Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14766
View
145
Reply

[VIDEO] Lando Zawawi dedah ‘kesaIahan’ Ebit Lew

[Copy link]

Author: Raline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-4-2021 01:58 PM | Show all posts |Read mode
Lando Zawawi dedah ‘kesaIahan’ Ebit Lew

Dalam perkongsian tersebut Lando Zawawi ada mengatakan bahawa Ustaz Ebit Lew mempunyai beberapa kesal4han dan salah satunya adalah sebab dia bukan Melayu.

“Kelemahan no 2 ni bukan sebab dia kurang berpengetahuan.. Macam mana saya nak cakap ye sebab takut dia terasa, Kalau Ustaz Ebit Lew menonton ni saya minta maaf” – Ujar Lando Zawawi.

“Ebit Lew ni dia bukan melayu, dia bangsa cina yang masuk Islam, jadi orang Islam dia jadi Ustaz, jadi dia tidak faham Budaya Melayu !!”

“Apa itu budaya melayu yang menyebabkan dia kena, budaya melayu yang dia kena adalah perasaan tidak puas hati, iri hati dengk1i cakap belakang. Benda-benda ni ada pada Melayu yang Ustaz Ebit Lew gagal untuk memahami sebab dia orang cina”

“Saya atas ini, saya minta maaf dengan Ustaz Ebit Lew, saya rasa kesal, sebab dia orang cina, dia tak faham orang melayu ini cakap belakang, dan saya orang melayu saya tahu.”

“Ramai yang menyokong apa yang dikatakan oleh Lando Zawawi dalam siaran langsung yang dibuatnya di laman facebooknya pada malam tadi.”

“Lando yang merupakan aktivisi pernah beberapa kali dipanggil oleh pihak polis ke balai bagi memberikan kenyataan. Namun menurutnya setakat ini tiada kes melibatkannya atau mana-mana brotherhood Malaysia di balai polis kerana mereka adalah dipihak yang benar.”

“Menurut Lando, walapun Ebit Lew mempunyai surat untuk menyampaikan sumbangan, tidak semestinya dia boleh keluar sesuka hati. Mengambil contoh rider foodpanda, walaupun mereka memakai baju foodpanda dan terang-terang untuk menghantar makanan, tapi jika melalui sekatan jalan raya, mereka juga akan ditahan”

Buat Benda Baik Tak Semestinya  Betul

Jangan cerita Ebit lew ada surat boleh keluar ikut suka hati ikut mak bapak dia. Gua cakap benda betul, bukan benda baik. Sebab Dalam dunia ni, tak semestinya yang baik ni betul. Yang baik tu antara kita dengan tuhan tu di akhirat nanti.

Ebit Lew buat 2 benda betul dari 3

“Ebit lew buat dua benda betul dari 3, undang-undang ni sikit, dia ada kelemahan sikit, sebab tu dia kena. Dia kena pun bukan atas j3nayah, dia kena cawagan khas, yang tak perlukan tangkpaan, yang tak perlu jaminan polis. Bila gua cakap ni gua cakap benda betul. kelemahn dia kat situ sbeb dia bukan bangsa melayu. Dia tak faham budaya melayu ni. Gua pun kena bro, orang mengadu. polis buat kerja dia, gua tak sAlahkan polis. Malah polis bagi kerjasma yang baik, jangn lupa Ebit Lew pun cakap, polis bagi kerjasama yang baik tak ada stress2 pun.”

“Walapun Ebit Lew cakap berhenti untuk menyumbang, tapi dia tetap menyumbang melalui akaun bank dia” kata Lando lagi

Semalam Ustaz Ebit Lew juga dipanggil oleh Bukit Aman semalam bagi memberi kenyataan untuk beberapa perkara. Ustaz Ebit Lew juga dikatakan telah berhenti untuk keluar memberi sumbangan. Kini sumbangan diberikan oleh Ebit Lew secara atas talian kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

Sifat dengk1i ada juga di kalangan ustaz, tak boleh lihat orang lain popular – Amin Idris

Berikutan segelintir pihak yang kurang senang terhadap tindakan ustaz Ebit Lew, pengacara TV dan motivator Amin Idris terpanggil berkongsi pengalamannya setelah berada di dalam industri seni.

