Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1812
View
24
Reply

[Tempatan] Seramai 346,270 individu telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin , korang dah? Kalau belum selamat mereput akak doakan

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-4-2021 02:02 PM | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR - Seramai 346,270 individu dalam kumpulan fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan telah melengkapkan dua dos suntikan vaksin mereka setakat Rabu.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, bagi tempoh sama, 546,762 individu telah menerima dos pertama, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian dos pertama dan kedua vaksin Covid-19 di negara kini adalah 893,032.

Menerusi satu infografik yang dikongsikan di laman Twitter rasminya pada Khamis, Dr Adham berkata, lima negeri menerima suntikan dos pertama vaksin tertinggi ialah Selangor dengan 74,659 diikuti Sarawak (56,587), Perak (52,032), Sabah (50,918) dan Kuala Lumpur (49,114).

Sementara itu, lima negeri yang melengkapkan kedua-dua dos suntikan vaksin Covid-19 tertinggi setakat ini ialah Selangor dengan 44,776 individu, seterusnya Sabah (36,956), Perak (34,235), Kuala Lumpur (30,421) dan Sarawak (29,332).

Dalam pada itu, jumlah pendaftaran untuk Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan adalah seramai 8,235,692 atau 33.9 peratus dengan Selangor merekodkan angka tertinggi iaitu 2,224,996 pendaftaran.

Mengikut perancangan program imunisasi berkenaan, tempoh pelaksanaan fasa pertama pemberian vaksin yang bermula Februari hingga April ini akan melibatkan 500,000 anggota barisan hadapan termasuk petugas kesihatan.

Fasa kedua yang dijangka bermula April hingga Ogos tahun ini membabitkan 9.4 juta warga emas berusia 60 tahun ke atas, kumpulan rentan dan Orang Kurang Upaya manakala fasa ketiga dijadualkan bermula Mei hingga Februari 2022 membabitkan individu 18 tahun dan ke atas dengan sasaran kira-kira 14 juta orang. - Bernama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-4-2021 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
X dapat pun panggilan lagi.. Ntah bile nk samapi turn..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:54 PM | Show all posts
Akak ingatkan sudah 5.8juta orang telah melengkapi valsin 2 dos
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:54 PM | Show all posts
Jangan lupa jangka hayat vaksin ini dalam badan manusia mungkin setahun saja...
tahun hadapan ambil lagi
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau utk public yg tergolong dalam fasa 3, of coz ler tak lagi. Kan Mei baru start

Fasa 2 utk warga emas dan morbiditi pun baru nak start. Laaaambat lagi Fasa 3
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Baharu 1% yang vaksin, macam mana nak pilihanraya ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa motif nk bgtau brapa ramai yg dh legkap vaksin? Yg berdaftar berjuta lg tuggu turn.... lambat tau x!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 05:02 PM | Show all posts
xmereput pun kak
siap merentas desa lagi
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 8-4-2021 02:54 PM
Jangan lupa jangka hayat vaksin ini dalam badan manusia mungkin setahun saja...
tahun hadapan ambi ...

Oo ye ke.. laaa tudiaaa.. aku belum daftar lg pun.. bkn antivak tp mcm seriau skit.. kalo kaka nak kutuk saya.. kutuklaaa to saya bkn antivak
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb kerajaan abahcow ni semmgnya lembab dan sembab buat keje. aku bagi masa sampai ujung thn ni. klau x de jugak.. taulah aku nak meroyan mcmmaner
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
I memang tidak register or ambil vaccine di sini.. Sebab tiada right untuk pilih.... Tunggu balik pada Nov... So far embassy tidak pernah notify issue vaccine passport.... Yang pasti jika aku balik sebelum masuk office perlu dapat shot.... Dan ada 2 brand untuk di pilih...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 07:48 PM From the mobile phone | Show all posts
delia3003 replied at 8-4-2021 02:56 PM
Kalau utk public yg tergolong dalam fasa 3, of coz ler tak lagi. Kan Mei baru start

Fasa 2 utk wa ...

Gomen workers huntong. Didahulukan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 10:25 PM | Show all posts
proses vaccination agak perlahan...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 8-4-2021 07:34 PM
I memang tidak register or ambil vaccine di sini.. Sebab tiada right untuk pilih.... Tunggu balik pa ...

Balik negara mana tu??
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
pokokbunga replied at 8-4-2021 06:25 AM
Balik negara mana tu??

US.                     
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
At this rate, dalam 10 tahun lagi la baru sampai turn
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
AZ utk penjilat yahudi
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2021 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Td borak ngan member..nurse keje klinik kesihatan..masalah utama sekarang utk vaksin netizen dlm satu kawasan tu ialah tak ramai yg daftar nak ambik vaksin..sbb dlm satu kawasan atau daerah tu ada target sbb vaksin akan dihantar dr centre(storage negeri) ke kawasan tu..jd klau dlm kawasan tu yg register dlm 30-40 org shj. diorang susah nak start vaksin sbb atas faktor logistik, keselamatan vaksin, tempoh hayat dll sbb dihantar dr centre storage negeri...takleh nak hantar sikit2 atas byk faktor n diorang bkn storage centre...kita fikir kita dah register tp jiran sekeliling tak register susah jugak..sbb tu tak dpt panggilan lg..sbb tu kena encourage semua utk register...setiap kawasan atau daerah akan ada klinik atau pusat kesihatan yg akan jd centre utk inject vaksin..so dia akan ikut lokaliti alamat yg kita register..lg ramai yg register lg cepat proses vaksin di kawasan tu..ini utk 2nd phase yg utk nitizen..utk frontliner almost semua dah complete 2nd dose..
By the way,isnin ni me n my wife akan dpt 1st dose..dpt notification kat mysejahtera ptg td..rasanya isnin ni start semua 2nd phase..rasanya juga Sinovac..harap semuanya ok n dipermudahkan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2021 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dok selangor ni kepadatan terpaling pon tak dipanggil. tunggu pru 16 blom tentu separuh raykat divaksin kalau lembab dan sembab sebegini
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2021 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
jalfa replied at 9-4-2021 12:14 AM
Aku dok selangor ni kepadatan terpaling pon tak dipanggil. tunggu pru 16 blom tentu separu ...

Harap padat ja tp tak register tak guna jugak kannn
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list