Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9416
View
196
Reply

[Tempatan] Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2021 03:34 PM | Show all posts
dulu nak naikkan caj rawatan klinik hospital kerajaan pun hampir terbalik negara diambang kekacauan
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2021 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 7-4-2021 03:24 PM
Boleh mula buat skim abahcowcare

Masa PH skim insuran apa yg nk buat tu
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 7-4-2021 12:11 PM
Bang..salah persepsi tu..hosp swasta takde subsidi..semua satu persatu kene caj..takde subsidi  .. ...

Ramai warganegara tak sedar pasal fakta ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:43 PM | Show all posts
Nak jadi macam us ke? Nak beranak pun puluh ribu usd..takde insuran tak boleh admit hospital. Dekat sana pen insulin tu pun mahal nak mati. Negara lain relaks je perubatan free or very affordable mcm dekat msia.

This idiot should shut up. Urusan pendidikan, perubatan, pertahanan memang tanggungjawab kerajaan..go to hell lah si bodoh ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 7-4-2021 02:01 PM
Heloooo??? Nak naikkan yuran pendaftaran drpd rm1 jadi rm5 pon xberani, apa lgi nak swastakan peru ...


Patutnya naikkan aje pi RM 20. Malas la nak kesian sangat golongan B40 mentaliti subsidi ni. Yang deols tau, tunggu bantuaaaaan kena tolooooongggg aje sepanjang masa. Dah la tak reti hargai benda free. Take things for granted. Demanding. Tak sadar ngkau tu beggars yang takda rights pon huntok be choosy and cerewet over this and that.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 7-4-2021 03:43 PM
Nak jadi macam us ke? Nak beranak pun puluh ribu usd..takde insuran tak boleh admit hospital. Dekat  ...

Tk semua negara mcm malaysia cover free rawatan dan ubatan. Kita sebab ikot UK. Negara russia, mesir rasanya ubatan caj asing.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-4-2021 03:45 PM
Patutnya naikkan aje pi RM 20. Malas la nak kesian sangat golongan B40 mentaliti subsidi ni. Yan ...

Kalau caj rm20 pasangan beranak byk, mat rempit, jobless dkt malaysia cmne nk byr caj daftar
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 03:06 PM
Gomen pndai la pikir. Buat skim kesihatan apa yg dorg boleh come out

Akan ade benefit x smpi sepenuhnya dan x dpt pd yg btol2 memerlukan pd bila2 masa mcm skarang
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:53 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 7-4-2021 03:45 PM
Patutnya naikkan aje pi RM 20. Malas la nak kesian sangat golongan B40 mentaliti subsidi ni. Yan ...

Mmg patut dinaikkan, dan kalau nak sabsidi sgat pon bgi golongan paras kemiskinan jah. Ni semua benda rm1, rm2, yg kaya raya tu pulak ambil kesempatan guna smpai kering perkhidmatan kesihatan dgan cas murah sebegitu. Lepastu kena tunggu sikit terus melalak komplen sana sini smbil canang satu klinik dia bayar cukai bayar gaji penjawat awam. Eh hanat, kau sorang jah bayar cukai?! Gitu makian dodol pada manusia2 laknat sebegitu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 03:49 PM
Kalau caj rm20 pasangan beranak byk, mat rempit, jobless dkt malaysia cmne nk byr caj daftar

Paksa menabung 10 sen sehari.

Tapi serius la...Bukan suma takleh pakai tapi kebanyakan memang...herm.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by caprut at 7-4-2021 04:06 PM
adeqbun replied at 7-4-2021 03:52 PM
Akan ade benefit x smpi sepenuhnya dan x dpt pd yg btol2 memerlukan pd bila2 masa mcm skarang


Bila tu agak2 bila? Aku assume kalau nk diswastakan sepenuhnya tp takla sepenihnya masih ada fasiliti kesihatan kerajaan mungkin akan amek masa 20 ke 30 tahun. Tpi kalau nk kurangkan subsidi atau exclude certain rawatan dkt gov hospital or klinik mgkin dalam tempoh 3 ke 5 tahun akan jadi
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-4-2021 03:55 PM
Paksa menabung 10 sen sehari.

Tapi serius la...Bukan suma takleh pakai tapi kebanyakan me ...

