CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11922|Reply: 132

[Tempatan] [EDISI TAKUT DIKECAM] Calling all provax mari kasi rapat | Covid-19 vaccination

  [Copy link]
Post time 7-7-2021 06:10 AM | Show all posts |Read mode
Edited by pxlbb at 7-7-2021 07:41 AM

I bukan dari bidang health so anyone from medic/health boleh tolong share. Niat aku nak share sebab aku sendiri pun atas pagar kejap excited nak vaccine kejap takut. So I hope tered ni boleh membantu kita discuss secara sihat dan bukan secara bodo.

Calling @mbhcsf @tipahketipung @MeghanK @aechae  @Simunggu @likilu @Samerosie @awanysss to join discussion curah idea

Kelab ini strictly untuk mereka yang dah vaccine, akan vaccine, atau atas pagar. Yang dah tolak mentah-mentah tu ini bukan tempat korang. We respect your decision.

Medication mana pun memang ada side effect. Iols ambil contoh satu medication side effect:
  • Seizures
  • Blurred or abnormal vision
  • Unusual behaviour
  • Unusual numbness or weakness


Ini just deworming pill.

Contoh lain, NDMA untuk hypertension probably can cause liver damage dan cancer (rujuk: Valsartan Lawsuits). Bedak talkum pun kalau letak kat genital boleh menyebabkan cancer (rujuk: Johnsons & Johnsons lawsuit). Sebab tu mana-mana medication pun doctor akan advise pro and cons.

Ok now kita start compare apple to apple. Polio vaccine pun dah menyebabkan kematian. Paling serious The Cutter incident yg menyebabkan 51 paralysis dan 5 deaths. Tolong betulkan if salah (memang bukan bidang aku woi), setahu aku 100 tahun dulu child mortality sangat tinggi yach especially disebabkan polio so kalau anak chuols umur setahun dua mati itu perkara normal, benda tak perlu bawa masuk if dan fesbuk. But look at child mortality zaman skrg disebabkan kemajuan healthcare and vaccines. Aku pakai ipong tak reti nak tepek. Anyone boleh tolong. Jangan cari data >1990 sebab orang pun dah start kurang beranak. Cari yang jaman atok kepada atok korang.

So kalau kita letak dua situation extreme kat sini.

Situation 1: Jangan vaccine as if chuols percaya ini kerajaan mampu lockdown sampai zero case macam New Zealand and then life continue as usual sbb kerajaan tutup border tak nak bagi Covid-19 infected people from outside masuk negara. Also if kerajaan mampu cadangkan polisi untuk control outbreak dalam masa yang sama kita mula buka sektor sosial, ekonomi dan pendidikan supaya takde la ramai-ramai mengangkang depan porom. Adakah benda ini akan berlaku? Berapa ramai yang akan mati along the way sampai kita capai status herd immunity or zero case? Dalam 32 juta rakyat Malaysia ni takkan ada yg mati ke (tolak natural causes mcm accident, penyakit kritikal, sakit tua)?

Now mari kita buat kira-kira. Tak payah sibuk nak edisi calculator baby making retis mak kiah oooi mai tolong aku kira. Total death due to covid kat malaysia setakat ini 5574 bahagi dengan total case 785k, so death rate by cases is 0.007. Dalam seribu orang, 7 akan mati sebab positive covid dan 904 yang akan recover. Walaupun begitu jumlah kematian semakin meningkat ya sejak 24 May kes kematian harian lebih 60 kematian sehari. Sangat merisaukan.

Situation 2: Semacam mana polio dan drugs, iols akui vaccine pun ada risiko dia sendiri. Now let me bring you the my thought process ok. Vaccine safety concerns might nevertheless outweigh the perceived disease risks when an individual decides whether or not to accept the vaccine. Ayat ni aku tepek je. Vaccine risk ada. Disease risk pun ada. Sebab aku kata aku respect your decision, nak vax ke tak vax ke itu pilihan sendiri.

