Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
5829
View
67
Reply

Tolong saya membuat pilihan untuk anak

[Copy link]

Author: scorpionkiki    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-7-2021 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 16-7-2021 05:34 PM
Pertama2 tahniah kaka ucapkan anak cik scorpion pandai. ...kedua ya ampon X sangka cik scorpion dah  ...

Amboi2...cik la sangat. Ha ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:30 AM
Computer Science Pra U di UTP, yg ni dia dah dapat sekali dgn sponsor.

Asasi pulak dia apply  ...

Degree actuarial science pun elok ya. Zaman sekarang bidang IT banyak kerja but tak pasti gaji macam mana
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut pendapat I, i lebih cenderung ke arah CS or actuarial science. Sebab seriously dua bidang ni memang boleh pergi jauh sekarang dan banyak permintaan. But apa2 pun, ni hidup dia so better suruh dia pilih
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Waa.. tahniah kaka! Murah rezeki anak kaka. Hehe.. ok, i rase 2-2 kos i.e. tesl n computer science tu bagus and marketable. Depend kt die nnt computer science tu die nk gi mane nnt. Programming, graphic design etc.. Klu check kt most demanding jobs in 5 years to come, both cs n teaching mmg laku. I suke english, tp i x amik sbb parents suruh amik kos lain. Kwn i yg amik tesl, dpt mengajar kt brunei, gaji tinggi. Pastu srang die duduk Dubai, ngajar kt situ ikut laki die. (Jelesnye i!!) My sister amik CS, pastu major in software programming. I rase bidang ni pn senang dpt keje sbb die apply mane2 je mesti dpt.( Xtau la mmg rezeki die murah ke ape kan). Srang kan semua bnd online, so mmg companie byk cari org2 bidang IT ni. Pastu boleh demand gaji lagi.

In my opinion, kalau die mmg minat CS tu, biar die yg buat keputusan tu sndr. Lagipun dpt full scholarship kan? Bile bnd yg kite minat ni, tak payah suruh pn kite akan study sendiri. Cakap la dgn die, since ni kos yg die suke, make sure dpt perform well. Tp klu u paksa die buat kos yg die x suke, klu die xleh perform ke ape, nnt die akan salahkn u. Ape2 pn, kalau betul2 buntu, suruh die istikharah la. Kalau lps istikharah still die insist nk gi UTP, bagi la die freedom utk buat kos tu. Sekian, hope it helps.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Utp if scholar.. Still terjamon kot.  Lgpun mostly dgr ex utp byk yg kerja besar2. For me,  i go for minat.  Sbb bila kita kerja bidang lain dr yg kita minat,  mostly dlm hati still akan ada.. Doubt.. Kenapa aku x ambil ni dulu..  Mesti aku seronok...

Istikharah pun boleh.  
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
mily replied at 16-7-2021 08:11 PM
Utp if scholar.. Still terjamon kot.  Lgpun mostly dgr ex utp byk yg kerja besar2. For me,  i go for ...

Betul sis..biar atas minat..jgn ikutan sbb member pun amik the same course ke apa...penah ngadap beb intern yg sebenarnya tak minat course yg diambik...bila suh dia mcm blur n sambil lewa..cuma tu la baya gini depa tatau dunia luar sgt lg...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
kena tny ank minat bidang apa dan dia nak kerja apa nnt pada msa depan
anak u bdk pandai, insyaallah dia boleh buat klau ambil man2 offer pun

iols xtau market test mcm , tp kalau nk jadi cgu kena minat dan sungguh2 la.. tgk parent dan student zaman skg masing2 kelakuan mencabar.

utk CS tu, iols rasa ok je sbb byk benda digital slkg dan mmg ke arah itu pun in future. kalau rasa cabang ni susah, mana2 engineering pny cabang mmg mencabar.

kalau i jadi dia, i pilih utp.hihi.. scholarship dan market budak utp ni agak tinggi juga..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
To me better g utp. Mcm husband dulu dia dpt peluang mcmni tp tak grab now sgt menyesal dia. Kawan dia semua kerja petronas bagus bagus semua. Dia skrg kena kerja yg pjj dgn anak bini. Zzz
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:30 AM
Computer Science Pra U di UTP, yg ni dia dah dapat sekali dgn sponsor.

