Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
512
View
14
Reply

[Falsafah] Gender Equality: Agenda Barat menghancurkan Islam

[Copy link]

Author: ifanonline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-5-2021 05:20 PM | Show all posts |Read mode
Idea gender equality ni adalah idea yg datangnya dari barat, kesamarataan antara lelaki dan wanita...satu konsep yg salah dlm Islam...tiada istilah kesamarataan lelaki dan wanita dalam islam...

keupayaan lelaki dan wanita berbeza, fizikal pun berbeza dan biologi pun berbeza...

keupayaan kerja dalam kerajaan, swasta dan berniaga pun berbeza...

Malaysia sepatutnya menolak idea gender equality ni...disebabkan idea ini, golongan LGBTQ semakin meningkat di dunia, di atas dasar kesamarataan
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 2-5-2021 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
So apa yang ada dalam islam? Deskriminasi terhadap wanita?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2021 06:15 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-5-2021 05:32 PM
So apa yang ada dalam islam? Deskriminasi terhadap wanita?

apa dalam islam yg mendiskriminasi wanita? ada contoh?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 06:45 PM From the mobile phone | Show all posts
At some point, I do agree bahawa agenda barat memang mahu menghancurkan Islam. Gender equality yang dibawa barat pada I terlalu extreme, sampai golongan LGBTQ pun menuntut hak sama rata.

I bukanlah terlalu alim dalam agama Islam tapi I tahu, dalam berbagai bidang, Islam tak pernah menghalang perempuan untuk turut sama memberi sumbangan/menuntut ilmu dan mendapat manfaat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Gender equality but why LADIES FIRST?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 06:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-5-2021 05:32 PM
So apa yang ada dalam islam? Deskriminasi terhadap wanita?

Boleh kasi contoh?
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 2-5-2021 06:15 PM
apa dalam islam yg mendiskriminasi wanita? ada contoh?

Antonym kepada kesamarataan = ketidaksamarataan / penindasan / deskriminasi.

So iol cuma tanya kalau kesamarataan xde dalam islam. Apa yang ada? Deskriminasi ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2021 08:17 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-5-2021 07:18 PM
Antonym kepada kesamarataan = ketidaksamarataan / penindasan / deskriminasi.

So iol cuma tanya  ...

dalam islam ada hak...hak wanita dan hak lelaki...tetapi hak2 itu bukanlah sama dgn kesamarataan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2021 08:18 PM | Show all posts
zamzam replied at 2-5-2021 06:56 PM
Gender equality but why LADIES FIRST?

dalam islam sememangnya ladies first...

rasulullah s.a.w bersabda..."ibumu ibumu ibumu..."
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 2-5-2021 08:18 PM
dalam islam sememangnya ladies first...

rasulullah s.a.w bersabda..."ibumu ibumu ibumu..."

Aku tak pertikai islam tp bab barat yg beria nak sama rata hak lelaki perempuan. At the same time konon gentleman bagi ladies first.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2021 08:33 PM | Show all posts
zamzam replied at 2-5-2021 08:26 PM
Aku tak pertikai islam tp bab barat yg beria nak sama rata hak lelaki perempuan. At the same time  ...

sebenarnya barat ni idea mereka berkenaan gender equality ni lebih kpd 'equality of convenience'...yakni mengambil mana yg mudah dan tidak menyusahkan...so, kalu lesbian nak kawin dgn lesbian, mudah dan tidak menyusahkan mana2 pihak...so they are ok with it...sama juga dgn pasangan gay...

kalau tak silap, negara maju di dunia yg tidak mengamalkan gender equality adalah negara Jepun, di mana masyarakat mereka lebih mementingkan lelaki dan pada masa yg sama, wanita2 jepun menerima hakikat bahawa lelaki itu adalah ketua...so tiada percanggahan di situ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2021 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 2-5-2021 08:33 PM
sebenarnya barat ni idea mereka berkenaan gender equality ni lebih kpd 'equality of convenience'.. ...

Setuju. Barat nak equal so that boleh bertukar pasangan dan enjoy ikut suka lelaki pompan. Tp kerja2 berat masih harap lelaki yg buat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2021 06:41 PM | Show all posts
ResellerMaxis replied at 2-5-2021 05:32 PM
So apa yang ada dalam islam? Deskriminasi terhadap wanita?

Meletakkan sesuatu pada tempatnya berdasarkan sifat-sifat pembawaan dan kecenderungan semulajadi kejadiannya (fitrah) lelaki mahupun wanita. Semuanya ada fungsi dan peranan masing-masing.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2021 06:46 PM | Show all posts
zamzam replied at 2-5-2021 08:26 PM
Aku tak pertikai islam tp bab barat yg beria nak sama rata hak lelaki perempuan. At the same time  ...

Semuanya untuk kepentingan diri sahaja @zamzam berlandaskan hawa nafsu.



Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2021 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 3-5-2021 06:46 PM
Semuanya untuk kepentingan diri sahaja @zamzam berlandaskan hawa nafsu.

Betul...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list