Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9402
View
196
Reply

[Tempatan] Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-4-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 8-4-2021 01:12 AM
Us not bad jika mahu kerja.... Specially jika ada talent memang akan di hargai....i boleh saja sur ...

Bukan dlm RV tu kaka...

ni..diaorg tunjuk yg satu famili ni homeless pastu tinggal dlm minivan..alaa..mcm honda stream ke ape..siang kerja..anak kecik hantar nursery mcmtuu..

pastu diaorg ckp la takde duit nk bayar sewa rumah..pergi hospital pun susah sb takde insuran mcmtu..

alaaa..kaka google aje la kat yutiub tuu..Poverty in US..Poverty in UK...nanti keluar la mcm2 documentary...

sedih sgt..

kalo bab poverty kt UK tu..rata2 budak perempuan yg mengandung muda atau ibu muda, mesti merokok..dh mcm satu style pulak..

sebab tu iolss benci statement si presiden APHM tu..asik pikir kaut untung je...

Ingat segala bantuan sokongan mcm kt US tu sama ke dgn Malaysia..sedangkan pusat zakat sini pon byk karenah bila bab nk bagi bantuan...

nmpak sgt Malaysia masih lagi tak bersedia dalam bab penswastaan kesihatan ni..

tapi kalo KKM nak naikkan caj RM1 tu kepada RM2 ke..RM3 ke..iols ok je...

sebab iols biase je nampak ade sesetengah org langsung takde duit walaupun RM1 dalam poket/ simpanan pada hari tersebut..
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-4-2021 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 8-4-2021 09:20 AM
Medical checkup nk msok sekola atau kjer pon nk free ke. Aiyo, pekerja gov ni, kejer tk seberapa t ...

kalau boleh dpt free mesti org pilih yg free..keje byk mana pun drg je la yg tau.. jadi berbalik kepada soalan, mmg kena bayar full la ya kalau kos rawatan <rm50?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 8-4-2021 10:13 AM
Kumar family yang tinggal di sfo itu kah?.... Ada saja agency di downtown close to chinatown dan ...

xpasti la duduk mane di us tu.. tp dia ada vlog pasal tu la.. wife dia org us tp prefer xpegi clinic sbb byr mahal. sapa yg duduk sana je la boleh tau betul ke idok..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 8-4-2021 12:51 PM
Bukan dlm RV tu kaka...

ni..diaorg tunjuk yg satu famili ni homeless pastu tinggal dlm minivan. ...

Kak, UK tu dorg sama mcm kite. Caj rawatan murah. Kite bawah KKM. Dorg under NHS. Kite ikut UK pon sbb kite prnah dijajah UK

Aku rasa byk je zakat provide bantuan. Ckup2la tu kecam zakat. Byk je pesakit dapat bantuan zakat. Tp biasalah bile buat kjer kena kecam. Kang kasi cmtu pon kena kecam ckp tk buat kejer tkde nk buat pilih mana yg layak
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:11 PM | Show all posts
caprut replied at 8-4-2021 12:16 PM
Mmpu ke kerajaan nk gaji kan doktor?

y not...
ttakkan nak bagi rate swasta
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
L211 replied at 7-4-2021 06:18 PM
Wahhh kalau macam tu, org marhaen ni mmg takde harapan utk sembuh laa.. hospital swasta kan caj ting ...

Kes kronik apa yg spital swasta campak ke spital gomen?

Aku tgk elok jer spital swasta dok handle kes2 kronik kat klinik pakar dorg
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 7-4-2021 03:53 PM
Mmg patut dinaikkan, dan kalau nak sabsidi sgat pon bgi golongan paras kemiskinan jah. Ni semua be ...

Aku part claim gaji petugas spital dibayar dgn cukai dia tu yg x tahan....

Entah2 fail cukai kat LHDN pun x pernah ada.....dok kira cukai barang2 harian jer lah kot
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 8-4-2021 12:06 AM
Caj rm20 pun dah murah sgt tu. Caj lbih pun takpe patutnya. Yg miskin tegar/warga tua tu baru lah  ...

Masalah negara kita ni apa2 isu nk dipolitikkan...

Aku mmg setuju jer cas perkhidmatan kesihatan dinaikkan ke rm10-30 dari skang ni cuma rm1 utk A-Z punya servis, tp percayalah jadi peluru hidup utk pembangkang buat isu lah nnt, siapapun pihak yg jadi pembangkang tu sana jer
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau betul harapnya jadi turning point tu masyarakat lebih menghargai kesihatan & jaga makan.: setakat demam makan je la panadol..

Tp kalau dah kena sakit kanser tu x leh nk buat apa la kan.. rasanya yg penuh dapatkan rawatan kat hospital kerajaan ni mcm lebih 50%  sakit ncd mcm darah tinggi, kencing manis.. faktor lifestyle
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 8-4-2021 02:38 PM
Aku part claim gaji petugas spital dibayar dgn cukai dia tu yg x tahan....

Entah2 fail cukai ka ...

Itu tk cmpor lg. I pon pekerja gov ye. Phuihh
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:23 PM | Show all posts
axl_bach replied at 8-4-2021 02:44 PM
Masalah negara kita ni apa2 isu nk dipolitikkan...

Aku mmg setuju jer cas perkhidmatan kesihata ...

