Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
8362
View
154
Reply

[Tempatan] 6 Pegawai Polis ponteng kerja mengunjungi jamuan raya bekas pegawai kanan PDRM

[Copy link]

Author: ResellerMaxis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-5-2021 12:00 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ResellerMaxis at 15-5-2021 05:19 PM

Former Bukit Aman senior officer probed for violating Hari Raya MCO SOP

SHAH ALAM: A retired senior police officer is under investigation for allegedly violating movement control order standard operating procedures during Hari Raya.

Datuk Kamaruddin Mat Desa, a former Bukit Aman deputy Commercial Crime Investigation Department director, is being probed for inviting six on-duty policemen into his house for a meal on the first day of Raya (May 13).

A photo of the policemen eating lemang and ketupat, which was uploaded by Kamaruddin on his Facebook and Twitter, has gone viral.

In the post, Kamaruddin said that the six policemen, from the Section 6 Shah Alam police station, were conducting SOP compliance monitoring when they noticed six vehicles in front of Kamaruddin's house.

He informed the policemen that his children who were staying within the same district had come home, before inviting the six to have a meal as they were already there.

The Facebook and Twitter posts have since been taken down but screenshots of the posts are still making rounds on social media.

Shah Alam OCPD Asst Comm Baharudin Mat Taid confirmed the case, saying that it is being investigated under Rule 17 of the Prevention and Control of Infectious Diseases Regulations.

"The investigation papers will be referred to the Deputy Public Prosecutor's office soon for further action," he said.





Bekas Timbalan Pengarah JSJK Bukit Aman jamu tetamu disiasat
By Kumara Sabapatty - 15 May 2021



Bekas pegawai Kanan Polis JSJK Bukit Aman, datuk kamaruddin Mat Desa disiasat kerana mengingkari SOP menerima tetamu polis dan menjamu raya dalam hari pertama sambutan raya di kediamannya tular di media sosial.

SHAH ALAM C Polis Shah Alam sedang menjalankan siasatan terhadap dua laporan polis ke atas tindakan bekas Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman yang mempelawa dan mengadakan jamuan raya untuk enam tetamu polis di kediamannya pada hari raya Aidilfitri pertama.

Kejadian 13 Mei itu yang dianggap melanggar prosedur operasi standard PKP telah viral dan menerima kritikan netizen menerusi dua posting yang telah dimuat naik oleh pesara polis berkenaan iaitu Datuk Kamaruddin Mat Desa sendiri dalam akaun Twitter peribadinya beserta gambar menjamu selera dengan tetamu-tetamunya.

Pemilik akaun Twitter bernama Tun Don@senseiiix meletakkan komen mengenai posting bekas pegawai kanan polis itu yang berbunyi Kalau mcmni mcmana kira ni?. Kalau kita confirmkan kena saman?. Aku tanya jer..

Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner, Baharudin Mat Taib berkata ,Kamaruddin Mat Desa memuat naik posting itu dalam akaun facebooknya iaitu Kamaruddin Mat Desa dan Twitter https://twitter.com/senseiiix/status/1393175700731953153/

Katanya di dalam posting tersebut terdapat kenyataan berbunyi Assalamulaikum Berdasarkan kpd kereta parking depan rumahada 6 buahmenunjukkan ada tetamuPasokan peronda BP sec 6 Shah Alam yg menyelia dan memantau S.O.P telah menjengok rumah kami utk membuat pemeriksaan.Mereka dapati anak2 yg tinggal di dlm daerah ini jugabalik dari semlm lagiTerlanjur dah sampaisaya pelawa untuk makan lemang dan ketupat.terima kasih kerana sudi menyantuni saya.Pegawai dan anggota polis pun manusia biasa juga yg ada perasaan.yg ada pertimbangan.

Pemilik akaun Facebook tersebut merupakan Kamarudin Mat Desa iaitu bekas pegawai Kanan Polis (Pesara Polis) yang telah bersara pada tahun 2007 dan jawatan terakhir ialah Timbalan Pengarah JSJK Bukit Aman.

Terdapat gambar yang dimuatturun dalam akaun Facebook beliau yang telah tersebar sehingga ke laman Twitter, katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan tengahari tadi.

