CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 4949|Reply: 61

Maut Direnjat Elektrik Ketika Nak Hidupkan Komputer

[Copy link]
Post time 23-7-2021 07:07 PM | Show all posts |Read mode
Seorang lelaki di Thailand maut akibat renjatan eletrik ketika berusaha menghidupkan komputer miliknya.


Mangsa diyakini menjadi mangsa pertama akibat aktiviti perlombongan mata wang bitcoin.


Danai Makmek terbunuh ketika membaiki komputernya di wilayah Chonburi, Selasa lalu.








Seperti pelombong matawang kripto lain, mangsa difahamkan menambah beberapa cakera keras untuk meningkatkan prestasi komputernya.


Lelaki berusia 26 tahun itu terkejut apabila melihat komputer miliknya tiba-tiba mati dan tidak menyala selepas dia cuba melombong bitcoin.


Danai kemudian meminta kakaknya, Apiwat Makmek membantu membaiki komputer.


Kakaknya ingin membawa komputer kepada juruteknik keesokan harinya, namun, mangsa tetap tidak sabar.


Hal ini disebabkan lelaki itu bimbang akan kehilangan ribuan dolar Amerika Syarikat (AS) kalau tidak melombongnya selama sehari.


Disebabkan itu, dia memutuskan untuk membaikinya sendiri.


Danai dipercayai maut selepas komputer yang digunakan untuk melombong matawang bitcoin meletup dan terkena renjatan eletrik.




Sumber: Utusan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2021 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Melombong secara maya pun blh mati..
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
RIP.
Tak sabar punya pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols smpi skrg x faham acane melombong bitcoin ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
grouper: Melombong secara maya pun blh mati..

Macam tertimbus masa korek terowong la agaknya.tapi takde nyusahkan bomba .
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis: Macam tertimbus masa korek terowong la agaknya.tapi takde nyusahkan bomba .

Hahahahahahahaha {:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya aku tak paham pun apa kah itu melombong cara maya? Yang aku tau kalau nak join melombong bitcoin, kena keluar modal duit gak.

Sesapa boleh explain dgn mudah ?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm main saham ke ni?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2021 08:13 PM From the mobile phone | Show all posts
grouper: Melombong secara maya pun blh mati..

dia guna kuasa elektrik yg kuat kan. sbb tu sykt elektrik byk rugi sbb pelombong curi letrik.kt sarawak ada kes sampai terbakar rumah sbb melombong bitcoin ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella: Sebenarnya aku tak paham pun apa kah itu melombong cara maya? Yang aku tau kalau nak join melombong bitcoin, kena keluar modal duit gak. Sesapa boleh  ...

aku lg tk faham melombong dpt duit. apakah? senang btul hidup tk payah keje teruk melombong thru komputer dpt duit
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ak pun sama, smpai sekarang x nmpak mcm mana bitcoin tu boleh jd harta/aset dgn melombong maya. melombong bijih timah jual kt kilang, dpt duit, ak faham. beli saham ( co. buat as pinjmn /bond dgn duit belian saham - ak fhm la jgk. yg melombong maya , curi letrik ni mmg ak x faham.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
This is a really sad ending. Dulu2 mase bitcoin baru nak bertapak kat Msia, hubby aku invest skit. Server dia main tu kat Iceland. Memula aku blur gak concept mining bitcoin siap terbayang ada lombong bagai tuh. Then ada one time tu hubby untung byk tapi tak withdraw konon2 nk tunggu meletup. Skali ada tahun tu bitcoin crashed, cepat2 hubby kuarkan semua bitcoin invested sbb nak elak further losses. Rugilah skit tapi not so bad
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:26 PM | Show all posts
No wonder




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 08:45 PM | Show all posts
lavendernovella replied at 23-7-2021 07:44 PM
Sebenarnya aku tak paham pun apa kah itu melombong cara maya? Yang aku tau kalau nak join melombong  ...

Bila orang buat urusniaga dengan menggunakan bitcoin, maka ini perlukan komputer untuk mengira hal-hal urusniaga tersebut... komputer2 yang diperlukan ini banyak kerana memerlukan kuasa pemprosesan yang besar sebab melibatkan urusniaga di seluruh dunia.


Berbeza dengan urusniaga yang dibuat di bank, komputer2 yang digunakan adalah centralized..... maksudnya iaitu ada satu pusat yang mengawal, mengurus, monitor komputer2 itu semasa beroperasi iaitu bank.


Manakala komputer yang handle urusniaga menggunakan bitcoin adalah decentralized , iaitu tiada berpusat, tiada yang mempunyai kuasa penuh untuk kawal semua komputer2 yang digunakan dalalam operasi urusniaga bitcoin...... Siapa2 sahaja boleh tawar komputer mereka supaya digunakan untuk memproses urusniaga bitcoin. .... ganjarannya ialah jika komputer kita dipilih untuk mengira sesuatu urusniaga bitcoin, maka kita akan dibayar dalam matawang bitcoin.


Semakin banyak komputer yang kita tawarkan, maka lebih besar peluang komputer kita akan dipilih. Sebab itu orang sangup invest berpuluh ribu setup komputer yang banyak. Tetapi semakin banyak komputer, bil letrik pun semakin besar, dan ada ketikanya apa yang kita dapat itu tidak dapat menampung kos bil letrik. Sebab itu sering kita dengar orang curi elektrik untuk kegunaan melombong bitcoin iteww....
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 09:08 PM | Show all posts
Seperti pelombong matawang kripto lain, mangsa difahamkan menambah beberapa cakera keras untuk meningkatkan prestasi komputernya.


Hard disk untuk tambah prestasi?
Hard disk untuk tambah kapasiti.
Kalau die tambah RAM ke, GPU ke, paham la jgk aku.
Or tukar dari HDD ke SSD.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Takziah kpd keluarga.

Kalau tak dpt duit byk tuh pada hari tu, pada hari2 lain dah dpt, kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2021 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tgk cousin aku buat bitcoin asyuk. siap bwk kluar bmw 3series. no.plate pn kat 10k. tak mewah tp asyukk
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Kwn ai dulu giler study psl bitcoin,forex yadayada..pstu ai tny,,dia explained,ai xfaham..dia pn gave up nak explained kt ai..hihihi~{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
matbad replied at 23-7-2021 09:22 PM
tgk cousin aku buat bitcoin asyuk. siap bwk kluar bmw 3series. no.plate pn kat 10k. tak mewah tp asy ...

Kezen sis guna mesin bitcoin tu ke korek duit?
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 23-7-2021 08:26 PM
No wonder

Setakat kipas kecik sebijik mana cukup. Kena sejuk beku mcm bilik server.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:33 AM GMT+8 , Processed in 0.123628 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list