Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
9687
View
239
Reply

[Cinta] Takut Kahwin

[Copy link]

Author: kaoru44       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-7-2021 08:42 AM | Show all posts |Read mode
Edited by kaoru44 at 21-7-2021 08:46 AM

Assalamualaikum..slmt hari raya aidiladha semua..rasa mcm sendu je bod ni skrg..so tt try la buka thread ni..best jgk borak ramai2 kn..
Ok mcm ni..semalam tt borak ngn kwn tt..then ckp psl kahwin..dan dlm gurau2 tu..tt phm apa yg kwn tt tu pkr n ada beberapa org lagi kwn tt yg masih bujang rasa mcm tu jgk..
Rasa takut nak kahwin..rasa takut nak ambik risiko untuk berkahwin..

Mcm biasa la yg perkara2 yg patut kte ambik tahu sblm kawen..hati budi bakal pasangan tu,agama dia,keluarga,kewangan dan kesihatan..
Andai kata semua tu dh lepas..sbb kawan2 tt ni ada kerja,kesihatan ok,ada kemampuan la utk berkahwin dan xda halangan daripada keluarga atau siapa2..
Cuma dri sndri je masih takut2 nk melangkah ke depan dlm phubungan..n mcm baya2 tt n kwn2 ni kteorg xla semua ada kwn special pun...just calon2 yg elok tu ada..

Cuma berani ke tak nak cuba tu la..
So pokoknya..arini tt nk uols share la pndpt korg psl perkahwinan ni..kalau boleh yg positif2 je la..sbb tlalu byk sgt pndpt/pglmn negatif dlm ni..
Yg lepas kahwin punya ujian itu biasa la..adat bila kte hidup dengan manusia..
Tp tt masih bpegang dgn kata2..lelaki yang baik utk perempuan yg baik..dan begitu la sebalik nya..

Apapun..tq sudi drop komen dkt sni ya..

dc3c87f35c91e28c1367411187e4044d.jpg



583867-Cate-Blanchett-Quote-Marriage-is-a-risk-I-think-it-s-a-great-and.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:02 AM | Show all posts
Edited by kaogi at 21-7-2021 09:14 AM



topik berat ni..
orang kata, perkahwinan ni mcm satu perjudian. iyelah kita tak tahu apa yg akan jadi pada masa depan. if kita tahu, mmg kita mesti taknak kahwin kan?

ada org, time bercinta, tunjuk sayang.
tp lepas kahwin, sayang pun entah ke mana. sbb maybe dia rasa, dah jd milik. so tak perlu nak show sayang tu.

tapi berkahwin pun, bukan setakat pasangan tu jd milik kita seorang. kena tgk juga family dia mcmana. boleh tak TT blend culture family in laws

tp jgnlah takut nak kahwin, nanti Ipan suka. dia suka statistic andartu naik.. lelaki bujang terlajak takde pula dia hirau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenal la btol2 pasangan sblom nikah tu.
Lepas nikah pling penting komunikasi.
Xsama pendapat xpe je. Yg penting bole berkomunikasi n tukar pendapat secara rasional.

Lgi2 lepas dpt anak. Byk perkara nk kene ade perbincangan.
Nikah best sbb dah halal kan.
Tuhan pn suke..

Jgn nikah sbb tgok org lain nikah. Bersedia la dr segi mental n fizikal dulu baru la nikah. Jgn dok ikut kawan lol
Kenali lah pasangan ands btol2. Tkut tgok mcm2 kes penderaan skang.
Bykkn bersabar lepas kawen.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:13 AM From the mobile phone | Show all posts
missyL replied at 21-7-2021 09:05 AM
Kenal la btol2 pasangan sblom nikah tu.
Lepas nikah pling penting komunikasi.
Xsama pendapat xpe ...

Setuju..sbbnya i sndri dr zmn skolah smpai skrg duk dgr mcm2 mslh rmh tngga org..semua negatif..
So nk try la buka skit minda sbbnya kte kalau hdup ngn pglmn org je xboleh jgk..pglmn sendiri xda..
Kalau takut ambik risiko..xkemana jugak..statik mcm tu je hidup..
Bab kawen sbb btul2 ready tu betul..jgn kawen sbb terpaksa kn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
kaogi replied at 21-7-2021 09:02 AM
tak tahu nak komen apa, tp nak gedik2 komen mcm ni jer..

Boleh je nk bergedik pun..thread ni pun bukan la kes besar pun..i just nk dgr pndpt ramai je..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Knl btl2 dlu tu mmg sgt2 btl..tp bkn stkt knl die je kne knl family die jgk..knl dlu die dgn family die mcmane bru serious..and pls kalo ade redflag, pk la btl2..study investigate research sbb once dh kawen smpai bila2 la ikatan tu ade..kalo cerai pn ikatan tu masih ada..Org sekeliling aku sume -ve baik org dlu maupn org skng
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
So pokoknya..arini tt nk uols share la pndpt korg psl perkahwinan ni..kalau boleh yg positif2 je la..sbb tlalu byk sgt pndpt/pglmn negatif dlm ni..

