Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9382
View
196
Reply

[Tempatan] Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2021 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
lavendernovella replied at 7-4-2021 04:31 PM
Ya betul. Tapi dalam happy2 tu ada yang berduka. And their boss don't even care.

Skrg pon bos bukan care sgt pon. Tkde beza pon
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2021 05:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan la wehh bukan semua orang mampu nak bayar insurance..anak ramai lagi la nak bayar insurance utk diri sendiri, utk anak lagi adusss
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 06:18 PM | Show all posts
Wahhh kalau macam tu, org marhaen ni mmg takde harapan utk sembuh laa.. hospital swasta kan caj tinggi..celah mana nk cari duit.. paracetamol kat hospital utk kes demam just bayar rm2 je.. gi hospital swasta caj rm80.. beza sgt kan.. itu pon kes kronik hospital swasta pi campak ke hospital awam sbb takut kena saman.. pale buto laa presiden hospital swasta.. ehh klu geng ni aka jenis keturunan india ni, tak payah percaya laa cakapnya.. itu sibuk nk duit je
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
L211 replied at 7-4-2021 06:18 PM
Wahhh kalau macam tu, org marhaen ni mmg takde harapan utk sembuh laa.. hospital swasta kan caj ting ...

Fakta byk salah, racist pula tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Pinokiok replied at 7-4-2021 05:41 PM
Jangan la wehh bukan semua orang mampu nak bayar insurance..anak ramai lagi la nak bayar insurance u ...

So, kalau cmtu, anak dianggap rezeki lgi ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 07:01 PM | Show all posts
dah macam lagu Amy Mat Piah jek..Tiada Lagi Spitalll Kerjaaaannnnn
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 06:59 PM
So, kalau cmtu, anak dianggap rezeki lgi ke

Bagi aku anak itu amanah bukan rezeki semata2. Rezeki anak ramai tu ada pada Allah. Ibubapa yg kena pandai merancang & mengurus.
Pendek kata tanyalah diri sendiri tengok kemampuan dari segi kewangan, kesihatan dan kepandaian mengurus keluarga.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 7-4-2021 09:35 AM
Mengawal kos? hahahahaha

Harga dedak ternakan pun tak mampu kawal.what the fcuk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by najib888 at 7-4-2021 09:11 PM
L211 replied at 7-4-2021 06:18 PM
Wahhh kalau macam tu, org marhaen ni mmg takde harapan utk sembuh laa.. hospital swasta kan caj ting ...


Aku rasa hang salahfaham terminologi... Kes kronik hospital swasta campak ke hospital awam? Ke hang nak maksudkan kes acute? severe?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
aHoi83 replied at 7-4-2021 11:10 AM
Charge hospital swasta ni jd mahal sbb ramai yg ambik insurance . Hujung2 tak bole buat tolak pesaki ...

Berhati2 la kalau g sepital swasta pastu dia tanya byk pasal insurans dari tade sakit apa2 tiba2 kena tahan wad 3-4 hari.
Mcm dlm movie omputeh tu lupa dah tajuk bila pihak sepital tau dia ada insurans tiba2 je dia kena tahan pastu konon kata sakit mental bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 7-4-2021 09:27 PM
Berhati2 la kalau g sepital swasta pastu dia tanya byk pasal insurans dari tade sakit apa2 tiba2 k ...

I care a lot ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Dlm kepala dia, MONEY MONEY MONEY

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:20 PM | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 02:39 PM
Operation apa tu. Dkt swasta yg mahal selain peralatan perubatan. Nk bayar doktor pakar tu pon mah ...

