CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3654|Reply: 30

Suami Isteri Warga Emas Kumpul Sampah Demi Anak Malas Kerja

  [Copy link]
Post time 23-7-2021 06:47 PM | Show all posts |Read mode
Sepasang suami isteri warga emas menghabiskan masa selama 10 tahun mengumpul sampah sarap kerana anak lelaki mereka berusia 40-an enggan bekerja.


Kisah pasangan suami isteri itu dilaporkan media Korea Selatan, SBS yang menunjukkan bagaimana Choi, 75, berasal dari Gwangju menjadikan rumah dua tingkatnya sebagai ‘pusat pengumpulan sampah’.




Rumah Choi sebelum dibersihkan. - AGENSI




Setiap genap ruang di rumah itu ditimbuni sampah termasuk di bahagian balkoni sehingga laman rumah.


Wartawan SBS yang pergi ke rumah pasangan suami isteri itu juga mempunyai kesukaran untuk masuk memandangkan pintu utamanya tersekat dengan sampah.


Namun, sebaik masuk ke dalam kediaman itu, bau busuk mula menerpa dan bagi Choi serta keluarganya, bau itu tidak lagi menjadi isu.


Jelas Choi, sikap pemalas anaknya menyebabkan dia mempunyai tabiat mengumpul sampah yang dianggapnya ‘boleh digunakan jika memerlukan pada sesuatu masa’.


Katanya, anak lelakinya kini mempunyai masalah obes kerana asyik tidur dan makan sehingga beratnya mencecah lebih 100 kilogram.




Keadaan di dalam rumah Choi yang dipenuhi sampah sarap. – AGENSI




“Puas saya dan isteri menyuruhnya (anak lelaki) bekerja, namun sehingga kini, dia asyik tidur dan makan.


“Saya kumpul sampah kerana kami tidak mahu anak kami hidup susah selepas kami tiada kerana banyak barangan yang dibuang masih boleh dipakai,” ujarnya.


Dalam pada itu, Choi dinasihatkan supaya membersihkan rumahnya dan membuang semua sampah yang dikutip kerana isterinya mengalami masalah jantung dan perlukan persekitaran bersih.


Sehubungan itu, sebanyak 226 petugas dan sebuah jentera berat digunakan untuk membantu Choi membersihkan rumahnya daripada timbunan sampah.




Rumah Choi selepas dibersihkan. – AGENSI




Selepas rumahnya dibersihkan, Choi menangis kegembiraan dan menyatakan, dia sanggup buat apa sahaja asalkan isterinya sihat dan dia berjanji untuk tidak mengutip sampah lagi.




Sumber: Utusan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2021 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok mati la anak tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
harap anak tu termasuk dlm timbunan sampah yg dibuang
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz: Elok mati la anak tu

xde ke pengarah korea nak buat film pasal ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Buang anak tu sekali boleh tak? Biarkan mereput di pusat pelupusan sampah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Nielah sayang anak Tak bertempat..Kat mana2 pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
moga anaknya dibuang sekali.
Hilang sudah bebanan 100+kg dibahu mak ayah nya
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Depa memg mcm tu..anak2 x menjadi, diri sendiri yg akan dipersalahkan sb x mampu bg hidup yg baik ke anak
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2021 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampah terbesar yang dia simpan adalah anaknya sendiri.petugas tak perasan agaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
anak jenis apa mcm ni teruknya
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2021 10:53 PM | Show all posts
anak dia yang gemok kat tengah tu ke? yg pakai spec tu ek....
laaaaa kalu aku cakap gemok cam ba alif ba ....... ko marah....
kerja makan tido makan tido je?
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh cr kt ytube channel psl sukarelawan kt korea yg bantu ni. Seronok. Byk2 kes2 rare mcmni diorg bantu. And case ni antara paling menarik tengoknye.. lupe nama channel dia. Ada yg kisah adik laki dia duk bwh jmbatan bpuluh tahun la. Kisah ommoni ni dduk dgn bpuluh2 anjing la.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 11:46 AM | Show all posts
kat Malaysia pun pernah ada kes macam ni
tapi lain ye. mula2 kita ingatkan macam cerita atas ni la, mak bapak tua bela biawak hidup
rupanya lepas siasat, bukan. kesian budak gemok tu kena fitnah, hahah

mak bapak dia ni ada masalah hoarding. suka kutip barang, simpan kat rumah banyak.
sampai penuh melimpah ruah rumah diorang dengan barang2 lama.
kat luar rumah pun penuh dengan kayu, atap zinc karat, macam-macam.

anak dia dulu kerja, tapi lepas ada kejadian ular masuk, dia takut nak tinggalkan mak bapak kat rumah berdua. ular tu sampai sekarang tak jumpa lagi. tak tau dia sorok celah mana. entah2 dah bertelur buat sarang celah-celah barang buruk tu.

asal dia kemas rumah, buang barang, mak bapak bawak lagi 10 barang balik.
penat dah nasihat, bergaduh. tak jalan.

nak buat camane.. panggil orang, upah selongkar rumah.
barang buruk buang, yang mana boleh kitar semula, asingkan,
yang elok lagi, jual kat besi buruk. dapat la singgit dua.
selebihnya, kayu-kayu reput lama tu, bakar. sekali dengan kain baju reput.

last2 mak bapak tu dinasihatkan untuk pergi khidmat kaunseling kat klinik kesihatan.
budak tu pun kena sekali sebab bertahun duduk dengan parents macam tu, takde kerja, takde kawan, dia pun separuh mental. kesian jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 11:51 AM | Show all posts
Hoarders ni selalunya punca dari ada masaalah metal salurkan masaalah yang dihadapinya dengan menghimpun sampah.  
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
wahhh aku da tgk da pasal ni kt utube sebelum2 ni

kalau korg nak tengok rumah2 lain yg byk sampah, korg try tengok channel Clean Avengers.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2021 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dah le hoarder
pastu ada mslh obese  lebih 100kg
keje makan tido je
patutnya dr kecik lg parents ko tanam ko idup2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2021 04:24 PM | Show all posts
Sendiri yg suka kumpul sampah... anak yg di salahkan..
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu sebabnya kebersihan tu sebahagian dari iman....
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
kesian tgk org tua ni
yg anak pn xkan la xboleh nk tlg sikit pun
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2021 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
..kesian mak bapak.. kena warning agak nya.. dengan anak dia
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 07:51 PM GMT+8 , Processed in 0.102806 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list