Alah nk positip je la puleksss

1. Ada org peluk2 memlm
2. Siang pun gatai gak
3. Ad org gosok daki blkg bdn
4. Eh eh... byk nih sanggup ke oru nk baca kohkoh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 21-7-2021 09:29 AM
Knl btl2 dlu tu mmg sgt2 btl..tp bkn stkt knl die je kne knl family die jgk..knl dlu die dgn family  ...

Bila kwn2 i cpt sgt jatuh hati tgok lynn bkl psgn tu ngn org tua dia..i msti ckp.."dh mak ayh dia..mmg la dia lyn baik2.."
Mematah semangat org..haha
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa yg tt pikir sama la apa yg aku pikir selama ni...tacodd
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:35 AM | Show all posts
Apa tujuan kita kahwin?

1. Betulkan dulu niat nak kahwin - Betulkan niat.. paling penting betulkan niat sebab kita nak kan keberkatan dalam perkahwinan ni. Niat kita tu memberi kesan kepada perkahwinan kita sebenarnya.

2. Perkahwinan = komitmen - Kalau rasa2 tak sanggup nak bagi komitmen sila tengok korang ni betul-betul bersedia atau tak nak berkahwin bila.  sebab bila dah kahwin ni jadual kita berubah
kena bangun awal, kena masak, kena kemas rumah, kena beri perhatian sepenuh dgn suami dan anak2.. tak ada masa sangat nak bersosial dan mcm2..

so tanya hati dah bersedia ke belum?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia geng sskjp aka ssk mandi lanje

Pergh makanan sana meme sedak sedak belako
Kawe geng kari vs budu tp weols can blend in
Dia plak yg gila mkn kari.. hari2 kari hahaa

So bila kawen iols tau la mkn nasik kerabu,laksam,singgang etc.. plg best balik kg g pata make kepok huhu syahduuu mana nk dpt nikmat ni jaman kobid now
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 21-7-2021 09:30 AM
So pokoknya..arini tt nk uols share la pndpt korg psl perkahwinan ni..kalau boleh yg positif2 je la. ...

Gosok blkg? Mcm g sauna cter korea tu
Yg positif ahjumma tepek je..asyik dgr bnda2 ngatif je ni..haha
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Selain itu ajuma xley go bubur,duriang & sayurang. Beliau sgt suka kan menda2 alah tersebut sehingga mengjangkiti iols hahaa mcm sedak jah tgk beliau make so kawe pong joing la sekali... gitu lah tabiat pemakanan iols pn beruba hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
kaogi replied at 21-7-2021 09:02 AM
topik berat ni..
orang kata, perkahwinan ni mcm satu perjudian. iyelah kita tak tah ...

I xpeduli la apa dia kata..nnti msti ada yg masuk tnya umur tt..
N akn ada skali lg kategori2 andartu ikut umur..bosann..haha
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
kaoru44 replied at 21-7-2021 09:39 AM
Gosok blkg? Mcm g sauna cter korea tu
Yg positif ahjumma tepek je..asyik dgr bnda2 ngatif je ni ...

Hahahaaa benerin ini oru? Aah mcm citer korea lah tp ending dia mandi dlm mandi hahaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 21-7-2021 09:33 AM
Apa yg tt pikir sama la apa yg aku pikir selama ni...tacodd

Yeke? Nama id missyousayang..ingtkn dh kawen n bahagia ngn psgn..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-7-2021 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 21-7-2021 09:36 AM
Dia geng sskjp aka ssk mandi lanje

Pergh makanan sana meme sedak sedak belako

Ow..sskjp llaki slalu hnsem2 kn?
Kari? Sedap tu..nak2 jnis style mamak..
Ok la tu..bljr byk resepi tmpt org..baru pelbagai..
Tp rasanya raya msk style western kn?
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
missyL replied at 21-7-2021 09:05 AM
Kenal la btol2 pasangan sblom nikah tu.
Lepas nikah pling penting komunikasi.
Xsama pendapat xpe ...

Kekadang,even da knal 10thun,duk 1 uma ni sbulan je bru tkantoi perangai.tu yg adik iols tkot nk kwin + knangan2 ta indah dlm our past family kn lg la dia trauma..
Past family pasal mak iols ni da kwin bru..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Vellfire replied at 21-7-2021 09:35 AM
Apa tujuan kita kahwin?

1. Betulkan dulu niat nak kahwin - Betulkan niat.. paling penting betulka ...

Kekadang dah tau,adik iols da prepared everything tp lg sbulan nk kwin dia blah.hmm.dak lelaki uh da byr katering ok,keje bgus!perangai bgus.tp adik iols bperang dgn anxiety dia last minute.ksian dak laki uh,da la mualaf
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2021 10:46 AM | Show all posts
Edited by KIM.K at 21-7-2021 10:49 AM

Sape tak tacod nak kawin. Kita bukan lembu sondol yang kerjanya menyondol tak tengok kiri kanan.
Bila dah sampai masa untuk kawin, buat usaha dan tawakal.
Mesti nak baca apa jadi ketika kita tinggalkan rumah kita dan pegi ke rumah dia. Ketika pelindung2 kita dulu e.g ibubapa, ibu/bapa saudara dah takda dan kita berlindung di rumah dia.
Do we need to bend and break or can we tag along to learn about life. Does he bring profit both way or not. Does he need fixer, enabler, mother, spouse or friend.
All kind of compressed coctails just to choose which pain we are willing to take.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list