CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2544|Reply: 28

Suhakam Nak Iktiraf Jantina Ketiga?

  [Copy link]
Post time 15-6-2021 10:33 AM | Show all posts |Read mode
Tular satu tangkap layar tentang Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) yang ingin membuat kajian berkait dengan keboleh laksanaan undang-undang mengenai pengiktirafan jantina ketiga di Malaysia.


Membaca mesej yang ditulis itu, sudah tentu dalam negara Islam ini ada pihak yang ‘tidak selesa’ dengan tubuh mereka mahu mendapat pengiktirafan ini secara terbuka dan Suhakam adalah jambatannya.








Umum juga mengetahui bahawa Suhakam gemar membela manusia yang gemarkan cara hidup liberal dan menolak kehendak Islam meski pun mereka ini menetap di Tanah Melayu yang segar dengan jiwa Islam.


Kaedah mereka adalah benar dan tidak salah kerana menggunakan suruhanjaya yang berdaftar dan diiktiraf dalam Malaysia untuk memperjuangkan hak asasi manusia.


Namun dari segi akhlak, yang tiada hitam putih, mereka menolaknya kerana ayat-ayat dalam al-Quran dianggap tidak relevan untuk menilai hak asasi manusia secara keseluruhan.


Maka dengan itu, setiap keputusan dibuat mengikut akal kumpulan minoriti yang seharusnya masyarakat majoriti mendidik tetapi ia tidak berlaku di negara ini.







Amat malang bagi negara ini kerana tidak mempunyai Suruhanjaya Pendidikan Akhlak & Moral Berteraskan Islam yang seharusnya wujud di samping jabatan atau majlis agama Islam.


Masyarakat kita sedang kritikal dalam menentukan mana yang benar atau mana yang menjanjikan kehidupan yang menyeronokkan di dunia yang sementara ini!




Sumber: Suara Merdeka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-6-2021 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada jantina ke tiga..mustiiii ada jantina ke 4..ke 5

Haaa..kotey 2..satu pensel hb satu 2b..pastu celah kangkang ada 5 lobang faraj aaaaa amik ko..nk declare apa

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:04 AM | Show all posts
Wah, makin bertambah diversity lah Malaysia

Lepas iktiraf harap buat banyak2 tandas untuk pengguna gender ke-3
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:06 AM | Show all posts
Pakistan yang agama official sebagai Islam dalam perlembagaan pun boleh iktiraf transgender

Pakistan boleh buat, Malaysia pun boleh buat
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:06 AM | Show all posts
penjara dah lama recognize hak 3 gender ni depa ada cell sendiri dan pegawai yg terlatih utk handle kes selain jantina lelaki atau perempuan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
...melainkan depa wajib masuk askar...boleh la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Pas ni pedo pulak mintak ,... and on and on...  
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 11:37 AM | Show all posts
Yang gay & lesbian yang selesa dengan jantina masing2.. yang berbeza kecenderungan tarikan dan seks pada jantina sama..

Yang transvestite pulak nak jadi jantina yang bertentangan.. yang lelaki nak jadi perempuan dan yang perempuan nak jadi lelaki.. depa bukan nak jadi jantina ketiga.. Sajat bermati2an kata dia perempuan.

So siapa yang nak jadi jantina ketiga?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-6-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Legislation ni kalau tak boleh justify scientifically tak payah buang duit buat research. Chromosome cuma ada dua jenis - jantan betina. Apa justifikasi third gender ni?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
matilanakkkkkk {:freak
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:23 PM | Show all posts
jangan jadi pening macam di Barat,
lepas approve 3rd gender - Transgender,
mereka promote 4th gender - Agender (tiada jantina),
nak panggil boys and girls di sekolah pun jadi kesalahan,
ada toilet male and female pun they will get offended,
pening punya manosia
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh je iktiraf tp syaratnya Sajat kena mengandung dulu la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:48 PM | Show all posts
Adoi laaaa….mcm ni pun blh
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada bau2 mcm nak melingkup jee???.gigih start balik main isu kaum,agama ,lgbt....hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru nak buat kajian feasibility. Ofkos lah hasil nya not feasible.

Tak payah menggelupur lah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 15-6-2021 12:50 PM
Ada bau2 mcm nak melingkup jee???.gigih start balik main isu kaum,agama ,lgbt....hmmmmm

Betul betul... Tempoh tamat darurat makin hampir dan ada ura ura hendak buat pilihanraya. Jadi pihak kerajaan kena mainkan isu kaum, agama kerana sokongan makin kurang akibat teruk memerintah dan cacamarba dalam pengurusan covid.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 15-6-2021 04:23 PM | Show all posts
so nombor ic hujung nak letak apa kalau jantina ketiga? .5 gituh?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Pasni puak non-binary gender nk tuntut hak dipanggil ‘They’, ‘Their’ & ‘Them’. Poning cikgu grammar nak explain kat budak sekolah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bleh jadi sama level ngn siput babi lah, takde jantina jugak,  hermaphrodite.... boleh bertelur anytime
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2021 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
{:laugh{:laugh{:laugh apooo klo udoh lahir jantan nak jadi kedua ke 3 apooo pulokkkkk..huhuuiii ritu kemain pakai telekung p buat umrah ni nyorok buat apoo meh la klua abg jat oii
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 10:22 PM GMT+8 , Processed in 0.094732 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list