CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2714|Reply: 32

Hebat dalam penulisan? Jom jana pendapatan sampingan dengan menjadi Penulis Free

  [Copy link]
Post time 19-5-2021 03:36 PM | Show all posts |Read mode











Anda minat menulis? Ingin menjana pendapatan melalui penulisan? Minat dengan topik trending di laman sosial?




CARI Content Warrior merupakan satu skim baharu yang diperkenalkan di CARI.COM.MY khas untuk anda yang berminat untuk menulis apa sahaja yang boleh boleh menjadi viral atau diminati pengguna lain.




Anda layak bergelar CARI Content Warrior atau penulis kami bila artikel yang anda hantar terpilih untuk disiarkan di laman CARI.COM.MY dan Cari Facebook page (followers 100 ribu ++).




Bagaimana ingin sertai?


1. Daftar di SINI dan anda boleh mula hantarkan artikel anda kepada kami.


2. Untuk hantar artikel, selepas daftar, anda boleh mula login. Kemudian pergi 'Warrior Center' -> Article Manage -> New Articles.




3. Maklumat lanjut tentang cara memasukkan dan menghantar artikel, KLIK DI SINI.




4. Artikel anda akan dinilai/ disunting/ ditambah/ ditolak oleh editor.




5. Anda boleh melihat status artikel pending, approved atau rejected.




Artikel anda harus merangkumi:


1. Cover photo


-Merupakan gambar yang akan dijadikan 'cover' atau 'featured image' bagi artikel berkenaan.


-Pemilihan gambar yang sesuai dengan artikel dan cantik seharusnya menjadi keutamaan.


-Saiz 'cover photo' haruslah 1200 x 630 pixels.




2. Tajuk


- Pemilihan tajuk catchy dan provokatif dibenarkan namun jangan 'over' atau menyentuh sensitiviti perkauman dan agama.




3. Channel


1. Fokus


2. Hiburan Trending


3. Gosip Socmed


4. Gaya Hidup (Kecantikan, Fesyen, Keluarga, Tips& Petua)


5. Explorasa (Food & Travel)


6. Teknologi (Gajet, Automobil)


7. Sukan


8. Politik


9. Lain-lain (Global, Misteri, Seram)




4. Kandungan/content original


- Menggunakan bahasa yang santai dan mudah difahami (namun bukan bahasa pasar).


- Perenggan yang pendek dan tidak meleret ( 4 baris satu perenggan).


- Jumlah perkataan 300- 500 perkataan sahaja bagi satu artikel.


- Tahu dan biasa dengan gaya penulisan CARI.COM.MY yang santai, bersahaja dan tidak meleret.


- Hasil penulisan mesti ada sumber, bukan karangan, hasil nukilan sajak atau promosi produk.


- Masukkan gambar hiasan, 'screenshot' atau video yang berkenaan dengan artikel.




5. Memetik sumber


- Petik sumber asal (contoh, Memetik laporan Astro Awani, Menurut laporan The Guardian).




Apakah larangan dalam artikel?


1. Berita palsu


2. Informasi tidak tepat


3. Elemen seks dan keganasan


4. Isu sensitif seperti perkauman dan agama


5. Copy & Paste




Tugas Cari Content Warrior


1. Tiada had dalam penghantaran artikel. Tulis apa sahaja tajuk yang boleh viral!


2. Sentiasa pastikan kualiti artikel (seperti ejaan, bahasa, perenggan dan sebagainya) sebelum dihantar.


3. Pastikan maklumat yang diberikan tepat.


4. Boleh berkongsi pandangan peribadi namun digalakkan bersikap neutral sepanjang masa.


5. Plagiat tidak dibenarkan sama sekali. Artikel yang mengandungi lebih 50 peratus sama dengan website lain, akan disekat dari diterbitkan.


6. Elakkan menggunakan gambar yang mempunyai watermark. Setiap gambar yang digunakan harus dipetik sumber asalnya. (Contoh, Sumber foto: Media Hiburan).


7. Tularkan artikel masing-masing yang sudah diterbitkan di laman CARI.COM.MY agar dapat mencapai Page View (PV) yang tinggi. (Semakin tinggi PV, semakin tinggi jumlah bayaran anda).




