Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6188
View
102
Reply

Seramik itu Bukan Bekas Simpan Abu Mayat tetapi....

[Copy link]

Author: notM    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-4-2021 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi, NotM nak cerita beberapa kisah misteri yang NotM Rasa agak misteri juga.

Siapa kenal NotM mesti tahu NotM  sangat minat seni dan craft. So, NotM sangat minat bonsai, painting, crochet, dan ceramic. NotM suka combine art2 NI untuk jadi satu karya seni.

NotM bukan dapat idea secara tiba2...tapi notM akan pergi ke Pasar2 Karat untuk cari idea dan ceramic2 lama terutama dari China..especially tembikar Pasu Bonsai.

Tempat NotM pergi ofkos la ke Negeri Perak sebab Perak ni antara negara yang simpan artifak semenjak kedatangan British dan Cina ke Malaya.

satu hari NotM nak collect beberapa sample untuk bengkel ceramic NotM....so NotM pergi la ke Pasar Karat sekitar Ipoh.

Di situ NotM dapat la beberapa pasu Bonsai yang sangat cantik...Warna Hijau glazed dengan cracked...bawah pasu tu xda cop siapa pembuatnya....

Biasanya NotM akan hantar ceramic ni ke Kuala Kangsar untuk duplicate dan reproduce sebagai hasil seni yang tak mati sepanjang zaman konon

Sebelum hantar ke Kuala Kangsar...notM simpan la dulu Pot tu di bengkel NotM....Masa ni la NotM perasan satu kejadian pelik....notM nampak Pot tu macam keluar Cahaya..lepastu bila dtg dekat macam hilang.

So NotM balik rumah...Bengkel dengan rumah NotM tak jauh...dalam satu kampung juga...kepelikan tu NotM tak cerita pun pada wife.

Utk pengetahuan korang wife NotM memang NotM galakan belajar dlm bidang pottery so...dia akan observe la pot YG NotM beli dari Pasar karat tu.

So dia kata Pot tu agak pelik...sebab material glaze dia susah nak Cari...n dia pun Tak tahu glaze jenis apa digunakan...maybe dari jenis cengkerang laut.

So, kitorg decide hantar ke Kuala Kangsar untuk moulding.

Otw dlm perjalanan tu. Meols perasan dlm kereta macam Ada orang lain ikut sekali dgn kitorg..sbb Ada bau macam perfume orang lain...Dan pot yang wife bungkus dlm kotak tu tiba2 jatuh ke bawah seat.

time tu agak x sedap hati...wife cakap lepas hantar ingat nak terus balik...x jadi pulak dia nak singgah Cari tanah untuk ceramic...selalu memang dia singgah Cari tanah

Sampai kat tempat moulding jumpa dengan En.R..dia ni expert untuk moulding.

Settle bayar meols terus balik.

Time tu wife cerita, Rasa cam Ada sesuatu Kat pasu tu.

dia cadang nak tinggalkan je pot tu dekat bengkel En. R kalau dah siap moulding...sebab kitorg nak mould pasu tu je.

Tapi meols kata sayang sbb barang rare.

Wife x minat sangat barang antik sebab dia kata benda tu dah berdepan dgn pelbagai zaman...dia kaitkan dgn "seram"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 14-4-2021 05:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Beberapa Hari kemudian En.R call...dia Kat.."Bos awak jumpa dari mana pasu tu".

Aku jawab la "Pasar Karat, kenapa En.R?"

"Takda apa...eeerrr..pasu awak tu Pandai pindah2 la" En. R bagitahu.

Aku pun macam terkejut....cam mana boleh pindah2...

So Aku ajak wife pergi tengok la kejadian tu....wife Tak bagi...takut katanya...lepastu bila Aku nak pergi dia takut tinggal Kat bengkel sorang2.  Jadinya kena ikut jugak la ke sana.

Sesampai Kat bengkel En. R Aku pergi la tengok pot tu...wife stay dlm kereta.

Pot tu dia dia bergerak dlm rak tu je...cuma dia gerak dari satu hujung ke satu hujung...dan pot tu bergerak ke arah miniature2 kanak2. Rack tu ada kesan debu...so boleh nampak la benda tu bergerak macam didorong/ditolak gitu.

En.R kata satu Bulan lagi baru dia boleh siapkan mould sebab sekarang busy nak siap Kan Bahan belajar utk Kelas seni sebuah Sekolah swasta.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita betul ker ni NotM
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 07:30 AM | Show all posts
Wow..notM pandai pottery ya..ada layan gak tutorial kat youtube. Rupanya boleh hantar kuala..tempat buat labu sayong

Iols suka pinggan seramik, tebal dan berat. Beli carousell je
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 08:41 AM | Show all posts
napa bahasakan diri dengan nama camtu? kacau. cubalah ckap saya ke aku ke
cth:

Utk pengetahuan korang wife saya memang saya galakan belajar dlm bidang pottery so...dia akan observe la pot YG saya beli dari Pasar karat tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
MelahJanda replied at 14-4-2021 08:41 AM
napa bahasakan diri dengan nama camtu? kacau. cubalah ckap saya ke aku ke
cth:


Tak minat guna saya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 16-4-2021 12:07 PM
KIM.K replied at 14-4-2021 07:30 AM
Wow..notM pandai pottery ya..ada layan gak tutorial kat youtube. Rupanya boleh hantar kuala..tempat  ...


Sama la minat kita sis....

