CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5471|Reply: 37

Silap 'Tekan Harga' Salahkan Pelanggan Pula, Terbantut Nak Belanja Kawan Di Kafe

[Copy link]
Post time 5-4-2021 08:57 AM | Show all posts |Read mode
Seorang peguam berkongsi pengalaman buruk ketika berkunjung ke sebuah kafe di dalam sebuah pusat beli belah baru-baru ini.


Nor Zabetha berkata, ketika itu dia berhasrat untuk membelanja dua rakannya menikmati makanan di kafe yang terkenal dengan 'salted egg pastry'.


"Setibanya kami di sana tempat penuh. Waktu kami mencari tempat duduk, pengurus cafe maklumkan kedai penuh.




Gambar hiasan




"Saya memang sudah janji hendak belanja, jadi selepas 30 minit kami datang kembali ke cafe. Dia maklumkan, satu meja hanya dua orang. Meja jangan sambung.


"Dia minta kami tunggu sebentar untuk kemas meja. Kami tunggu, dia pesan hingga tiga empat kali, meja jangan sambung! Bukanlah kami tidak faham, sudah dewasa kami semua. Cukup faham.


"Kami duduk, kemudian kami berikan QR Code menu online untuk pesanan. Kami buka menu, semuanya sold out. Habis semua sold out dalam menu tetapi atas kaunter penuh segala pastri, saya minta PA saya belikan terus pastri di kaunter dan kami melayari menu lain melalui QR," tulisnya.


Tidak lama kemudian, rakannya yang selesai membuat pesanan di kaunter datang kembali ke meja dan memaklumkan harga untuk tiga jenis item iaitu satu donut dan dua cronut berharga melebihi RM100, sekal igus membuatkannya terperanjat.


"Kata orang di kaunter, ini harga keseluruhan termasuk dalam QR Code yang kami order. Kami langsung tidak pesan lagi. Rupa-rupanya dia tekan harga order meja sebelah. Kata PA saya, budak kaunter itu memang kasar.


"Saya tiada sana waktu itu. Kalau saya, belum tentu boleh sabar. Kami panggil dia berkenaan order RM106.70. Saya rasa dia sudah salah tekan. Dia datang, dengan muka tertekan dan stress.


"Dia kata pada PA saya 'Sebab itulah saya minta akak confirmkan tadi sebelum bayar', suaranya agak tinggi. Mukanya ketat. Pelayan itu geleng kepala sambil menjeling dan mengarahkan PA saya membontotinya ke kaunter," kongsinya mengimbas kembali insiden tersebut.


Melihat situasi tersebut serta merta membuatkan dirinya hilang sabar kerana merasakan layanan yang diberikan agak keterlaluan.


Peguam itu lantas pergi ke kaunter bersama-sama dengan rakannya dan berhasrat memberi sedikit teguran atas layanan biadab pelayan tersebut.




Kredit foto: FB




"Saya pergi ke kaunter, saya jumpa pengurus. Kata sahabat saya Nadia, batalkan sahaja semuanya. Keterlaluan dan melampau. Saya kata 'I do understand if you are stressful. I am also stressed at times! But you need to respect people. I thought this place is supposed to be very high end. The way you treat people. You people are so rude".


"Sambil saya bercakap tiada permohonan maaf daripada pelayan tersebut. Pengurusnya hanya kata 'We are sorry puan'. Terus dia segerakan hendak pulangkan semua duit kami.


"Bukan saya hendak create scene tapi ini berkenaan adab. Budak ini usianya kurang daripada 25 tahun saya rasa. Kita bukan minta dilayan seperti raja tetapi hanya budi bicara dan hormat," tulisnya lagi.




