Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9385
View
196
Reply

[Tempatan] Mungkin tiada lagi hospital awam, kata presiden hospital swasta

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-4-2021 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 7-4-2021 12:27 PM
hospital kerajaan skrg amek tak bayaran pendahuluan dr warge asing yg nk treatment dr spital gomen?  ...

Amek je tapi kdg2 pejam mata je sbb dorg susah. Atau malas nk complicated kan keadaan
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2021 12:30 PM | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 12:17 PM
Da boleh da jgn beranak byk. Boleh juga klo baru demam sehari mkn je panadol tp payah prgi klinik

Ye lah faham jugak, rakyat pun kena gunakan kemudahan yg disediakan dgn bertanggungjawab, hargai apa yg kita blh dapat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 12:31 PM | Show all posts
sial nya kerajaan malaysia kalau betul-betul terjadi benda ni satu hari nanti. sial juga jantan ni yang cadangkan benda ni. dasar kaya, dia expect semua kaya macam dia ka boleh dapatkan rawatan swasta setiapkali sakit? tak guna punya manusia, fikir poket sendiri ja.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dodolgemok replied at 7-4-2021 12:19 PM
Kes2 nazak atau outcome teruk konfem2 diorang tolak ke gomen, sbb nak jaga standard la tu mana bol ...

Tak sangka org keje kesihatan mcm dodol ni pemikiran masih kuno mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
teky replied at 7-4-2021 12:17 PM
korg ingt gomen nak... nnti wujud kartel hospital plak...

tgok2 mcm da ade..

Memang dah ada kot..website nak bayar lesen ada yg suruh pakai internet explorer lagi..choiii
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 12:16 PM
Sebab duit insurans tk ckup nk cover dkt swasta. Ingt semua prosedut tu murah ke

kalo kesihatan diswastakan...jadi mcm US laa...tu berapa ramai rakyat diaorg yg dinafikan dari mendapat rawatan yg sewajarnya sebab tiada insuran..tu negara berpendapatan tinggi tuu..i

sampai ke satu tahap..ada NGO-NGO sewa dewan  komuniti semata2 nk berikan rawatan asas secara percuma kpd golongan yg tidak berkemampuan..

Utk Malaysia ni...biarlah rawatan dan perubatan tu menjadi tanggungjawab sosial  dari kerajaan kpd rakyat..masuk KK bayar RM1 je...

jangan memandai2 nk komersilkan hal perubatan dan rawatan kpd rakyat..Hospital swasta dapat peluang tumbuh kt Malaysia ni kira bagus la..

lagipun kita nk elakkan dari berlakunya monopoli dalam sektor kesihatan..

biar rakyat pilih nk amik hospital gomen atau swasta..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Hospital swasta nak pow duit kerajaan la tu. Nak srh kerajaan byr caj rwtn utk pesakit yg x mampu supaya sales hospital up and tokey hospital blh beli ferrari tiap bulan.

Ingt kita bodoh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 7-4-2021 12:42 PM
kalo kesihatan diswastakan...jadi mcm US laa...tu berapa ramai rakyat diaorg yg dinafikan dari men ...

Kalau cmtu, kerajaan mgkin akan asingkan rawatan percuma tp ubatan kena bayar. Tp rakyat bising gak.  Klo rawatan dan ubatan murah pon tp mgkin cukai naik pon rkyat bising.

Nk naikkan caj rawatan pon rkyat meroyan
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
lawaknya mmg ramailah tak setuju
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 01:07 PM
Kalau cmtu, kerajaan mgkin akan asingkan rawatan percuma tp ubatan kena bayar. Tp rakyat bising ga ...

tak perlu asing2..subsidi je..bukannya semua 32juta rakyat Malaysia ni perlukan rawatan/perubatan sepanjang hayat..

untuk cukai tu..on kan balik GST...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bunyinya macam kerajaan jangan kacau matket kami nak buat duet...
sembang serbis, industri bagai ujung2 cerita bab kos ie DUIT jugak kan....
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 7-4-2021 01:40 PM
tak perlu asing2..subsidi je..bukannya semua 32juta rakyat Malaysia ni perlukan rawatan/perubatan  ...