Menerusi laman Facebook, pengacara yang mesra dipanggil ‘Bro Amin’ itu berkata sifat hasad dengki sememangnya wujud termasuk dalam kalangan para ilmuwan yang cmburu melihat kelebihan orang lain.

Menurut Amin, beliau sendiri menjadi mngsa hasad dngki seorang ustaz yang dianggap sebagai sahabat tetapi bersikap ‘talam dua muka’ apabila berada di belakang.

EBIT LEW DAN MUHASABAH UNTUK SAYA

Maaflah… saya kena akui memang ada penyakit di kalangan ustaz yang dengki ustaz lain masuk tv, yang dengki ustaz lain dapat sepentas dengan selebriti famous, ustaz lain banyak job, ustaz lain selalu jadi pengacara TV, ustaz tu ramai followers, ustaz lain bla bla

Saya sendiri pernah jadi mangsa hasad dengki seorang ustaz yang depan saya panggil sahabat, salam dan peluk bagai. Tetapi di belakang, tikam sehendak hendaknya.

Penyakit dengki tak kira siapa. Yang berjubah, yang berserban, yang berjanggut, yang petah berbicara. Allah uji hambaNya dengan pelbagai cara. Barangkali ujian seorang agamawan ialah tidak senang melihat agamawan lain ramai pengikut, lebih famous dsb. Saya juga tidak terlepas dari penyakit has4d dengk1i



Buat sahabat saya Ebit Lew, stay strong. Barangkali apa yang terjadi bertujuan sebagai signal dari Allah untuk duduk, bermuhasabah, ‘selftalk’, bersidang sesama team untuk perbaiki mana yang lemah. Banyak yang tak benar orang tuduh Ebit Lew. Tak mustahil ada yang benar. Mengenali beliau, saya yakin Ebit takkan melenting. Sebaliknya beliau akan ‘menjawab’ dengan tindakan & terus menbuat kebaikan walau dicerca dan dihina.

Mesti kerjasama dengan agensi kerajaan

Menurut Firdaus Wong, dalam kita melakukan kerja-kerja dakwah dan kebajikan, kita perlu lakukan kerjasama dengan agensi kerjaan untuk elak f1tnah. Beriut naish firdaus Wong

“Gambar ini diambil minggu lepas bersama Mufti Melaka, Ustaz Dato Abdul Halim dan Komander CDERT Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Datuk Mohamad Shahrum Osman di Pusat Islam Melaka.

Ke mana jua kami pergi untuk mengedarkan bekalan asas kepada asnaf di sekitar Lembah Klang sehingga ke Kuala Lipir, Raub & Melaka, pasti akan diiringi oleh anggota APM. Ini bagi mengelakkan fitnah tatkala kita ingin melakukan sesuatu yang baik dengan menghulurkan bantuan tetapi kita mesti melakukannya dengan betul yakni dengan kerjasama agensi kerajaan.

Semoga Allah Subhana Wa Ta’ala menjauhkan kita dari fitnah. Teruskan usaha dakwah dan kebajikan kita dengan mengikuti undang-undang negara”

Sumber : https://dbongkar.com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 5-4-2021 02:03 PM | Show all posts
lando pun perangai mcam pukimak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Jap.. Aku blur.. EL cina masuk islam? Bukan dia mmg dilahirkan sebagai ISLAM bukan MUALAF mcm Firdaus Wong?

Blur jap aku..

Kiranya aku ni hybrid masuk islam walaupun dilahirkan dalam keluarga islam ikut fahaman lando ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:18 PM | Show all posts
mula dah....

x kan kena panggil pun x bole
x bole usik langsung ke?

ermmm....

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Mende lando ni...cakap pusing2..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:23 PM | Show all posts
sarah82 replied at 5-4-2021 02:11 PM
Jap.. Aku blur.. EL cina masuk islam? Bukan dia mmg dilahirkan sebagai ISLAM bukan MUALAF mcm Firdau ...

