Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1049
View
9
Reply


Capal Nabi Jadi Hiasan Dinding Surau, Cinta Ke Bidaah Ni?

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-4-2021 09:16 AM | Show all posts |Read mode



Pelbagai isu panas berkaitan Prosedur Operasi Standard (SOP) melingkari Malaysia ketika ini, namun perkara nan satu ini melangkaui cerita SOP semata-mata.



Bermula dengan kekecohan lambang capal nabi menjadi hiasan dinding sebuah pusat pengajian (madrasah) di negeri Perak, kemudiannya tular di media sosial hingga mendapat perhatian banyak pihak.



Ramai yang berpendapat ianya keterlaluan kerana seolah-olah mengagungkan benda dengan alasan agama, namun satu pihak lagi menidakkan anggapan tersebut.


Betul ke salah?






Foto : Twitter




Dikatakan lambang capal nabi itu dilekatkan untuk menunjukkan rasa kecintaan dan kasih sayang kepada junjungan Nabi Muhammad SAW dan kononnya mufti mesir telah memberi pendapat tiada salahnya mengenai hiasan tersebut.



Foto : Twitter




Bagaimanapun, ramai yang membantah kerana bimbang simbol tersebut akan bertukar menjadi alat suci seperti salib hingga menimbulkan rasa taksub kepada barang.




Foto : Twitter




Akhirnya akaun Twitter Mufti Wilayah Persekutuan membuat ciapan berkenaan isu ini. Ianya harus ditimbang tara sebaik-baiknya dan berbeza hukumnya mengikut lokasi.




Foto : Twitter





Ada yang berpendapat hanya orang Melayu sahaja yang taksub dengan barangan Nabi seperti capal Nabi ini. Betul ke? - CARI




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-4-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dok fikir dari semlm yg dok back up capal ni.. Awat cinta pada Rasullalah saw hanya boleh dizahirkan dgn tgk capal sajork ka?

Ka otak aku dah teruk kena getah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 09:48 AM | Show all posts
aku pernah kena tarbiyah leh sorang 'ukhti',  sebab tanya apa benda lah yang ko pi letak sticker benda ni kat dalam kreta, gantung kat cermin,  tampal kat pintu minyak, pastu pin tudung pun dengan benda ni...

panjang dia tarbiyah aku.. kata aku tah uptodate dgn perkembangan islam la apa lah..
dlm ati aku waktu tu, pelik nya.. dah kenapa korang nak berdakwah kaitkan benda2 mcm tu,dah menuju syirik dah tu..

so, semalam benda ni baru nak hot2 kat  newsfeed fb aku.. terus aku share..harap 'ukhti' tu baca la, sbb aku pun tau, dia mmg boleh nampak benda2 yang aku share. harap dia paham la apa yang pernah aku sampaikan dulu, dan dia ngaku dia slah.. jgn mcm lopa, ego tinggi.

smlm, masa scroll komen2 org tu, ada 1 komen aku terkesan dan menyebabkan aku terus tekan share.
1 komen tu kata, nanti lama2 org akan percaya gmbr capal tu seolah2 lambang islam. sama lah mcm lambang salib tu. . org akan agung2kan lambang capal mcm org xtian agung kan lambang salib--lebih kurang mcm ni lah... and aku harap sangat 'ukhti' tu baca la komen2 yang lain.

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:26 AM | Show all posts
astaghafirullah...dah korang solat mengadap selipar tu dah kenapa?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:03 AM | Show all posts
tikusmontok replied at 7-4-2021 10:26 AM
astaghafirullah...dah korang solat mengadap selipar tu dah kenapa?

sbnrnya kita solat bkn menghadap apa2 yg didepan...tak slh letak objek didepan..TAPI bergantung pd niat..
jika sekadar hiasan tak slh pun.jgn taksub dan anggap ada keramat ke sakti ker..

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 11:05 AM | Show all posts
johan-adx replied at 7-4-2021 11:03 AM
sbnrnya kita solat bkn menghadap apa2 yg didepan...tak slh letak objek didepan..TAPI bergantung pd ...

nak buat hiasan dinding pun letak la sebelah lain
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:01 PM | Show all posts
kenapa letak capal? capal kan alas kaki, adakah alas kaki tu sesuatu yg mulia hingga diletak atas kepala mcm lobai2 tampal kat kopiah?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni semua fahaman Brelwi

https://www.facebook.com/380401135364937/posts/4790598071011866/?d=n

Sesat.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:33 PM | Show all posts
pihak majlis agama negeri kata apa? apa tindakan yg seterusnya kalau dah taksub lagu ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-4-2021 03:47 PM | Show all posts
BoongaKertas replied at 7-4-2021 03:33 PM
pihak majlis agama negeri kata apa? apa tindakan yg seterusnya kalau dah taksub lagu ni.


Tak pasti pula, tapi pihak stesen TV Al-Hijrah dah pi interview dah.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list