Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
9000
View
104
Reply

"Kapsyen Ni Untuk Orang Kelantan Je, Bakpo Gak Degil Benar?" - Misha Omar

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-5-2021 01:14 PM | Show all posts |Read mode
"Kenapa degil sangat?"


Itu reaksi penyanyi terkenal, Misha Omar terhadap paparan berita disiarkan mengenai 500 Kenderaan Cuba Masuk Kelantan Diarah Patah Balik, semalam.


Misha dalam hantaran di Instagram berkata, dia juga rindukan ibunya di kampung di Kelantan, namun akur dengan arahan kerajaan.








"Kapsyen ni untuk orang Kelantan saja tau. Orang Kelantan saja faham ni sebab berita ni berkenaan orghey (orang) kapung (kampung) ambo (saya). Jangey (jangan) gitu (begitu). Kito jago kito (kita jaga kita). Ingat?


"Macam buat tak tahu saja tak boleh rentas negeri dan daerah. Awak ingat awak sorang saja yang rindu ibu bapa?" tulisnya.








Hantaran yang ditulis dalam loghat Kelantan itu turut dialih bahasa dalam bahasa Melayu.


Perkongsian Misha itu turut mendapat reaksi sama daripada peminat dan beberapa rakan artis yang berasal dari Kelantan. Antaranya, Catriona Ross yang turut berasa malu dengan berita berkenaan.




Kredit foto: IG Misha




Komen itu dibalas Misha yang menyifatkan tindakan mereka itu hanya merugikan diri dan wang ringgit.




Sumber: Harian Metro
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Sskjp mmg bongok.. Sorry ckp laa.. Tp mana2 bidang pon geng ni mmg bt org menyampah.. Negeri lain pon xblk gak.. Tp xde perangai cm sampah! Done cerca. Hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:18 PM | Show all posts
sapa yg rombongan 500 biji keter tu?
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru: Sskjp mmg bongok.. Sorry ckp laa.. Tp mana2 bidang pon geng ni mmg bt org menyampah.. Negeri lain pon xblk gak.. Tp xde perangai cm sampah! Done cerca ...


SSKJP TU SINGKATAN untuk apa ya
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:24 PM | Show all posts
sejak azali membangkang....

tk kira sapa yg merintah.. sebarang arahan kerajaan akan dibangkang... & aku yakin mereka berbangga dgn trademark ini...


ada sapa blh upload gmbr yg kereta MPV masuk sawah tu... yg caption nya tertulis ; "bila semua lorong tikus ditutup, mereka menggunakan lorong kerbau pulak.."

tk tau belah kelantan ka belah utara...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang ckp skjjp vodo dan bebal
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 01:30 PM | Show all posts
sek sek ni kalau dah tau tak leh pisah dengan kelantan, tok sah la merantau keluar kelantan..
duduk je kerja kat negeri kau tu..
jangan keluar langsung..
ini menyibuk nak kerja kat negeri orang..
tapi perangai kelantan tak boleh tinggal..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Mereka cuba jugak nak rentas, ingat lepas..sekali tak lepas. Polis takkan senang2 bagi ya lepas kat sjr, apatah lagi kat balai pun kemain susah nak dapat permit.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastu nanti kalau ada kluster kelate, pantai timur, jangan nak salahkan kerajaan gagal ya. Salahkan diri sendiri tu yg degil nak balik kampung.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kenapa ye weh mesti geng pantai timur. orang negeri lain perlis kedah perak membawak ke johor melaka n9 pun semua dah lama tak balik kampung jgk. geng yg bising pasal tak dpt balik kpg ni kat fb aku pun kengkawan belah pantai timur gak
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 02:31 PM | Show all posts
tokchik replied at 10-5-2021 01:24 PM
SSKJP TU SINGKATAN untuk apa ya

set set kito jange pecoh

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 03:05 PM | Show all posts
Geng Serambi gigih blk kg jugak walaupun dh keluar fatwa harom..
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 03:08 PM | Show all posts
kalau sskjp bijak pandai idok le ngundi lobai
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 10-5-2021 02:31 PM
set set kito jange pecoh

Ooooo

Tq untuk pencerahan

Kira nya code utk orng kelantan lh ya
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 03:14 PM | Show all posts
tokchik replied at 10-5-2021 03:11 PM
Ooooo

Tq untuk pencerahan

dlm forum ni banyak code ye sis..salah satu lagi artis TIBAIUNTA = TIada BAkat UNtuk diperTAruhkan..contoh artis ie Jahniqobis tu retis TIBAIUNTA..da la tibaiunta, sskjp lak tu..hahaha..hehehhehe

Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 04:31 PM | Show all posts
Terima kasih, sbb buat translation.
Bukannya mcm TV3, RTM, Awani, Bernama
Depa ingat semua org paham cakap Kelantan,Sabah, Serawak. Kedah, Perak, Pahang dll.

Buat la effot sikit, sub title.
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 04:39 PM | Show all posts
i kalau nak hire kelantan ni i fikir dua tiga kali dulu..

sebab kalau raya mereka ni yang die die mesti kelik. long public holiday pun sama juga.die-die mesti kelil. Orang opis i last year ada sorang manage to escape masuk kelantan guna jalan dalam dari KL.  
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Penghuni syurga nak balik syurga, salah ke? {:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aii degill gile....tp iolss percaya ja ade yg terlepass sbb gune org dalam....
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2021 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Maaf la nak nyampuk gak. Puak2 ni mmg sgtla degil ye. Rakan sekerja iols pon ade yg berplan2 sesama mereka nak balik ikut jln tikus la ape la...keras kepala yang amat,bila tegur,dia je nak menang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list