Berapa ramai pesakit kronik. Ingt ubat2 tu murah
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by izwan_izi at 7-4-2021 02:00 PM
caprut replied at 7-4-2021 01:45 PM
Berapa ramai pesakit kronik. Ingt ubat2 tu murah


berapa sgt laaaa pembiayaan perubatan rakyat jika nk dibandingkan dengan kutipan cukai semasa..

kalo implemen kan balik GST walaupun 5%..lagi banyak pendapatan boleh kutip..

lagipun..

"apa gunanya kami mengundi kamu sebagai kerajaan pada pilihan raya jika kamu menindas kami dgn menswastakan perkhidmatan kesihatan"

hahahahhahaah...

politician ni perlukan duit + kuasa...berbeza dgn owner hospital swasta...duit duit duit..apelah gunanya duit jika tidak menjadi YB di ADUN dan Parlimen...hehehehehhe..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:01 PM | Show all posts
caprut replied at 7-4-2021 12:23 PM
Dodol rasa, perubatan akan diswastakan ke tak?

Heloooo??? Nak naikkan yuran pendaftaran drpd rm1 jadi rm5 pon xberani, apa lgi nak swastakan perubatan. Kos perubatan di tanah air ni terlalu murah, setakat rm1 utk dapat semua benda dri kaunseling, xray smpai ke ubatan semua benda dpt dgan rm1 tu. Cuci gigi pon byr seringgit jah padahal kat luar smpai rm150, siapa xmau woi!?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
izwan_izi replied at 6-4-2021 08:42 PM
kalo kesihatan diswastakan...jadi mcm US laa...tu berapa ramai rakyat diaorg yg dinafikan dari men ...

I guess ko tidak akan drag US issue with malaysia healthcare... Every policy untuk dapat benefits perlu meet the criteria.... Same goes to malaysia bukan semua free ....
If malaysians ada issue with insuran e policy untuk claimed depa perlu totally understand insurance benefits dan requirements...
Di US ada agency untuk tolong low income and yang tiada insurance....
Healthcare and social security benefits related di US... Totally different daru malaysia...
Aku just explain incase malaysian living in US berc erita still stuck budaya subsidi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:04 PM | Show all posts
mrsamz replied at 7-4-2021 12:38 PM
Tak sangka org keje kesihatan mcm dodol ni pemikiran masih kuno mcm ni

Dodol saspek uols kerja private hospital kan? Realitinya mmg benar, bukan dgar2 cerita pon. Lagi satu, infection control/ sterilization semua tu ada jah yg pandai mengelat sbb nak jimat kos. Setakat nk tolak pt pergi ke gomen tu apa lah sgat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:04 PM | Show all posts
skinsandstars replied at 7-4-2021 12:31 PM
sial nya kerajaan malaysia kalau betul-betul terjadi benda ni satu hari nanti. sial juga jantan ni y ...

ni time jd doktor ape niat die sbnrnye..mmg la utk kerjaya..tp xkan xde rs utk tlg org yg memerlukan?hanya utk tembolok sendiri je ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 7-4-2021 02:03 PM
I guess ko tidak akan drag US issue with malaysia healthcare... Every policy untuk dapat benefits  ...

Mesti la iols kene drag sisthur..sedangkan President APHM tu pon nk ikut model penswaataan perubatan ala-ala mcm kt US sinun..
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:27 PM | Show all posts
BS sgt la... mcm satu hosp kat penang ni, mak cik aku warded, dah makan dekat 20k, (xdak insurance), propa masuk ICU sehari dua, pastu suh buat operation 50k, mmg tersentap org tua tu, bila kata takdak duit (padahal ada ja), laju ja refer pi GH.. tgk tgk kat GH minor sajork operation dia...
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Yerla kannn stop benefits to rakyat, tapi untuk menteri semua bertambah tambah welfares kan? Simpan cash kat rumah 10 juta. Kau hado?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list