Menurut beliau, berdasarkan gambar yang dimuatnaik kelihatan enam orang polis dari Balai Polis Seksyen 6 yang sedang menikmati juadah dan gambar tersebut dirakamkan pada hari raya pertama.

Ujarnya, pada hari kejadian pihak polis sedang menjalankan pemeriksaan di rumah Kamaruddin atas tugas pemantauan Ops Covid-9 memandangkan terdapat enam buah kereta yang diletakkan di kawasan rumah tersebut.

Siasatan kini dijalankan dibawah Per.17 P.U (A) 225/2021 (Melanggar SOP PKP) dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan kompaun sebanyak RM2,000.00 ke atas pengunjung dan RM10,000 untuk pemilik rumah.

Kertas siasatan akan dirujuk ke Timbalan Pendakwa Raya dalam kadar segera, katanya C MalaysiaGazette

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-5-2021 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah ini dikira rasuah?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:03 PM | Show all posts
Bukan ke dalam daerah pun x boleh ke ziarah ni?
Ke aku yang x paham.
Unless ko dah balik sblm PKP hari tu lagi
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Diorg tinggal serumah la
Korang ape tahu
Tgk jemin je
Anak menantu cucu cocit dok umah menteri
Huntong kannnnn
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh bertingkat tingkat...kang viral..polis tu kena tindakan lak
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang lama pernah cakap buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Abislaa polisss.. dah polis tuu lps kira rezekilaaa.. yg pi tepek fesbok buat hape
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Waktu MHI raya pertama and kedua, caller yang panggil pun selamba piang cakap diorang pergi rumah sekian sekian sedara. Lupa kot semenanjung PKP and tak dibenarkan ziarah raya. Semua benda nak show off.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
delawang replied at 15-5-2021 12:05 PM
Bodoh bertingkat tingkat...kang viral..polis tu kena tindakan lak

Bukan pol- pun bodoh ke, bagi plak tuan rumah bergambar
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:27 PM | Show all posts
Adehhhhh.......... Malas nak ulas.. Kita tunggu cerita sebenar.. Kalau betul apa dikata..... Kita tunggu apa alasan mereka2 yg terbabit  dan yang penting apa tindakan ke atas mereka2 ini........
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakcik ni pon polis pencen kot. Mcm penah pergi rumah dia rasanya. Kalau i tak silap org la.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:35 PM | Show all posts
Edited by Friska at 15-5-2021 12:39 PM

Walah, suami saya kenal ini. Dato Kamaruddin Mat Desa, mantan kepala polisi. Partner bisnes rakan suami saya di Talam Transform Berhad kalau ndak salah saya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
haruslah replied at 15-5-2021 12:04 PM
Diorg tinggal serumah la
Korang ape tahu
Tgk jemin je

Ramai nya anak beranak yang jadi polis
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 15-5-2021 12:35 PM
Walah, suami saya kenal ini. Dato Kamaruddin Mat Desa, mantan kepala polisi. Partner bisnes rakan su ...

Koh koh polie pencen kee.. adoii.. mcm bekas polis kawin laa.. kawan aku dpt rentas.. aku yg nengok status panasss ati
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 12:50 PM | Show all posts
Buritan replied at 15-5-2021 12:47 PM
Koh koh polie pencen kee.. adoii.. mcm bekas polis kawin laa.. kawan aku dpt rentas.. aku yg nengo ...

Iya ternyata benar, istrinya Datin Ramlah pernah pakai jasa catering saya awal tahun 2020
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Friska replied at 15-5-2021 12:50 PM
Iya ternyata benar, istrinya Datin Ramlah pernah pakai jasa catering saya awal tahun 2020

Polis pun langgo sop camanoo
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
dengkike      
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 01:07 PM | Show all posts
Kenapa bekas polis tu upload benda sensitif macam ni. Netizen skrng ni pantang nampak benda mcm ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang sorang tu mana mask? tak nampak sangkut kat dagu
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2021 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 15-5-2021 01:06 PM
dengkike

Semua org dengkilooo.. aku pun dengki.. nak jlm pi mitsui pun tak leh.. kete leh 3 org je.. takkan nak tinggal sorang lg tuu.. huhuhu.. hujung hujung duk rumah je la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list