EL mmg mualaf.. Beliau masuk islam masa umur 12 tahun kalau x salah sy... Beliau pernah kongsi dlm ceramah2 beliau... skrg pun adik beradik beliau ramai yg masih belum memeluk agama islam
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak dia yg mualaf. Dia bukan mualaf.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
mana satu betul ni? EL mualaf ke bukan? kompius pulak aku
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
ekmal_sorrow replied at 5-4-2021 02:03 PM
lando pun perangai mcam pukimak

Aku tengok kat fb kalau kawan2 aku share tu tengok komen masyaAllah gambar edit dia sesaja. Tak senonoh & ada yg melucah lagi. Pelik aku. Dgn followers dia pun otak hitam.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
sweetgirl replied at 5-4-2021 02:23 PM
EL mmg mualaf.. Beliau masuk islam masa umur 12 tahun kalau x salah sy... Beliau pernah kongsi dlm ...

Tak.. Bapa dia cina masuk islam kawin dgn mak dia warganegara indonesia.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:35 PM | Show all posts
MinyakAngin replied at 5-4-2021 02:31 PM
Aku tengok kat fb kalau kawan2 aku share tu tengok komen masyaAllah gambar edit dia sesaja. Tak se ...

jenis geng buat dosa kering...dier kena dgn org lain, fine.
tp perluke balas dendam kt org lain?

siap petik cina melayu....rasis dan wat malu kaum je.

payah sembang dgn org x kenal agama.

wat jalan pun mandai2....tuang premix turapan jalan masa ujan.
camana nk compact gelek lepas tu kalo benda tu dah jadi rapuh dek air ujan?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:44 PM | Show all posts
aku pun tak paham kenapa EL nak sebut2 saya cuma seorang muallaf..muallaf...

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:48 PM | Show all posts
apa benda ni? tak faham aku
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
sweetgirl replied at 5-4-2021 02:23 PM
EL mmg mualaf.. Beliau masuk islam masa umur 12 tahun kalau x salah sy... Beliau pernah kongsi dlm ...

Aku baca dia bukan mualaf. Tp umur 12 tahun tu belajar semula Islam sbb parents dia tak praktis sgt. Dia ada adik badik cina sebab pak dia penah kawen dgn cina sblm pak dia kawen dgn mak dia cina indo.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:50 PM | Show all posts

aikkk .. bukan EL ada kat Afrika ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:50 PM | Show all posts
MinyakAngin replied at 5-4-2021 02:26 PM
Bapak dia yg mualaf. Dia bukan mualaf.

oyeke... kat mana yg sy tgk dia ckp dia masuk islam masa umur 12 thn... maafkan sy kalau salah huhu

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chocobozhere replied at 5-4-2021 02:49 PM
Aku baca dia bukan mualaf. Tp umur 12 tahun tu belajar semula Islam sbb parents dia tak praktis sg ...

Ya ni. Hujung2 bapak dia mintak dia ajar solat & ngaji. Dia tak cakap bapak dia nak convert.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala semua bangsa bukan melayu je dik
Bukan bangsa specifically bangsa in malaysia
Dari luar negara pun sama je

Dah kerja dengan bermacam negara
Masing2 hauk
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ekmal_sorrow replied at 5-4-2021 02:35 PM
jenis geng buat dosa kering...dier kena dgn org lain, fine.
tp perluke balas dendam kt org lain?  ...

Aku muda remaja lagi dah jauhkan diri dari jantan perangai mcm ni. Masing2 low class & nampak busuk. Mentaliti busuk. Ketiak busuk. Mulut busuk surya.

Nak tampal jalan tu buat elok2 tak boleh ke. Mula2 dulu ok kot. Sekarang asal tampal je itu yg menampal masa hujan tu kot. Ko tanya student civil skolah teknik pun dia boleh ajar ko. Biar cantik sikit skill tu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:11 PM | Show all posts
helicornia replied at 5-4-2021 02:48 PM
apa benda ni? tak faham aku

same la aku pun,x faham sbnarnye hehehehe, xtau nk komen cmne...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list