buang jangkitan kat buah pinggang tak silap..(not sure sbb tak boleh melawat, just info dlm group family ja).. cuma kes makcik aku ni kronik sikit, jenis penakut nak pi check dan marah org kalau suruh gi check.. maybe sbb tu la kot mahal..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Elok...swastakan polis dan tentera sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Nie pendapat iols je laa. iols stuju if harga pkhidmatan kat hospital gov dinaikkan sikit.. If yg betoi2 xmampu to boleh laa buat harga lain pulak. Sebab apa iols rengsaa betoi tgk rkyat Malaysia nie xreti bsyukur ssetengahnya.. Dapt ubat xmakan, dibuang nya ke dlm tong mcm harga ubat to murah.. Kalau laa diorg nie tau harga satu ubat to n kena bayar dgn harga to mmg xkan laa buang mcm to jer kn
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:06 AM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 03:49 PM
Kalau caj rm20 pasangan beranak byk, mat rempit, jobless dkt malaysia cmne nk byr caj daftar

Caj rm20 pun dah murah sgt tu. Caj lbih pun takpe patutnya. Yg miskin tegar/warga tua tu baru lah charge less. Baru lah rakyat msia ni tau hargai kesihatan. Ubat pun patut caj sikit. Yg susah je charge less atau takyah bayar. Kalau tak, ramai je amik ubat, pastu buang. Tak pun.. Tak mkn ubat. Pastu sakit p lagi hospital.

Asalkan hospital kjaan tak charge semahal swasta dah cukup ok rasanya. Walaupun subsidi tak bnyk cam dulu, asalkn ada ok lah tu. Takde lah terbeban rakyat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 8-4-2021 12:06 AM
Caj rm20 pun dah murah sgt tu. Caj lbih pun takpe patutnya. Yg miskin tegar/warga tua tu baru lah  ...

Caj rm1 dkt klinik kesihatan tu pon bukan semua byar. Ibu ngandung, warga emas, pekerja kerajaan, pesakit ada penyakit berjangkit. Itu antara yg free. Kalau ada 2000 pesakit dtg klinik total collection mungkin rm300 cmtu je.

Sbb tu aku gelak2 je konon ptd ada dkt hospital sbb dia kena fikir mcm mana nk generate income. Haha, aku ketawa
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Cadangan doktor kapitalis ni memang takmau kerajaan interfere dalam bagi rawatan kepada rakyat. Kerajaan hanya jadi regulators aje. So, private aje yg kasi servis kepada rakyat yg sakit. Tampak jelas idea kapitalisnya di situ. survival of the fittest
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by caprut at 8-4-2021 12:55 AM
CikYaYaYa replied at 8-4-2021 12:05 AM
Nie pendapat iols je laa. iols stuju if harga pkhidmatan kat hospital gov dinaikkan sikit.. If yg be ...


Nk suruh tulis nama sendiri pon pemalas kbyakan pesakit. Kasi ubat tibi lebih dari sehari pastu tk reti2 nk tulis nama sendiri bila da mkn. Betapa pemalasnya bila semua bnda percuma. Tak dapat ubat dari sehari ngamok. Ada hal itu la, hal ini laa. Banyak la alasan pesakit ni.

Kalau aku ni policy maker senang je. Siapa tk reti jaga SOP masa covid blacklist nama dari mendapat subsidi kesihatan. Mati la ko
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 7-4-2021 12:53 AM
iols mana reti nk kerja kt US sinun...sedare mata pun takde..

iols byk tgk free documentary kt  ...

Us not bad jika mahu kerja.... Specially jika ada talent memang akan di hargai....i boleh saja survived di US..... Ramai malaysians complaint itu ini di US masih lagi tinggal di US.. Benefits kerja di US banyak compared expats di malaysia.. Cuma depa suka tinggal di asia sebab di bayar ikut rate home country....

Currently di tempat i ramai homeless dari philipines setup tent di roadside.. Jadi homeless sebab pandemic... The rest american homeless depa pilih untuk jadi homeless.. Some of them having mental illness... Drugs and alcholic addiction...some of them ada duit specially war veterans yang issue disability... Mental illness...etcetera mental fucked up. . Bukan tiada yang bantu depa untuk cari kerja but majority kembali jadi homeless hidup mahu tiada commitment....
Yang under poverty bukan tiada bantuan.. Ada even US house pprt version ada... Dapat financial support... Cuma somehow this group depa mentality fucked up mismanaged hidup....
Yang hidup di dalam truck u maksud kan RV mobile home?.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list