This is from epidemiologist dan biostatistician from UPM:
  • Documented reports on adverse effects related to Covid-19 vaccine put the figure at 0.0011 per cent, which means for every one million vaccinated, only 11 individuals are affected.
  • In another report, it was found that the number of participants who reported at least one serious adverse event was 0.6 per cent in the vaccine group and 0.5 per cent in the placebo group. Dalam 100 org yg ambil vaccine, 6 org akan ada adverse effect. Dalam 100 org yg tak ambil vaccine, 5 org akan ada adverse effect.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2021 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bila aku provaksin cyst..aku just nk bendo bodoh wfh whatever shit over jah..tp ada option lain ke? Dan aku pun tak mampus kena vaksin..kalau xmampus why bother. Next
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-7-2021 07:43 AM | Show all posts
famri7 replied at 7-7-2021 06:29 AM
Sejak bila aku provaksin cyst..aku just nk bendo bodoh wfh whatever shit over jah..tp ada option lai ...

sorry tersalah seru pulak, pagi lagi sistur jgn marah2 p gosok gigi dulu

untuk yg lelain sebelum korang meroyan meraban yg iols seru tu bukan under label provax antivax okay... mahappppp
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 10:40 AM | Show all posts
mmg lah , cuma kalau kau sendiri cucuk dan tetiba ajal menjelma apa perasaaan? itu je kaka nak tanya.. kena batang hidung orang lain boleh cakap camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 11:13 AM | Show all posts
Edited by tipahketipung at 7-7-2021 05:26 AM

1) Vaksin bukan penawar 100 % (ini kena ingat betul2)
2) Vaksin tertakluk pada umur, immune badan & underlying health condition masing2.
3) Akan ada side effects lepas disuntik kerana vaksin sedang "berkerja".
4) Disarankan tidak melakukan kerja-kerja berat terutama selepas 48 jam.
5) Kalau ada side-effect cepat2 ke klinik.Kalau was2 buat medical check-up.... jangan tipu doktor!
6) 75% kes blood clot/ darah beku pulih. (mesti monitor 4-12 hari lepas injeck)
7) Elakkan makanan berempah (sesetengah herba bertindakbalas dgn vaksin), minum air putih banyak2 dan kurankan aktiviti lasak.
8) Ikut SOP (selagi belum capai herd immunity)
9) Sediakan paracetamol atau panadol lepas disuntik jika rasa nak demam.
10) Sentiasa berfikiran terbuka/positif... selalu check fakta/berita yg bukan berat sebelah.
11) ABAIKAN puak antivaksin!! Cara hidup kita, taraf pendidikan, kerjaya, level pemikiran, daya kefahaman mereka tidak sama dengan kita. Kemungkinan mereka tak boleh mengambil vaksin atas2 sebab2 kesihatan lepas tu bitter giler nak heret orang lain plak. Jangan terpedaya dakyah songsang berpeluk tubuh tanpa iktiar!!!
13) Jaga diri kita, anak2 dan warga tua... insya Allah.
14) KKM bukan satu badan atau organisasi yg nak sengaja matikan orang dik. Yang nak sangat tengok orang lain yg amek vaksin mati adalah puak anti-vaksin yg toksid dlm socmed tu je!
15) Teknologi, sains dan vaksin sentiasa evolve (dan terus bergerak)...wabak flu dah wujud sejak 100 tahun kut dari zaman Spanish Flu 1918. Diaorang tak ambik ubat cacing lah.
16) Letak usaha dulu baru lah tawakal. Bukan tawakal dan redho je tadah tangan. Camtu baik tak payah kerja kau tunggu je rezeki dan makanan turun dari langit depan gate rumah kau.
17) Nak rasa masuk ICU berbulan kena Covid level 4-5.....silah ikut puak anti-vaks hati berkeladak dlm ni! Bye.

