Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
25004
View
247
Reply

[Cinta] Takut Kahwin

[Copy link]

Author: kaoru44    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-7-2021 01:17 PM
Keputusan nak kawen or not, terpulang pada prinsip diri sendiri... kawen pun ada pros and cons.. rez ...

Betul..xda stress2 pun pkr..cuma rasa syg jgk kalau xambil peluang sementara hdup ni..nikmat dunia kn..ada suami n anak2..
Tp dpt yg ok ke x tu..ats nasib jgk..untung bdn kalau dpt yg bagus n btnggjwb..xcuba mana nak tahu kn..
Slalu buat keputusan ats pglmn org..kalau bcrita pun pglmn org jgk..
Pglmn sndri xda lgsg..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
I mmg fobia dan takut nak kahwin.. seriously if i have that courage i already get married ages ago.. takut betul terkahwin dgn lelaki narcissist,physco, abuser Atau penipu. Tapi if ada jodoh tk boleh nk ckp apa. Cuma as of now mmg tkde keinginan malas nk tambah masalah. Ramai kawan2 i nk becerai, sanggup hidup dgn lelaki curang, sanggup byr loan sorang2 sbb asalkan berlaki. No no. And no way.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 21-7-2021 01:30 PM
Iols rs dlm minda chuols mcm lagu ni

It could be wrong

Sepaus=spouse..haha..
Ingtkn paus mana td..
Itu la..at least ada jgk bahang..ni kalau tgok pun sejuk beku je rasa..mcmana tu..
Cukup la kalau tringat kat dia dpt buat kte tsnyum..xmtk lebih..tiberrr...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
melinda_kerr replied at 21-7-2021 01:35 PM
I mmg fobia dan takut nak kahwin.. seriously if i have that courage i already get married ages ago.. ...

Sama la kwn2 i pun dh ada yg bcerai berai..umur xmasuk 30 thn lg..
Kte xdpt ramal masa dpn..kalau dlm hdup kte ditakdirkn kawen nnti..moga2 la kte dpt psgn yg baik..amin..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 01:39 PM
Sepaus=spouse..haha..
Ingtkn paus mana td..
Itu la..at least ada jgk bahang..ni kalau tgok pun s ...


hahaa amboi lawan bom lagu ke kiter nih?
Siap request biarkan ak jatooo cinta
Yo la mek.. bcinto la ekau. Den koba dah.. cinta tu last2 sejuk kejung jua hahaaa.. setia,hormat tu yg tgjwb akan berkekalan bg iols la yg kertu inney

Eh tq mod beri iols tacang hahaa iols mmg suka memekak tp level i can see your voice je la yg penyanyi palesu

Hahaa iols kn perusak ejaan.. siap kt ci pun ne marah eja xbetoi hahahaa.. sian theyols seteresss mbaca post iols

Nah makan bom i ehehee

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 21-7-2021 01:51 PM
hahaa amboi lawan bom lagu ke kiter nih?
Siap request biarkan ak jatooo cinta
Yo la mek.. bcin ...

Ala..bg la kami2 bujang ni rasa bunga2 dulu..
Tp xnafi pun cinta ni kdg2 tahan 3 bulan je..slebihnya tu ats dasar kewajipan dan tngjwb..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik topik tt ni ..iols antara manusia yg rakut nak kawen and in the end x mau kawen ...
Iols buzy now ..malam nanti iols telaah balik thread ni hihihih
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
As I came from a broken marriage, of course aku takut nak kahwin. Serik tengok mak ayah bergaduh baik bergaduh baik last2 bercerai. Walaupun skrg masing2 dah okay dan normal for the sake of anak cucu.

Aku ni nak bercinta pun selalu separuh jalan. Sebab i have trust issue dan susah nak percaya orang. Kawan2 & family cakap aku terlalu independent. Padahal malam2 selalu termenung sendiri tak boleh tidur sebab sunyi. Tapi takde sape tahu.

Aku selalu doa pada Allah, kalau ada rezeki utk kahwin, maka permudahkan. Kalau tkde jodoh aku kat dunia ni, maka peliharalah hati aku dari kekecewaan.  

In the end we only regret the chances we didnt take, the relationship we were afraid to have and the decisions we waited too long to make
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 21-7-2021 02:12 PM
Menarik topik tt ni ..iols antara manusia yg rakut nak kawen and in the end x mau kawen ...
Iols bu ...

Sila2..iols alu2 kn pndpt semua..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
soulskull replied at 21-7-2021 02:14 PM
As I came from a broken marriage, of course aku takut nak kahwin. Serik tengok mak ayah bergaduh bai ...