Melayu dan kaum miskin je dok pikir anak byk ni rezeki. Lahir2 anak tu da dapat subsidi beranak. Tu fikir subsidi
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya makin maju negara makin bertambah fasilitas untuk rakyat jelata. Bukan sebaliknya ye. Itu maknanya negara makin melingkop. Lojik akal aje tu....:
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-4-2021 10:23 PM
Mesti la iols kene drag sisthur..sedangkan President APHM tu pon nk ikut model penswaataan perubat ...

Eventho us hospital private... But ada agency hepls yang kurang mampu dan yang tiada insurance.... Ada community tolong menolong ada yang consult for free cuma perlu beli ubat sendiri.... Sedang kan uol kata america 100% healthcare capitalist... U heard from malaysians living in us or u dengar dari person yang mahu e erything for free?... Sebab itu i kata us system different... American ada tax return policy even to all layered imcome bayar tax... The healthcare perlu ada insurance for better service tetapi ramai makhluk diam bila dapat tax return.... Boleh buat saving... This tax return bukan saving... Any americans or pr... Green card yang work for certain years depa elligable for social security after retirement / years of service.... Uol gomen ada option pension or kwsp.... Private.. Kwsp.... System already different...t
If u have any disability require monthly expenses and insurance boleh apply dari social security .... After reitrement ada scheme medicaid... No need to pay anything...
Mahu kata malaysia 100% subsidi juga tidak.... Ada certain surgery dan facility perlu bayar...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-4-2021 04:14 PM
Eventho us hospital private... But ada agency hepls yang kurang mampu dan yang tiada insurance.... ...

Bgos ko explain. Tp ko explain pnjg2 pon bila dorg nk subisidi. Nk jgak. Pastu demanding.

Even dorg dok ckp najib the best pm ever bab ekonomi pon nk swastakan certain part kesihatan. Pm yg lagi hauk tu nk expect apa?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 6-4-2021 11:43 PM
Nak jadi macam us ke? Nak beranak pun puluh ribu usd..takde insuran tak boleh admit hospital. Dekat  ...

Malaysian tidak perlu compared harga  insuline dengan US... Coz the price tag hanya di US... Better ko compared same brand insulin di germany.. France or mexico... Dealing price medicine price tidak akan sama...... If any physician kata kepada u begitu tell him that not his job.. Better compare ur private hospital and US hospital.... service price stilll more way cheap....uol complain harga private kayangan bagi aku still murah..... Di us tiada pharmacy akan jual ubat blood pressure less than $1 persheet... Di malaysia still boleh..... Unless ur government boleh regulate price drugs.. Treatment...surgery and consultancy.... Nothing impossible.... Marhein mampu afford
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 03:30 PM
Tapi kapitalism yg boleh buat staff happy. Ada bonus semua

Ya betul. Tapi dalam happy2 tu ada yang berduka. And their boss don't even care.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo sakit kronik n kritikal nak mati, spital swasta sanggup handle ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 12:22 AM
Bgos ko explain. Tp ko explain pnjg2 pon bila dorg nk subisidi. Nk jgak. Pastu demanding.

Even  ...

Depa susah mahu terima apabila semua mahu compared dengan US cerita pun dengar half baked... Banyak lagi benefits marhein dapat benefits... Even ada. Cash benefits cintoh donate blood... Di malaysia ramai employee sudah ada medical card.... Cuma rasa nya tiada enforcement untuk company yang tidak issue kan medical card kepada employee... Coz somehow bagi aku dengan experiences orang dari my crowd insurance really help them... Ada yang dapat allowance seumur hidup... Free healthcare and tax free...anak free education sehingga university!... Aku lebih prefer semua dapat equal rawatan... Buat seperti US ko earned money tapi kedekut pergi agency.. Lineup few hours untuk dapat rawatan.... Sedang kan if ko bekerja no issue e entho ada certain payment perlu buat... But bukan semua..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-4-2021 04:14 PM
Eventho us hospital private... But ada agency hepls yang kurang mampu dan yang tiada insurance.... ...

iols mana reti nk kerja kt US sinun...sedare mata pun takde..

iols byk tgk free documentary kt yutiub je... Yg pasal homeless tu..psl poverty in US...anak ramai..tapi tinggal dlm minivan..sampai kene assist utk dapatkan temp shelter ape semua..

tu la yg iolss agak bitter bila si presiden APHM Doktor Singh tu cadangkah utk penswastaan perubatan dan kesihatan.. sb teringatkan documentary tu la..

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list