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
thank you tag meols..hari ni iols post vaccine day 7..wah cepat nya masa berlalu gitu

iols setuju dengan semua point kak tipah..sejujur nya iols pon takut vaksin jugak..akak iols suruh amek vaksin pnmeuccocol taktau camne eja haram iols tak amek lagi untuk vaksin covid pulak lagi la takut..iols tak register pon dulu tapi bila kes makin tinggi tak turun2, duk pkp non stop..iols register la masa 26/5 haritu..iols doa banyak2 berserah pada Allah supaya bulatkan hati iols nak pegi cucuk tuh..pegang konsep fardhu kifayah uols..kalau kita tak buat, sapa nak buat khen..iols nak balik makan soto mak iols buat

bab hidup mati tu memang iols pegang konsep kita taktau apa nak jadi esok..boleh jadi malam ni iols pejam tak bangun dah cuma sentiasa lah berdoa supaya kita meninggal dalam keadaan baik2
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
4 orang famili meols dapat pfizer..iols ngan adik sorang lagi volunteer az..alhamdulillah setakat ni baik2 je..semoga sentiasa sihat selama nya
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 11:49 AM | Show all posts
MeghanK replied at 7-7-2021 03:19 AM
thank you tag meols..hari ni iols post vaccine day 7..wah cepat nya masa berlalu gitu

iols set ...

Betul dek.
Anti vaksin tu kita pun tak tahu sejarah latarbelakang diaorang/level education cam gang flat eath...entoh ke spm pun cukop2 makan...
Kita usaha utk diri kita dan famili.
Besok kalau masuk hospital bukan puak lahabau anti-vaksin tu yg nak jaga anak2 kita.
Nak kasi sekelepuk rm2000 duit dapor memang takkan lah.
Ingat tu sudah!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
tipahketipung replied at 7-7-2021 11:49 AM
Betul dek.
Anti vaksin tu kita pun tak tahu sejarah latarbelakang diaorang/level education cam ga ...

setuju kak tipah..kita pon taktau antivaks yang duk pumpang2 ni keje apa..tengok si suhaimi saad tu sudah..nak percaya ke orang macam tu

memang vaksin ada risiko tapi yang produce vaksin ni pon memang ahli yang ada ilmu..tengok uk, nyc, hungary hari ni dah hidup camne..sanggup ke kita nak berkurung lagi..yang duk kata sanggup duk rumah tak keluar tu jangan tipu ye..at least once a week keluar jugak walau g kedai aceh kan..kita pon taktau kita nak jumpa sapa..ingat yang tu je la, jaga diri sendiri, jaga famili
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:23 PM | Show all posts
  • In another report, it was found that the number of participants who reported at least one serious adverse event was 0.6 per cent in the vaccine group and 0.5 per cent in the placebo group. Dalam 100 org yg ambil vaccine, 6 org akan ada adverse effect. Dalam 100 org yg tak ambil vaccine, 5 org akan ada adverse effect.

maksudnya depa palcebo jer .. tapi rasa macam ada -adverse  effect ?

Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:31 PM | Show all posts
tipahketipung replied at 7-7-2021 11:13 AM
1) Vaksin bukan penawar 100 % (ini kena ingat betul2)
2) Vaksin tertakluk pada umur, immune badan & ...

  nah munger
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku bukan provac bkan atas pagar. Biar beri pada yg perlu..fasa2 vax ni ada 3..1 org tua/frontliner 2nd. Govt/geng gomen 3. Rakyat jelata - (2 ketegori) 1. Selalu sakit/berpenyakit 2. Takde health problem dlm kkm
Aku yg 2nd ketegeri. Mmng xde apa2 update baik  diam2 saja. Nti lama2 kualiti dan research yg lebih accurate utk vax time tu baru diorg bagi aku vax agaknya. Kalau xde takpe
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:37 PM | Show all posts
MeghanK replied at 7-7-2021 10:19 AM
thank you tag meols..hari ni iols post vaccine day 7..wah cepat nya masa berlalu gitu

iols set ...