Ksiannya..ank2 jd mngsa..
Nk bcerai scara elok pun..kalau xda isu xkn la boleh bcerai kn..
Slalunya org2 lama ni akn btahan..smpai ke tua..dh lali dh prngai masing2..jd mls nk bgaduh dh..
Tp sakit makan hati selama ni..
Mgkn u kena tgok dr side positif je..ketepikn yg buruk2 kjp..
Sbb takut tluka..kte xbuat apa2 utk hdup kte..
Rasa sunyi jgk sorg2..btw,u umur bpe skrg?
30an?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo sy taw kawen ni best

sebelum bapak sy kawen

sy kawen

kata penceramah kursus kawen ku dulu
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
soulskull replied at 21-7-2021 02:14 PM
As I came from a broken marriage, of course aku takut nak kahwin. Serik tengok mak ayah bergaduh bai ...

Errr chuols lelaki ka perempuan?
Umur?
Tt ni baik u hahahaa larikkkkk nti ne ligan dgn tt

Tp jawablah soalan iols tuh u

Lg se, solat zuhur bape rekaat? Tihtih
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 02:02 PM
Ala..bg la kami2 bujang ni rasa bunga2 dulu..
Tp xnafi pun cinta ni kdg2 tahan 3 bulan je..slebih ...

Aramakkkk aci dop jap g i balas koh2 ngak jumpa bom yg padoooo
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Sblm kawen kena kenal betul2 family pasangan.inlaw ni memainkan peranan dlm family.dpt inlaw from hell mmg huru hara perkahwinan.kalau dpt inlaw baik syukur. Lagi satu dh kawen jgn sesekali cerita mslh rumah tangga kat inlaw esp.mak ayah sendiri pun kalau dh kronik br cerita.bukan apa...bila slalu cerita nnti lg byklah manusia yg tau sbb org tua ni bukan boleh simpan rahsia.nanti dicanangnya kesemua org.percayalah.
Laki plak kalau jenis pemalas jgn haraplah dia akan tlg kita buat kerja rumah.kita kena suruh dia je...biarlah org nak kata kita queen control.bukan apa..nnti merajuk x puas hati simpan sorang2 alih2 sendiri merana....
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 01:32 PM
Betul..xda stress2 pun pkr..cuma rasa syg jgk kalau xambil peluang sementara hdup ni..nikmat dunia ...


Its okay if u nak mencuba... tp u kena ada security  terhadap diri... jaga harta benda u yg u dah bina... jgn trust 100% pada org baru kita kenal... build that trust slowly.... takut terkawen biawak je ni.. kalo dpt lelaki bertanggungjawab, mmg rezeki lah

Make sure u ada kawan2 yang dipercayai utk merujuk... jgn bawak masuk kawan2 dalam rumah husband u even BFF skali pun, kita tak tahu siapa berpotensi menyondol once kita dpt laki helok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 21-7-2021 02:26 PM
Kalo sy taw kawen ni best

sebelum bapak sy kawen

Hah.. mcm tu plak..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebagai manusia biasa mestila nak tapi disebabkan umur yg da terlajak.. i serahkan pada Allah untuk tunjukkan jalan.. i slalu doa kalau hidup berpasangan adalah yg terbaik untuk diri i, semoga i ditemukan dgn org yang betul & ikhlas.. dan kalau ditakdirkan bersendirian sampai ke tua, semoga dilapangkan hati untuk terima takdir tu dan teruskan hidup dengan tenang sampai mati..

Tt & kawan2 tu umur berapa? Pernah gagal bercinta sebelum ni atau pengalaman pahit mcm ibu bapa bercerai? Tak perlu takut untuk kawin, yang patut ditakuti adalah terkawin dgn orang yg salah... kenal2 dulu & observe.. kalau hati rasa x sedap, jgn takut untuk end the relationship & jalan terus.. semoga dipertemukan jodoh yg baik buat tt & kawan2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 21-7-2021 03:02 PM
Its okay if u nak mencuba... tp u kena ada security  terhadap diri... jaga harta benda u yg u da ...

Haha..ayt last tu..ingtkn takut mncuri..tq kaka green..iols minat thread2 u .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 21-7-2021 02:52 PM
Sblm kawen kena kenal betul2 family pasangan.inlaw ni memainkan peranan dlm family.dpt inlaw from he ...


Good advice..tq sis..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Guccibamboo replied at 21-7-2021 10:53 AM
Kenape perlu takut kahwin?
Kalau x laluinye camne nak tau. Jd single pun ade cabaran...kahwin pun a ...

Setuju.. x kisah berapa kali gagal dan jatuh pun.. setiap kali jatuh tu take time to embrace the hurt..tapi jangan lama sangat duduk menangis.. dah setel, bangun dan teruskan berjalan..jangan toleh kebelakang lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list