Asasi pulak dia apply  ...

course boleh pergy jauh .
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
yes emsekarang semua pakai big data  machine learning  robot. memang marketable
kalau minat lagi lh mende susah jadi senang
kalau searck kerja sekarang ni banyak sangat vacancy data scientist
dulu org ckp sains computer dah saturated
padahal x pon banyak benda pgi boleh explore
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau I...I ambil ytp-utp....apapun tahniah kpd tt & anak tt
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:03 AM
Ya...minat yang lain tapi yang stabil tu lain. Tambah sekarang ni mmg mostly nak kerja kerajaan. A ...

Tesl mana2 pn ajar cara mengaja bahasa inggeris jugak kaka..unless amek linguistics dan literature,tu baru bahasa,bukan khas utk mengajar..

Baidewei,kalau rasa nak terjamin masa depan,masuk lah IPG..skrg ni minat sahaja kalau xleh guna minat tu utk cari duit,susah in the future..kalau nak realistik laa..

Tp kalau rasa anak xleh perform kt tesl n dia boleh perform well kt kos y dia minat,cuba lah..hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-7-2021 09:50 AM
computer sains ni banyak cabang nak jadi hacker ke? programmer? kalau nak jadi etical hacker  perl ...

Ai setuju..mcm kezen ai,dia suka komputer2 ni,n kalau dia stress,dia bukak2 main2 komputer,hilang laa stress dia..tp kos y dia study, xberkait dgn komputer pun.. Alhamdulillah,keje tetap ada n kalau ada masalah komputer ke apa,dia pn boleh setel jgk,as side income.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Pilih kerja gov sis...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:30 AM
Computer Science Pra U di UTP, yg ni dia dah dapat sekali dgn sponsor.

Asasi pulak dia apply  ...

Saya baca berita hari itu peluang pekerjaan untuk bidang acturial science meningkat sebanyak 20 peratus. Income boleh tahan banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 01:20 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau i jd ank akk ..i pilih ipg..yg tu plg menjamin..plg slmt..yg lain tu no komen..skrg keja ssh kak...mana2 bdk lpsn degree pun ramai jd cashier..pastu berebut ngn bdk pendidikan nk mitk jd cikgu..
kalau ank akk bebetul suka yg utp tu..she kena bebetul study la..kalau tip top pointernya hrpn nk keja terus lps grad tu cerah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Tldr. Kan senang buat poll je tmpt yg dpt offer. Srh forumer vote dan nyatakan sebab dan alasan knp pilihan itu dibuat.
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2021 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:30 AM
Computer Science Pra U di UTP, yg ni dia dah dapat sekali dgn sponsor.

Asasi pulak dia apply  ...

Tahniah!

Nih pengalaman anak2 buah iols tapi deme belum habis blaja.

Anak sepupu amik tesl kat uitm. Nak habis tahun pertama baru tau kena amik drama. Budak tuh dah le tutup litup bagai. Meroyan tanak amik drama. Sbb mak dia dok ngajar uni sama, dpt la deme ikhtiar utk tukar kos. La ni buat law. Mcm ok jahh.. sepupu dia lagi sorang, verangan nak jadi konsultan kat spital tanpa usaha. Masa asasi ntah dpt asasi sains ke dakk, sbb rasanya tak dpt. End up buat law. La ni skejap keje sana, skejap keje sini. Hati kena kental kalau nak keje law ka bidang sains ka. Dia belum temui kekentalan itu.