baca u cakap psl pneumococcal..i baru teringat last year ngam2 before covid melanda tu i ada amik 3 vaksin tuk umrah termasuk pneumococcal, meningitis dgn apa ntah lagi satu tak ingat. pastu skrg i pun sama ngan u post sinovac vaccine day-7. hari ke2 tu i boleh terlupa pegi buat cycling sampai sejam, dah habis tu baru teringat eh aku baru cucuk vax smalam! terus berehat serehat2nya sbb sendiri dah risau ngan badan sendiri.
alhamdulilah stakat nie ok. durian pun i makan 2 ulas, bismillah. ntahla, kalau ikutkan badan nie tepu dah ngan segala macam vaksin these 2 years. betul2 tawakkal..fikir positif doa yg baik2 je tuk diri sndiri and semua. klu pape jadik jugak, i nak set mindset yg Allah takkan biarkan kita terburuk camtu je, mesti ada hikmah and ganti dia.. yakin.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:49 PM | Show all posts
rospinki replied at 7-7-2021 11:35 AM
Aku bukan provac bkan atas pagar. Biar beri pada yg perlu..fasa2 vax ni ada 3..1 org tua/frontliner  ...

itula. dok diam2 je tunggu dapat date. husband i pun belum dapat jgk puas tilik mysejahtera pg petang siang malam. semua Allah dah aturkan. ada sebab nape lambat sikit, cepat sikit, dapat vaksin apa.

kita fikir yg baik2 je. time2 susah nie toksahla berat2kan lagi fikiran dgn benda tak patut2 kan..hidup dah cukup berat dah
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:51 PM | Show all posts
MeghanK replied at 7-7-2021 10:22 AM
4 orang famili meols dapat pfizer..iols ngan adik sorang lagi volunteer az..alhamdulillah setakat ni ...

amiiinn sis. kita dah ikhtiar yg terbaik. tinggal tawakkal je.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:53 PM | Show all posts

Awww.... sooo bersawet!
Buat apa yg perlu utk diri kita dulu dek lindungi mata pencarian kerja dgn aman buat mcm cina utk cari duit dulu.
Anti vaksin kau anggap je lalat2 yg hadap mencari sampah.. idop diaorang dah mmg sangkak tak de beza ambik ataupon tak.
Atok apa nama 92 tahun okay je..Abah hari2 keluor tv ok jer ko ghaser?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-7-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by -adnil- at 7-7-2021 12:58 PM

Bru 2 minggu amik vaksin AZ yg sukarela...parent pun dah lengkap 2 dos...alhamdulillah tak ada side effect yg teruk...tak berani nk komen lebih2 pasai penerimaan body setiap org tak sama kan...bukan tak takut bila baca mcm2 info tpi nak elak jadi penyebar...faham bkn penawar 100% tapi ni salah satu ikhtiar ..hrap vaksin ni membantu dari mmudaratkn diri sndiri n orang lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ninjago replied at 7-7-2021 12:37 PM
baca u cakap psl pneumococcal..i baru teringat last year ngam2 before covid melanda tu i ada amik  ...

sampai hari ni akak duk remind suruh g amek vaksin pneumoccocal tu..iols cek kat klinik satu jab rm200+ mahei la pulak

iols tak makan durian lagi sebab 2 taun lepas iols makan, iols demam..tak berani lagi la..hari kedua lepas cucuk haritu iols g brisk walk kat taman bagi peluh sikit dan sampai hari ni iols pakai fitness band..senang nak monitor heartbeat kan..siap paksa partner ngan adik pakai jugak tapi adik iols memang malam tu heartbeat dia tinggi sikit..terus g klinik
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
ninjago replied at 7-7-2021 12:51 PM
amiiinn sis. kita dah ikhtiar yg terbaik. tinggal tawakkal je.

ya, yang penting usaha baru tawakal..doa yang terbaik untuk ummah gitu
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2021 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
ninjago replied at 7-7-2021 12:49 PM
itula. dok diam2 je tunggu dapat date. husband i pun belum dapat jgk puas tilik mysejahtera pg pet ...

Yeah...aman2 saja. Kenapa nk kalut..tiap satu yg terjdi atas izin Allah jua. Kita jalani hidup srprti biasa dan teruskan SOP.. ha itu penting!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 03:07 AM GMT+8 , Processed in 0.111313 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list