Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
12Next
Return to list New
1784
View
26
Reply

[Tempatan] Abah sokong Two-state solution sebagai penyelesaian terbaik Israel Palestin tapi parti sendiri tolak

[Copy link]

Author: ResellerMaxis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-5-2021 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by ResellerMaxis at 15-5-2021 09:11 PM





Isu Palestin: Perutusan khas Perdana Menteri petang ini

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka menyampaikan perutusan khas berhubung isu Palestin hari ini.
Perutusan yang dijadual jam 4 petang itu akan disiarkan secara langsung di saluran 501, Astro AWANI serta di semua saluran media sosial Astro AWANI.

Situasi di Palestin terutama di Gaza semakin meruncing selepas rejim Zionis berterusan mengebom Gaza, sekali gus menyebabkan kematian termasuk kanak-kanak dan wanita di kem pelarian.

Agensi antarabangsa melaporkan, sehingga pagi Sabtu, sekurang-kurangnya 137 rakyat Palestin termasuk 36 kanak-kanak terbunuh dengan 920 lagi cedera sejak jenayah perang itu bermula pada Isnin lalu.
Malah, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa gencatan senjata segera dikuatkuasakan di Gaza dan Israel.
Jurucakap PBB, Stephane Dujarric berkata, peningkatan ketenteraan yang berterusan menyebabkan penderitaan dan kemusnahan pada skala lebih besar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-5-2021 09:07 PM | Show all posts
2 state solution is the best solution setakat ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 15-5-2021 09:07 PM
2 state solution is the best solution setakat ni..

Kenapa lah Malaysia xsign icerd n rom statue. Boleh gesa semua anggota untuk boycott israel. Dahlah x join 2 2 tu. Bahkan bertindak melampau.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ResellerMaxis at 15-5-2021 09:21 PM
ifanonline replied at 15-5-2021 09:07 PM
2 state solution is the best solution setakat ni..


Btw abah ni berucap mewakili siapa? Parti sendiri pun reject ucapan beliau. Belum parti parti lain dalam komponen pn macam umno n pas. Apatah rakyat keseluruhannya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:10 PM
Kenapa lah Malaysia xsign icerd n rom statue. Boleh gesa semua anggota untuk boycott israel. Dahla ...

Melencong ke icerd dan rom statut pula.
Kalau tak sign, tak voley buat apa2 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat kau dont even know whether they can still bring food to the table for their families tomorrow and now you want them to show solidarity for the palestinian course?

macam aku nak maki carutkan saja...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:13 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:10 PM
Kenapa lah Malaysia xsign icerd n rom statue. Boleh gesa semua anggota untuk boycott israel. Dahla ...

apa kepentingan malaysia utk sertai icerd dan rom statue?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:14 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:11 PM
Bgw abah ni berucap mewakili siapa? Parti sendiri pun reject ucapan beliau. Belum parti parti lain ...

2 state solution di sokong oleh semua umat islam di malaysia...yg menolak adalah golongan kuffar dan nifaq sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
stingermustang replied at 15-5-2021 09:12 PM
Rakyat kau dont even know whether they can still bring food to the table for their families tomorrow ...

Sabo stingerrr...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 15-5-2021 09:12 PM
Melencong ke icerd dan rom statut pula.
Kalau tak sign, tak voley buat apa2 ke?

Tanya je. Tu antara contoh terbaik boleh di buat. Bukan setakat israel. Boleh guna framework sama terhadap myanmar dan mana mana penindasan ethnic.

Kalau xjoin. Nak boycott israel. Memang kita xde hubungan dengan israel.

At most boleh buat join negara islam lain untuk boycott israel. Which sebahagian memang xiktiraf israel macam malaysia, brunei, pakistan. So xde apa boleh dibuat pun.

Negara islam lain yang ada hubungan dengan israel mungkinlqh boleh boycott israel sekiranya mereka mempunyai persepsi macam kita lah kan. Kalau persepsi mereka sama macam kerajaan us dan barat contohnya bahawa israel ada hak mempertahankan diri mereka. Maka mereka xkan boycott israel.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 15-5-2021 09:14 PM
2 state solution di sokong oleh semua umat islam di malaysia...yg menolak adalah golongan kuffar d ...

Iol rasa penganut penganut pas akan ikut je keputusan tuan presiden mereka.

Maszlee dakwa Hadi tolak penyelesaian dua negara Israel dan Palestin

Kekeliruan di Parlimen berhubung penyelesaian 2 negara konflik Palestin-Israel

Kekeliruan tercetus di Dewan Rakyat hari ini mengenai persoalan sama ada PAS menerima pendirian kerajaan berhubung penyelesaian 2 negara dalam konflik Palestin-Israel.

Maszlee Malik (Bebas-Simpang Renggam) berkata duta khas perdana menteri ke Timur Tengah, Abdul Hadi Awang, yang juga presiden PAS, menolak penyelesaian 2 negara.



Tetapi kementerian luar negeri kita menyokong penyelesaian 2 negara dengan Baitulmaqdis sebagai ibu negara..

