Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
10227
View
225
Reply

[Tempatan] Varian baru covid bertindak lebih ganas jika ia menjangkiti golongan muda 20 ke 39 tahun,tidak terkesan dengan rawatan walau guna steroid

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-5-2021 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Dr Noor Hisham berkata, sebanyak 48 kes dikesan di negara ini adalah daripada varian Afrika Selatan.

"Kesemuanya 51 varian termasuk lapan kes bagi varian United Kingdom (B.117), dua kes dari varian Nigeria (B.1.525) dan satu kes varian India (B.1.617.1)," katanya.

Menurutnya, kemunculan varian baharu tersebut telah menyebabkan jangkitan yang tinggi dalam kalangan golongan muda.

"Mereka akan mengalami gejala lebih teruk sehingga terpaksa dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)," katanya.

Tambah beliau, sejak awal tahun ini sehingga Jumaat, jangkitan Covid-19 tertinggi adalah melibatkan mereka yang berusia 20 hingga 29 tahun iaitu sebanyak 1,531 kes, manakala 30 hingga 39 tahun pula sebanyak 1,452 kes.

Ini adalah usia bekerja. Pakar-pakar di Hospital Sungai Buloh mengesahkan jangkitan varian baharu adalah dari usia muda di mana ada kes yang tidak terkesan dengan rawatan yang diberikan. Contohnya guna steroid juga tidak berkesan," katanya.

Ujarnya, varian baharu itu bertindak lebih ganas jika ia menjangkiti golongan muda.

"KKM akan jalankan pemerhatian dan penjujukan genom bagi mengenal pasti pesakit telah dijangkiti oleh varian apa, katanya.

Sumber:SinarHarian
IMG_20210509_004705.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 9-5-2021 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya allah bila la nk hilang bnda sial ni dr muka bumi mlysia,sia2 la vaksi yg ada ni jika sialan ni ada lg baru lg power dr yg ada skrng
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak aii.. Aku termasuk dlm golongan....kena betul2 jaga sop.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 03:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Uishhh.. Finding ni scary btol. Patut lah bnyk kes org muda2 yg kena.. ada yg smpai masuk icu. Now it makes sense. Varian baru punya penangan. Harap ada study yg lbih terperinci nanti
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Takutnya tgk umur tu.. Anak Buah aku kelmarin kena swab test, hari ni baru dapat result.. Dorg p terawih ke solat jumaat kat masjid.Risau aku.. Harap2 negative lah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kerexxx at 9-5-2021 06:16 AM

Ok now sgt2 scary. Lindungi lah kami Ya Allah, jauhilah kami dr virus covid ini
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Perawankota replied at 9-5-2021 03:06 AM
Takutnya tgk umur tu.. Anak Buah aku kelmarin kena swab test, hari ni baru dapat result.. Dorg p ter ...

Musim kobid lg mau pi semejid.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Salah rakyat kita jugak, degil sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:29 AM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 9-5-2021 04:21 AM
Musim kobid lg mau pi semejid.

Remaja2 ni x tau lh nk ckp.. P dgn gang2.. Semua kena buat swab test.. Lagipon anak org.. Klu kita ckp x kn nk dgr punya
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 04:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib la dapat gomen makin hari makin lemau. Dah tau varian aprika tu bahaya x nak sekat awal2 kemasukan. X pun naikkan jumlah hari kurantin, tapi tulah gomen ni. Darurat jadah aper x tau. Nk bendung covid kunonn
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 05:14 AM From the mobile phone | Show all posts
dulu byk kes orang tua degil yg byk kena covid.

Sekarang kes mutasi sasar golongan yang suka merayap tak tentu hala mcm negara bebas covid. Siap dapat virus yg takda reaksi pada steroid lagi.

Virus pun pandai marah eh korang ni tak takut mati ke degil semacam  terus dia mutate jadi degil jugak makin susah  nak cure.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 05:35 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 9-5-2021 03:55 AM
Mak aii.. Aku termasuk dlm golongan....kena betul2 jaga sop.

Nak jaga SOP?

Kau nak mandikan opah opah dlm penjagaan kau, ,cebok kan theyols macam mana kalau nak apply 1-1.5m social  distancing? Mustahil pakai hose sprayjet bomba dari jauh?

Pencerahan please....(sambil menahan diri dari gelak guling)



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 05:37 AM From the mobile phone | Show all posts
234126 replied at 9-5-2021 05:14 AM
dulu byk kes orang tua degil yg byk kena covid.

Sekarang kes mutasi sasar golongan yang suka mer ...

Virus pun dah replicate pangai manusia...takkan hari hari lauk yg sama?...bosang...kheunz?

Kahkahkahkah



.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Manager aku kat Thai dok cakap diaorg takut varian Afrika ni lagi compare dgn India & gomwn dieorg akan sekat all access drp MY sbb varian ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 05:58 AM | Show all posts
nazzse replied at 9-5-2021 05:44 AM
Manager aku kat Thai dok cakap diaorg takut varian Afrika ni lagi compare dgn India & gomwn dieorg a ...

Kenapa ye?

Bukan ke varian India lagi severe ke?
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
amat hairan,jika dia bnyk versi dn mampu fokus kpd org tua atau muda.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 06:11 AM From the mobile phone | Show all posts
ang_bess replied at 9-5-2021 04:42 AM
Nasib la dapat gomen makin hari makin lemau. Dah tau varian aprika tu bahaya x nak sekat awal2 kemas ...

Masalah sekarg muncul virus baru punca dari luar negara.. patut kerajaan tegas pasal kemasukan manusia2 dr luar yg kena perhatian lebih... dah jadi sporadik habis rakyat dlm negara
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by 234126 at 9-5-2021 06:15 AM

Varian india ade yang dah sampai malaysia tak?

Border dah tutup tapi kot la boleh bolos juge
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 06:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin lama virus ini makin merbahaya kepada semua lapisan anggota masyarakat
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2021 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak boleh pakai steroid kalu kena pakai asteroid pulak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list