Anak buah iols, sbb result spm teyuk namatey. Dia pikiaq pandai BI jah voley jadi ticer English. Mak iols yg mmg bekas ticer English dan famili sanak sedara iols yg mmg bekground ticer, buat mak iols tertanya, budak nih voley ke ngajar? Mak iols habaq, ticer english nih bknnya setakat ngajar jahh.. kena tau cara ngajar yada yada yada.. gigih dia pompang kehebatan vocation dia sbg ticer english. Anak buah iols tak dpt pun. Sbb results dia teyuk dpt kos management ke apa mak dia apply dan dpt juga asasi 2 tahun, tapi alhamdulillah minat dia dlm computer, dan subjek komputer sains kat skolah menengah ok, iols advise amik computer science. Kalau voley, amik software engineering. Tapi sbb results dia .... asalkan ada computer tuh dah cukup baik. Alhamdulillah ada juga tmpt terima dia, buat diploma computer science. Keputusan dia ok sbb mmg minat dia. InsyaAllah kalau maintain ok, sambung ke degree. Masa sblm keputusan spm kluar, bkn main blagak nak pi ke US jadi pro-gamer. Nasib baik pangai gila nih utk sekejap jahh..

Amik asasi tak bermakna akan end up buat apa yg dia nak. Bergantung kpd keputusan masa asasi. Iols tak voley komen asasi kejuruteraan, tapi asasi sains tulen/hayat, mana2 yg verangan nak jadi doktor, kalau results cam hampeh, sila benti verangan atopon cari tmpt lain utk capai impian. Giteww..

Natijahnya, budak kena minat. Kalau tak minat ngajar, bakalan memberontak. Kalau tak minat komputer tapi minat mamat yg buat komputer, bakalan tak dpt catch up. Nak pilih keje lepas grad, kat jobstreet berlambak keje tapi bergantung kpd kekentalan diri utk survive. Survival instinct ni tak voley diajar, hanya voley nak nasihat jahh..

Psl actuarial science, ada jahh keje.. tapi kena tere dlm bidang tuh la. Mana2 pilihan dia, insyaAllah kalau ada rezeki, ada cara nak cari makan. Tapi jgn la dok expect lepas grad terus jadi konsultan, dpt gaji konsultan. Itu mimpi namanya. Iols kenal sorang mamat ni, dpt gaji pertama sbg hosmen rm3k. Tergolek2 sbb hampa ingatkan first pay ialah 10k. Anak datuk, waddya expect?

Akhir sekali, susah sgt, buat solat istikharah. Pi baca psl kos2 tuh secara mendalam. Once dah buat keputusan, jgn pandang blakang. Mcm iols, dpt kos yg iols nak tapi ayah suruh amik benda lain. Iols ok dgn kos tu tapi hati iols nak kos yg iols nak. Sbb iols anak baik, dan juga iols minta petunjuk drp Allah SWT, iols dpt petunjuk tuh dan iols end up dgn kos iols la.. iols hepi jahh keje nihh.. jgn pandang gaji. Jgn pandang pangai org2 hanat kat tmpt keje. Org jahat ada di mana2. Janji suka buat keje yg kita pilih. Itu la pilihan sampai mati.. giteww..

Pompan cepat sikit make life decisions. Kalau anak lelaki.... well, .. tgk nasib la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2021 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Terima kasih dengan semua komen yang sangat berguna. Smlm i dan husband beserta anak join taklimat utp... in the end anak decides ambik utp . Sponsorship dr pra u sampai habis degree. Utp rep bgtau jgn risau pasal kerja sbb employer mmg cari student di kampus setiap tahun utk kerja . Sblm habis katanya mmg ramai dpt kerja sblm grad. Issue kerja ni yg menyebabkan i nak anak ke ipg..tp bila rep utp cakap mcm tu i rasa senang hati sikit. Anak2 i mmg ikut cakap tp in the end mmg kita nak anak kita happy. I ikut saja kehendak anak sbb i nak anak i happy dan ini mmg minat dia..anak mmg dah aware susahnya course comp science ini dan dia bgtau yg dia will work hard.  I harap decision  yg anak.i ambik ini adalah yg terbaik.

Sekali lagi terima kasih semua dengan komen2 ikhlas yang sangat berguna. Moga kita semua  beserta keluarga kita menjalani kehidupan yang diberkati Allah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-7-2021 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 16-7-2021 05:09 PM
Anak sekolah ASMA erk?

Pandai2 jer dik sarah ni..hi hi hi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list