okay sape je pengikut ustaz ni pening la si sayu pun pggil ustaz ni pun x habis blaja dpggil ustaz … senangnye nk dapat title ustaz skng nie
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia pn nk jugak up nama..sibuk ja lah
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Eleh ko pun senang2 htr gambar bebird kt org ada hati nak nasihat org. Puii
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kui kui kui...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian dia..terjebak Sama..
Sabar le hariz ...Jaga isteri mu molek2...
Kalau tk jadi Kali ni...boleh buat lagi...insyallah ...
Dia ni baik actually....cuma dia mmg lemah Dan cairrrr dgn perempuan.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:36 PM | Show all posts
yelah yelah sukahati ko lah. nextt
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:42 PM | Show all posts
ok. noted.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Hokeh.Aku nk lalu je. Belanja video burung lg sekali blh tak?
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 08:57 PM | Show all posts
Purin ni bkn ke rajin gak dlu berkongsi 2sen bliau merata bila timbul isu2 hangat ke? Ke ambe saloh ore??
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Semaknya lah semua thread sampah je yg tt bukak. Bukak banyak2 pulak tu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list