Apakah duta khas kita ke Timur Tengah mengambil pendirian negara ataupun masih dengan pendiriannya menolak two-state solution dan saya kira ini juga pendirian PAS, tanya Maszlee ketika sesi perbahasan, hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas) Mohd Redzuan Md Yusof berkata, sebarang keputusan mengenai penyelesaian 2 negeri oleh kerajaan akan dibincang dengan Hadi, yang juga ahli Parlimen Marang.



Setakat ini, pendirian kita masih lagi konsisten iaitu Palestin mesti diwujudkan dan menolak two-state solution. Itu bukan keputusan, tetapi kita sedang berbincang dan kita kena bawa mungkin di Parlimen, katanya.

Maszlee bagaimanapun berkata, beliau keliru dengan kenyataan yang bertentangan antara menteri itu dan kementerian luar negeri.

Namun Redzuan berkata, kerajaan sedang membuat keputusan.



Timbalan speaker, Rashid Hanson kemudian bertanya kepada Menteri Luar Negeri Hishammuddin Hussein sekiranya beliau mempunyai kenyataan tambahan berhubung isu itu.

Hishammuddin menjelaskan bahawa pendirian kementerian adalah jelas.

Katanya, ia menyokong penyelesaian 2 negara, yang juga merupakan pendirian Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).



Ahli Parlimen Sembrong itu berkata, pendirian PAS mengenai perkara itu dibuat sebelum Hadi dilantik sebagai duta khas ke Timur Tengah.

Saya pun telah bincang dengan Hadi bahawa perkara ini dibangkitkan semasa PAS berada di luar kerajaan. Maka, perkara ini akan dibangkitkan semula dan dibincangkan di peringkat parti PAS. Mudah sahaja, katanya.

Namun Maszlee berpendapat bahawa kenyataan menteri itu mengelirukan kerana Hishammuddin berkata beliau telah membincangkan isu itu dengan PAS dan telah mengubah pandangan sebelum menyertai kerajaan, sedangkan Redzuan berkata ia masih dalam perbincangan dengan parti Islam itu. FMT
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:21 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:17 PM
Tanya je. Tu antara contoh terbaik boleh di buat. Bukan setakat israel. Boleh guna framework sama  ...

tak perlu icerd rom statue bagai tu...malaysia bleh buat di bawah panji OIC...sebahagian ahli dlm OIC pun ada yg menjalin hubungan dgn israel...jadi negara2 yg taknak join di bawah panji OIC, bleh abstain from doing so...

sudah pasti kalau perkara ini dibawa ke PBB, akan di veto sekutu israel yakni US...PBB ni sebuah institusi yg korup yg di pegang veto power nations...


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 15-5-2021 09:13 PM
apa kepentingan malaysia utk sertai icerd dan rom statue?

Perjanjian icerd n rom statue tu adalah perjanjian untuk negara negara yang menolak sebarang bentuk penindasan terhadap kaum, gender dan lain lain. Rom statue pula menolak sebarang bentuk jenayah perang.

Dengan menganggotainya boleh lah kita gesa negara negara anggota lain bertindak pada negara yang xjadi anggota. Kalau dah jadi anggota tapi masih buat perkara tersebut. Boleh di bawa ke mahkamah.

Macam kita jadi anggota  oic, komenwel, icj, pbb dan lain lain.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:17 PM
Tanya je. Tu antara contoh terbaik boleh di buat. Bukan setakat israel. Boleh guna framework sama  ...

Sblm ni mana ikut laluan tu? Ikut laluan OIC sblm ni.
Memandai je hang ni... saje nak tukar topik le tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 15-5-2021 09:26 PM
Sblm ni mana ikut laluan tu? Ikut laluan OIC sblm ni.
Memandai je hang ni... saje nak tukar topik ...

Sebab tu lah xpernah berkesan.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:28 PM
Sebab tu lah xpernah berkesan.

Helloowww... israel tu bapak US. Mmg la buat camana sekalipun takkan berkesan.. takkan tak tau? Baru lahir smlm ka?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-5-2021 09:34 PM | Show all posts
Tinot7 replied at 15-5-2021 09:33 PM
Helloowww... israel tu bapak US. Mmg la buat camana sekalipun takkan berkesan.. takkan tak tau? Ba ...

apa maksud uol bapak us?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:38 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:24 PM
Perjanjian icerd n rom statue tu adalah perjanjian untuk negara negara yang menolak sebarang bentu ...

icerd dan rom statue ni adalah jarum2 yahudi nak memecah belahkan muslim...i taknak explain in details nanti puak2 yahudi tau rahsia kita...
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Perlu diingat........ Yahudi pun dari sana juga. Yahudi dan Arab sama2 semitik.
Yes 2 states solution setakat ni adalah wajar.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 15-5-2021 09:34 PM
apa maksud uol bapak us?

Kalau adik ka anak ka, depa kena dgr ckp abg or apak. Ni sebaliknya...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list