CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 808|Reply: 10

Dipenjara Kerana Tak Sengaja Hina Islam

[Copy link]
Post time 2-7-2021 10:19 AM | Show all posts |Read mode
Seorang wanita memegang kerakyatan Maghribi dan Itali dihukum penjara tiga tahun dan enam bulan dan didenda hampir AS$6,000 (RM24,933) di sebuah mahkamah di Maghribi kerana menghina Islam secara tidak sengaja, kata bapanya pada Rabu.


Menurut portal berita Morocco World News, dia dituduh menyiarkan ayat daripada kitab al-Quran yang dipinda bagi memuji penggunaan alkohol di laman Facebook pada tahun 2019.




Kredit foto: The Sun




Wanita berumur 23 tahun itu ditangkap pada awal bulan lalu di sebuah lapangan terbang di negara tersebut ketika dia tiba dari Perancis.


Menurut AFP, bapanya berkata, anaknya itu tidak mengetahui bahawa dia merupakan individu yang akan ditangkap menerusi satu waran tangkap.


Bapanya berkata, wanita berkenaan berkongsi di laman Facebook tentang satu ayat daripada kitab al-Quran tanpa mengetahui kandungannya kerana dia tidak fasih berbahasa Arab.


Dalam pada itu, bapa wanita itu meminta supaya nama dia dan anaknya tidak didedahkan.


Keluarganya akan membuat rayuan ekoran hukuman tersebut.


Artikel 267 penal kod Maghribi menetapkan hukuman penjara antara enam bulan hingga dua tahun dilaksanakan kerana kesalahan menghina Islam.


Namun, hukuman penjara maksimum sehingga lima tahun akan dijatuhkan jika kesalahan menghina Islam dilakukan secara terbuka termasuk dengan menggunakan platform elektronik.




Sumber: Sinar Harian
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau tak pasti dan tak tahu makna, jangan kongsi taww..tak pasal2 masuk dalammmm
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 10:24 AM | Show all posts
lengkali, kalau tak tau, baik jgn share..

Bapanya berkata, wanita berkenaan berkongsi di laman Facebook tentang satu ayat daripada kitab al-Quran tanpa mengetahui kandungannya kerana dia tidak fasih berbahasa Arab.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
orion_pax replied at 2-7-2021 10:22 AM
Kalau tak pasti dan tak tahu makna, jangan kongsi taww..tak pasal2 masuk dalammmm

ckp psl 'benda menghina' ni....canna 'budak lembam'(orng ckp la)yg kena pukul aritu...dh bawa mahkamah???
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak pasti pulak yg tu bang skuau..yg dihighlite hanya pembebasan reman rider foodpanda jaa..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
ambil ibrah, jgn dok claim x tahu.. agama.. budaya org lain
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:11 PM | Show all posts
tak tahu sahih ke tak jangan share
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:18 PM | Show all posts
kat negara luar.. tak sengaja pun kena hukum... kat mesia ni.. dengan sengaja.. berusaha buat video bagai kutuk & hina Islam.... ok jerrrr..... takat netizen jer pungpang2 tp xder mender punnnn....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 12:33 PM | Show all posts


hmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 05:00 PM | Show all posts
menggelupuh nak share bagai kan dah cash. ok la tu boleh belajar dari kesilapan
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2021 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
hina islam. kena penjara? yg terasa tu siapa.. tuhan ke atau penganut?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-1-2022 05:17 PM GMT+8 , Processed in 0.762930 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list