Nak naikkan cas perkhidmatan kesihatan mmg perlukan political will yg sgat kuat sbb rakyat dah terbiasa dgan cas murah sejak berpuluh tahun lagi. Mmg RM1 utk hampir semua perkhidmatan kesihatan di hospital/klinik kerajaan adalah sgat tak lojik! Nak tulis resti bayar RM1 tu pon ntah2 dah lebih kos seringgit, apatah lagi nak bayar gaji penjawat awam yg public selalu claim duit cukai mereka digunakan itu. Kahkahkah!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:24 PM | Show all posts
caprut replied at 8-4-2021 03:08 PM
Itu tk cmpor lg. I pon pekerja gov ye. Phuihh

Kalau di klinik gigi, golongan cikgu yg paling banyak kerenah nya. Dodol senyum sinis!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 8-4-2021 03:24 PM
Kalau di klinik gigi, golongan cikgu yg paling banyak kerenah nya. Dodol senyum sinis!

Td ada sorg staff MOSTI gaduh dgn doktor. Dia da dapat MC hospital swasta. Tp dia nk counter sign doktor gov. Doktor aku ckp la tk bole

Ujung2 dia ckp saya penat2 bawak vaksin. I gov servant ye. Like duhh, ko pon tgh MC. Cmne la ko, tlong prepare vaksin.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 8-4-2021 03:24 PM
Kalau di klinik gigi, golongan cikgu yg paling banyak kerenah nya. Dodol senyum sinis!

Bukan di dental je. Di mana2 je
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 04:06 PM | Show all posts
caprut replied at 8-4-2021 03:41 PM
Td ada sorg staff MOSTI gaduh dgn doktor. Dia da dapat MC hospital swasta. Tp dia nk counter sign  ...

Apa jadah mintak counter sign doc gomen utk mc dia?! Kadang2 xterfikir dgan permintaan merepek org2 sebegini yah. Dodol is konfius
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 8-4-2021 04:06 PM
Apa jadah mintak counter sign doc gomen utk mc dia?! Kadang2 xterfikir dgan permintaan merepek org ...

Sebab tu aku setuju diswastakan. Byk sgt permintaan bodoh2
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 06:22 PM From the mobile phone | Show all posts
punya banyak negara maju yg lain US lahanat negara gagal total tu juga korang ratib
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sebelum swastakan kesihatan ko kene handle pihak insurans dulu. ada negara eropah kan wajib amik insurans so walau apa pun sejarah kesihatan, pihak insurans tak boleh tolak. sebab gomen dah dictate tiap resident/citizen wajib ada insurans.

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 8-4-2021 10:43 AM
Maknanya hosp yg dia pegi tu takde pakar yg bagus..

Hospital pakar sis...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 8-4-2021 03:14 AM
izwan_izi replied at 7-4-2021 08:51 PM
Bukan dlm RV tu kaka...

ni..diaorg tunjuk yg satu famili ni homeless pastu tinggal dlm minivan. ...


Minivan itu semua... Majority di urban city... Urban poverty depa panggil... Ada family  min gaji memang depa suffering kena pinch a penni... Capitalist vs living standard.yang hidup di minvan ini golongan sepit bukan low income juga bukan high income... Mahu apply rumah pprt us version tidak layak seperti golongan m40 malaysia. I rasa lebih kurang sama seperti di malaysia somehow house rent dan babysitter memang main issue di urban city... But di malaysia yang living under poverty masih mampu rent a room..but di urban city just a room cost min $1200 for house (studio) $2100 quite bad area (aku perlu specific sebab different state different gaji dan house) rules untuk rent a room or house sangat strict sekarang ini.... Konon untuk lindungi tenant dari di halau landlord sebenar nya authority susah kan tenant untuk dapat kan rumah.... Reqiurement tinggi.... Perlu paycheck slip.. Work contract copy /offer letter.and interview! .... Ada rules if rent a room specially no guest /friend/gf/family boleh tumpang very strict....
Babysitter cost almost sama mortgage for low cost studio.. $2000 above..i nanti balik for my doter baby sitter cost $2800 bukan Rm.... Di county lain dan states the amount akan ber beza...
So sebelum planning mahu ada anak sudah kena guna calculator .. Unless mahu take a risk hantar babysitter yang jaga 3 infant/toddler or more which is illegal for 1 babysitter... Preschool cost $1500 to $2500....

Sekarang ini siapa yang dapat maintain kerja no cut-off.. Anak ramai.. Dapat allowance dari company dan elligable untuk stimulus depa dapat cash cow... Sebab stimulus setiap anak ada part depa dapat....

Oh boy dia kerja tempat company tidak provide insurance memang cari sakit dik!.... At least he or she able to cari company at least yang pay portion of insurance means still have to pay some amount + for wife and kids but not much.... This family prolly mismanaged family planning... But tidak perlu sis perlu kecam anak sudah keluar harap depa ada future plan and buat saving... Dengan cut cost tinggal dalam minivan... Somehow dik... Di tempat sis sentiada ada job.. Cuma mahu or tidak mahu.... Some job tidak perlu experience boleh dapat $16 to 20 now perhour but perlu kerja shift and some labour.... Training depa akan provide depend kepada specialty... Terutama foid industry....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list