Meols Suka pinggan berat dan tebal juga..Hari tu meols tengok En.R ada buat mould utk pinggan...besar giler
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 09:17 AM

Wife NotM bising juga la..."Bang x boleh ke minta cepatkan...Kali ni je minta potong Q"

So meols pergila tanya En.R boleh ke cepatkan.....minta tolong Kali ni je.

En.R Kata x boleh...sebulan bukan lama pun kata nya.

Rasa En.R fikir kitorg YG x sabar dapatkan mould tu.
Bukan pasal seram ke apa.

Entah dia kata "Entah2 ko saje gerak Kan pasu tu biar Aku buatkan ko punya dulu khennn"
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 14-4-2021 07:30 AM
Wow..notM pandai pottery ya..ada layan gak tutorial kat youtube. Rupanya boleh hantar kuala..tempat  ...

Boleh hantar untuk bakar Kat Sana...tapi kena pandai uli betul2...sebab gelembung Udara boleh pop up..kalau pop up, ceramic akan crack
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 01:26 PM

Bermula dari situ la En R Mula diganggu.

Satu hari ni En R dengar bunyi ketawa kanak2 dalam bengkel...bila dia pergi x jumpa...

Bunyi kanak2 macam main sorok2 bawah meja bengkel....bila En R tengok ke bawah meja x jumpa...
En R tanya kawan dia Kat bengkel sebelah...kawan dia kata dengar Bunyi Kucing ada la....

Gangguan En R alami ni kebanyakannya bunyi bunyian.

Sampai la satu masa En R perasan rumah Kat sebelah bengkel tu bakar setanggi..lepastu Tabur bunga dekat situ.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 01:27 PM

En. R Tanya la kenapa bakar setanggi siang2.

Jiran dia kata nampak Ada budak kecik menangis lepastu lesap gitu je....jiran dia kata tu roh manusia Tak Aman...atau mungkin sejenis jin juga...so dia buat sembahyang dan bina rumah kecik utk roh tu supaya Tak ganggu dia.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2021 01:35 PM | Show all posts
ada mayat baby ke dlm pot tu?  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
En R mula rasa tak selesa, jadi dia minta sesorang temankan.

Masa tu la kawan dia tanya R Ada budak kecik ke Kat sini?

EnR kata xda.

Tapi kenapa dia nampak Ada budak main kat Padang dekat situ.

So kawan dia ajak berubat...sbb benda tu bukan asal dari situ.

Ustaz tu tanya ada bawa masuk tulang orang mati ke dalam tu...dia pelik la...jadah nak bawak masuk tulang orang mati
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
ihtisyam1 replied at 14-4-2021 01:35 PM
ada mayat baby ke dlm pot tu?

Bukan......

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang selongkar la...Cari tulang tu tapi Tak jumpa...

Lagi pun kitorang x guna material tulang dalam Seramik...memang ada Seramik China Bone tapi kitorg x guna...mmg x guna material berasaskan tulang.

Dan Seramik YG meols bawa tu bukan jenis porseline China Bone.

So memang x jumpa apa punca gangguan tu...so ustaz tu cuma buat pagar...Dan bacakan doa untuk benda ghaib tu supaya aman.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 03:24 PM

Sampai dah sebulan...meols dan wife ambil la mould yang kitorg tempah tu....then Pot Original tu meols bagi Kat bengkel sebelah untuk carikan glaze yang boleh cracked macam tu kan....huhu...Suh dia tanya expert2 bahagian lab

So gangguan tu berterusan la Kat bengkel sebelah tapi bengkel sebelah tu sibuk tolong kawanndia Kat bengkel lain utk siapkan tempahan.

Kesian dorang kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 03:34 PM

Saya dengan wife x buat pun slip...tapi kitorg hantar dekat bengkel sebelah.

So dapat sebiji pasu yang betul2 clay dibakar..xda corak, glaze kosong.

So at same time kitorg study pasal glaze material yang Murah untuk dapat Warna Hijau dengan cracked.

Kalau korang study pottery...glazing nI satu Art atau Seni melibatkan Bahan Kimia sebenarnya....Dan bukan semua Seramik akan dapat hasil sama.

So meols plan nak try Bahan yang Murah at that time...so decide untuk try Bahan dari calcium dan potash.

So kitorg search dalam YouTube utk tengok end product glaze YG diorg try la.

Meols dengan wife more pada glazing...utk pembakaran kedua (second firing)

Tak tahu korang faham ke tak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 03:41 PM

Wife kata pot tu sama dengan Caledon Ceramic...so material dia mesti hampir sama dengan Caledon Ceramic...padahal meols beli RM5 je

Tapi origin masih Tak tahu sebab glazing jenis ni fames di Negara tamadun tinggi macam Thailand, Korea, Jepun and ofkos China

1280px-Japanese_Kyoyaki_Celadon_1800s.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by notM at 14-4-2021 03:59 PM

So disebabkan dlm otak meols fikir material murah sebab kitorg nak rakyat Malaysia boleh medalami seni dengan harga mampu milik....so kitorg buat research Dan search dlm internet...

Sampai la jumpa beberapa artikel dalam internet yang memeranjatkan.

Bukan pasal Caledon.

Tapi Ada Bahan lain...yang buat ceramic tu sangat cantik...Dan just tambah sikit Iron Oxide akan dapat ceramic Caledon dgn crack
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2021 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Artikel tu ditulis oleh mamat ni..

IMG_20210414_160623.jpg

Masa tu keluar dari mulut kitorg....Holy S*it Holy Cr*p...so beautiful but Holy Cr*p
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list