CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: c===8

[Jenayah] kak siti(cina rupanya) ayam penyek diserbu

  [Copy link]
Post time 20-5-2021 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 20-5-2021 12:23 PM
Nasi gurih
https://en.wikipedia.org/wiki/Nasi_gurih


sila meninggal yach.. nasi lemak bukan asal leluhur chuols..
mungkin leluhur chuols tiru nasi lemak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kucim at 20-5-2021 01:28 PM

Sorry la i tak pernah order makanan online.
Tak pernah order food panda ke grab ke..memang rasa x minat..i prefer masak sendiri

Kwn i pun ada ckp..mcm nasi ayam hainan dlm food panda tu..owner cina..memang dia mohon sijil halal..tp yg masaknya cina juga..dah sah2 ayam x sembelih hihi...melayu banyak je beli..kesian..tak alert x berfikir tahu isi perut dan kenyang je...dulu pun ada kea indon bertudung jual nasik lemak rendang babi..berdedai2 melayu beratur..last2 dikantoikan uncle cina sendiri yg tu rendang babi...
Indon...memang pakai tdg..mkn babik pun banyak di indon sana..siap yg islam buka restoran babi..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 20-5-2021 11:15 AM
oo cina indon ke patut la reti masak bakso
bakso sedap

Tatau la acik Siti penyet ni Cina Ndon ka tak, tapi biasa Cina Ndon reti masak masakan nusantara. Cina Malaysia paling fail buat sambal, hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Allahu..mesti dah ramai org muslim beli kat situ kan..akhirnya kantoi juga
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
mama_neko replied at 20-5-2021 11:13 AM
mmg aku geli sikit tgk org masak pakai sleveless, baju kelawar ni.. heheheh... kembang tekak.. hah ...

Bab baju ai tak geli if masak bersih. Tapi bab cara penyediaan tu yang biasanya menggelikan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 02:49 PM | Show all posts
nichiyoubi replied at 20-5-2021 12:46 PM
sila meninggal yach.. nasi lemak bukan asal leluhur chuols..
mungkin leluhur chuols tiru nasi le ...

betul...jauh betol nasi lemak = nasi uduk/nasi gurih

nasi lemak malaysia lg best woooo..aku berpuluh tahun duduk indonesia, rasa mmg x boleh lawan lah esp sambal nasi lemak
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 03:22 PM | Show all posts
respect kt rider food panda tu..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 03:50 PM | Show all posts
halal bukan sekadar dari premis atau pun material atau bahan-bahan masakan sahaja.
Jika perniagaan dirumah. mereka dikehendaki buat satu dapur yang terpisah dari dapur rumah.asing-asing tempat penyediaan. inikan pula kau tu non muslim. bayak dari kita yang tak perasan pasal toyiiban. halal lagi bersih. tengok dalam gambar sedap2 pakai sleeveless. belum lagi time sediakan makanan entah2 berkemban.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-5-2021 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
azrilpower replied at 20-5-2021 02:49 PM
betul...jauh betol nasi lemak = nasi uduk/nasi gurih

nasi lemak malaysia lg best woooo..aku ber ...

lamanya dudok di sana... iols curious.. kerjakah?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
mama_neko replied at 19-5-2021 06:17 PM
sbb tu senang ja bangsa2 ni nak pelaku product depa.. buh nama amina, ahmad, ali, siti.. most como ...

Sejenis yg pandai ambil kesempatan dan lalang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 02:35 PM | Show all posts
mesti dia beli bahan mentah dari supplier ca nun ya alip juga...mana ada kesah halal haram ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 02:38 PM | Show all posts
Kalo tak menipu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 02:54 PM | Show all posts
yang kak siti dekat TPG plak
femes dengan nasi lemak harga kayangan 7 lapis
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kucim replied at 20-5-2021 12:58 PM
Sorry la i tak pernah order makanan online.
Tak pernah order food panda ke grab ke..memang rasa x m ...

Samalah tak pernah yet order apa2 makanan online.

Tapi yang kes awak sebut ni, if dia dah apply sijil halal tu (dan approved ke?) macam mana noleh ayam tak sembelih?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 21-5-2021 03:03 PM
Samalah tak pernah yet order apa2 makanan online.

Tapi yang kes awak sebut ni, if dia dah apply ...

Sijil halal memang terpapar di online website...tp tak mustahil amik ayam drp tokey dia juga..phm2 la...banyak yg meragukan
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 19-5-2021 06:43 PM
Maaf Kakak, kalau nasi lemak itu varian aslinya dari Indonesia. Di Sumatera disebut sebagai nasi g ...

Mungkin betul kerana sumatera juga tempat orang melayu. Lagi2 di palembang.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-5-2021 04:25 PM | Show all posts
azrilpower replied at 20-5-2021 02:49 PM
betul...jauh betol nasi lemak = nasi uduk/nasi gurih

nasi lemak malaysia lg best woooo..aku ber ...

betoika sis depa kata kt indon takdak langsung jual cabai kering??depa tak kenai apa itu cabai kering??kalo takdak cabai kering sambal depa buat pakai cabai idop ka camna?

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 04:39 PM | Show all posts
dudaberhias replied at 21-5-2021 04:03 PM
Mungkin betul kerana sumatera juga tempat orang melayu. Lagi2 di palembang.

Iya Kakak, banyak yang ndak tahu itu. Contoh keropok lekor, itu kalau di Palembang disebut sebagai pempek. Sama juga patin masak tempoyak juga banyak di di Riau, Jambi dan Palembang. Ada juga yang sebut sebagai asam durian. Makanya turis Malaysia yang sudah ke sana pada kaget lihat masakan seperti ini karena mereka kira aslinya di Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 04:43 PM | Show all posts
Edited by Friska at 21-5-2021 04:57 PM
noell replied at 21-5-2021 04:25 PM
betoika sis depa kata kt indon takdak langsung jual cabai kering??depa tak kenai apa itu cabai ker ...

Aduh Kakak, ndak masuk akal jika ndak ada cabe kering di Indonesia. Bisa jadi kalau yang ndak tahu cabe kering banyak di Indonesia itu pembantunya yang dari desa, wong dia ndak pernah pakai cabe kering dibilangnya ndak ada cabe kering di Indonesia. Cabe kering di Indonesia itu biasanya cabe keriting.

Ini penampakannya



Ini penampakannya kalau masih segar


Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 21-5-2021 04:39 PM
Iya Kakak, banyak yang ndak tahu itu. Contoh keropok lekor, itu kalau di Palembang disebut sebagai ...

Tidak pelik pun, sebab dahulu sebelum wujudnya negara Indonesia dan negara Malaysia. Sumatera, Semenanjung Malaysia, Selatan Thailand dan Selatan Myanmar adalah sebahagian dari Malaya Peninsula tanpa pecahan atau perpisahan sempadan negara. Orang orang di situ pun di kenali sebagai orang melayu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 06:16 PM GMT+8 , Processed in 0.125732 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list