CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 1226|Reply: 18

Penindasan Uighur: AS gesa boikot Sukan Olimpik 2022 China

  [Copy link]
Post time 19-5-2021 12:31 PM | Show all posts |Read mode





SPEAKER Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) Nancy Pelosi menggesa diadakan boikot diplomatik terhadap Sukan Olimpik musim sejuk di Beijing pada 2022.


Tindakan diambil sebagai mengkritik China susulan pelanggaran hak asasi manusia berkaitan isu etnik di Uighur.


"Kita tidak boleh teruskan Olimpik seolah-olah tidak ada apa yang salah di China," katanya di Washington pada Selasa.


Beliau turut menyifatkan mana-mana pemimpin yang hadir menyokong sukan itu sebagai hilang 'kewibawaan moral'.


"Jika pemimpin-pemimpin negara pergi ke China ketika genosid terus terjadi ketika ini, di mana kewibawaan moral anda untuk bercakap mengenai hak asasi manusia?


"Adakah kita akan hormati kerajaan China yang mengamalkan genosid? Jagalah maruah atlet anda di negara sendiri.


"Mari kita adakan boikot diplomatik jika Olimpik ini terus diadakan. Kita tidak boleh berdiam mengenai isu ini," katanya.


Penggubal undang-undang di AS banyak menyuarakan hasrat memboikot Sukan Olimpik yang dijadual pada Februari dan mengecam mana-mana syarikat negara itu yang berdiam diri mengenai isu berkenaan.


Sebelum ini, Jabatan Negara AS mengklasifikasikan isu di Uighur itu sebagai jenayah pembunuhan kaum atau genosid.


Berdasarkan laporan panel bebas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 2018, sekurang-kurangnya 1 juta orang Muslim Uighur ditahan di kem di wilayah Xinjiang, China.


Namun, Beijing menggambarkan ia sebagai pusat latihan vokasional untuk membasmi keganasan dan menolak tuduhan penyalahgunaan dan pembunuhan beramai-ramai.






Sumber : Astro Awani

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2021 12:35 PM | Show all posts
beli cincau la us... palestine ko buat diam.sana terang2 bunuh bom satu dunia nampak.mentang2 geng ko.
ntah kenapa aku rasa china cuba difitnah bagi satu dunia benci.yela sana bakal jadi kuasa dunia baru..tapi china tak jawab pun..atau jawab bahasa dia tapi dunia tak tau
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 12:39 PM | Show all posts
rastaf replied at 19-5-2021 12:35 PM
beli cincau la us... palestine ko buat diam.sana terang2 bunuh bom satu dunia nampak.mentang2 geng k ...

china jawab pakai covid n satelit terhempas jurhhh da menggelupur 1 dunia..

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 01:47 PM | Show all posts
pasal palestin buat xtau je celake ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Issue palestine israel seluruh dunia perlu berhenti  neglect ussue lain yea.... What a nut...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 01:54 PM | Show all posts
Mcm tak biasa. US akan tekan lawan mereka. Kalau geng sendiri pejam mata.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Common lah sis jika tanya group mana depa support... hamas baik... Boko haram buat buta
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan Biden dgn Kamala dah kata dorang sokong Israel. Siapa kata US diam?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2021 02:13 PM | Show all posts
kenyataan dr golongan kuffar dan nifaq...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2021 02:24 PM | Show all posts
issue di palestina tak nampak ka US
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 02:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Bumi Palestine da nk hancur pun dia buat tak nampak. Siap bagi bantuan kat israhell {:thief
Da kene bomoh ke US ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 02:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Sebab China tu pesaing dia je. Kalau israel palestin tu dia pejam mata je boikot kerana kepentingan sahaja ni, tak payah la ikut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 02:48 AM | Show all posts
rastaf replied at 19-5-2021 12:35 PM
beli cincau la us... palestine ko buat diam.sana terang2 bunuh bom satu dunia nampak.mentang2 geng k ...

US ni negara paling setan jahat sekali dalam dunia. Dalam segala kerja jahat mesti ada dia terlibat, either terang2 atau di balik tabir.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 04:06 AM From the mobile phone | Show all posts
rastaf replied at 19-5-2021 12:35 PM
beli cincau la us... palestine ko buat diam.sana terang2 bunuh bom satu dunia nampak.mentang2 geng k ...

I lg benci china dari US. Nasib baik ada US utk seimbangkan kuasa china. Kalau x, habis dah semua negara china ajak perang
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 05:48 AM | Show all posts
pandai alih perhatian pulak ye, well actually  ada asasnya juga.

China pun pada I tak payah buat olimpik lah - dengan Wuhan epicentre sampai sekarang tak tahu punca Covid-19 , dengan tata etika pelancaran dan exploration angkasa yg compang camping sampai  sisa roket pun  jadi masalah dunia dah, Uighurs. dan isu Laut China Selatannya.


I lebih simpati pada Japan yang tak dapat nak melaksanakan olimpik musim panas last year.

Ada bayak negara yang ada krisis kemanusiaan tapi saja ja dipejam mata.

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 06:17 AM From the mobile phone | Show all posts
@Orkuitor tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-5-2021 07:30 AM | Show all posts
2 x 5 aje.. Dua dua senyap aje bila kekejaman dilakukan pada org Islam..........
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 10:13 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2021 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Tibehh ambik berat pasal umat islam..padahal nk hentam china..gajah depan mata tak nampak..kutu b*** seberang laut nampak pulak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 07:35 PM GMT+8 , Processed in 0.103172 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list