Ganjaran


Ganjaran bagi setiap penulis akan dibayar seperti berikut:


1. Page view (PV) di portal Cari


a. Level 1 - Kadet : mendapat RM1.00 bagi setiap 1,000 PV (mengikut report daripada Google Analytic)


b. Level 2 - Master : mendapat RM1.30 bagi setiap 1,000 PV (mengikut report daripada Google Analytic)


c. Level 3 - Mahaguru : mendapat RM1.50 bagi setiap 1,000 PV (mengikut report daripada Google Analytic)




Jumlah PV yang dihasilkan dalam bulan Mac akan dibayar pada hujung bulan April atau sebelum 5 Mei.


Jumlah PV yang dihasilkan dalam bulan Mac merangkumi keseluruhan PV yang dihasilkan artikel ditulis pada Mac, Feb dan Jan.




2. Page view (PV) di forum Cari


Semua artikel yang diletakkan di forum Cari turut mendapat ganjaran iaitu sebanyak RM1.10 bagi setiap 1,000 PV (mengikut report daripada Google Analytic).


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2021 03:43 PM | Show all posts
singgit? singgit tiga posen?


wow.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
duit haram......


kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Blastoff mngkin boleh mohon
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tukang reply takdo ko??? Lepas duit jajan jadi ler.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 04:03 PM | Show all posts
Boleh tak skip part FB, IG info tu semua?

Tapi manuskrip boss minta pon takde progress lagi ni  
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 04:04 PM | Show all posts
aku tak layak
kalau aku buka thread pasal ADUN PH kena Covid-19
thread jadi sendu
so PV rendah

kalau aku copy paste berita Selangor tertinggi kes Covid-19
pun sama
thread jadi sendu
so PV rendah

sekian



Apakah larangan dalam artikel?
5. Copy & Paste

Tugas Cari Content Warrior
7. Tularkan artikel masing-masing yang sudah diterbitkan di laman CARI.COM.MY agar dapat mencapai Page View (PV) yang tinggi. (Semakin tinggi PV, semakin tinggi jumlah bayaran anda).


Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
manak apply cepat.. ko jobless kan..baru la xmn bertukar ganti hari2 mcm tukar spender. Kahkahkahhh
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2021 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat kerja freelance dpt rm200-300 sejam..guna masa sebaiknya ya...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah satu requirement kena tahan maki{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kasi naik ar sikit pymt tu. At least RM10 untuk 1000PR...ni RM1.. RM1. 30 huhu
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Iklan mahal. Bayo writer sendu
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Gila sendu bayaran.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
MissNigga replied at 19-5-2021 04:38 PM
Kasi naik ar sikit pymt tu. At least RM10 untuk 1000PR...ni RM1.. RM1. 30 huhu

Hey missnigga
Where the hell have you been??
Omg lm gile x nmpk


Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 06:53 PM | Show all posts
Mohon FB/IG sbg optional, sbb satu tu dah takde, satu lg utk stalking... eh research purpose only

Level 1 = rm10
Level 2 = rm20
Level 3 = rm30

Take it or leave it. Gituh akak demand
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Kome dok kutuk2 bayaran ni.. cenggini la bayaran yg ayam dpt setiap bln.. tau tak?
Cian dia dah jadi rendang...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2021 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 19-5-2021 08:01 PM
Kome dok kutuk2 bayaran ni.. cenggini la bayaran yg ayam dpt setiap bln.. tau tak?
Cian dia dah jad ...

Ayam dah terkorban ke?  Patut lama xnampak..baik ngaku sape yang rendangkan dia ni? Ke dah kena sumpah jd tabung ayam??
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kiyah replied at 19-5-2021 09:00 PM
Ayam dah terkorban ke?  Patut lama xnampak..baik ngaku sape yang rendangkan dia ni? Ke dah kena su ...

Dah jadi lauk la kaka...
Tak tau sape punye keje.. cer tanya ipan
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi suka ayam vietnam, satu jam RM300 jah
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2021 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 19-5-2021 06:36 PM
Hey missnigga
Where the hell have you been??
Omg lm gile x nmpk

Hi uols.. Tue ar... Sejak dah kawin dan ada ank ni, mmg tak sempat langsung nak berporem huhu... Masuk ni pun nak tau sapa pelawak yg terlibat dlm kes memperdagangkan manusia tu huhu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 12:37 PM GMT+8 , Processed in 0.089912 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list