Sumber: mStar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Dottys la tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tengok bos dottys jawab apa
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 10:49 AM | Show all posts
yang pi order blur yang amik order kurang ajar..
elok la tu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 11:34 AM | Show all posts

I baru nak teka

I terbeli cronut tu. Ingatkan custard cream dlmnya. Bila makan, rasa semacam, langsung takleh nak telan. Rupa2nya salted egg!
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 11:48 AM | Show all posts
dottys ni over hype kan?
tatahu la if chuols rasa best...
i pernah p (kawan belanja gak)
makanan dia biasa2 ja...takde la gempak pun...
ambiance pun ala2 delifrance jer kot...
or up sikit dari delifrance...

muahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 11:49 AM | Show all posts
mmg x termasuk lah mmg dh tau harga kayangan bagai. kalo mkn nasik lagi berbaloi2
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer replied at 5-4-2021 11:48 AM
dottys ni over hype kan?
tatahu la if chuols rasa best...
i pernah p (kawan belanja gak)

Oh yaaa la
Ada lagi tak delifrance tu
Lama x pergi

Dotty ni mmg overhype
I pernah masuk sekali pi makan sbb nak jumpa org kat situ
Chehhhh
I mmg selalu kena tipu dgn mata sendiri yaa
I makan 2 org habis dekat 200 sbb semua yg bestseller I nak rasa
Dan seperti biasa sekali jaaa laaa
Nak masuk pun kena beratuq bagai
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 12:40 PM | Show all posts
Mesti dah biasa jadi tapi tak ada yang komplain nasib tak baik jadi pulak dengan geng lawyer baru kena
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 01:43 PM | Show all posts
anakmak replied at 5-4-2021 12:11 PM
Oh yaaa la
Ada lagi tak delifrance tu
Lama x pergi

hahaha...nasib ada geng...
xdak dah delifrance tu...
zaman2 kita jek kut tau delifrance...
bebudak la mana tahu..hahhaha...

menu dia pun biasa ja...
and cronut tu pun biasa ja for me...
dah la harga ya ampun mahai nyaaaaaaaaaaa


Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 02:57 PM | Show all posts
tp kan memang perasan budak pompuan muda  yang kerja F&B sekarang ni banyak yang kurang hajo.. suka merempan..

macam ari tu nak beli donut kat big apple akak aku nak 1 aku nak 1. kita org pun order pastu cashier pompuan cakap dengan gaya kerek dan  suara agak tinggi suara kata  tak der set tuk 2, beli 1, 3 , 6

pastu  kawan lelaki dia tegur tekan jelah 1 & 1 bila kena tegur terus tarik  muka, masam mencuka, bagi baki pun kasar.  
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:30 PM | Show all posts
HoneyManjer replied at 5-4-2021 11:48 AM
dottys ni over hype kan?
tatahu la if chuols rasa best...
i pernah p (kawan belanja gak)

Yup setuju sangat-sangat.
Over rated, pergi sekali dah tak nak pergi dah sampai bila-bila.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 03:42 PM | Show all posts
addved replied at 5-4-2021 03:30 PM
Yup setuju sangat-sangat.
Over rated, pergi sekali dah tak nak pergi dah sampai bila-bila.

kan...dah la mahal nak mampus...
tak baloi...better la p makan yang bebetol restaurant ke apa...
luckily org belanjer....
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
HoneyManjer: dottys ni over hype kan?tatahu la if chuols rasa best...i pernah p (kawan belanja gak)makanan dia biasa2 ja...takde la gempak pun...ambiance pun ala2  ...


Pada iols xsedap. Better Kenny.
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:52 AM | Show all posts
anakmak replied at 5-4-2021 12:11 PM
Oh yaaa la
Ada lagi tak delifrance tu
Lama x pergi

delifrance baru bukak balik kat publika. iols belum sempat pegi lagi. rindu la dgn seafood croissant dia.

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 10:53 AM | Show all posts
HoneyManjer replied at 5-4-2021 01:43 PM
hahaha...nasib ada geng...
xdak dah delifrance tu...
zaman2 kita jek kut tau delifrance...

dah bukak balik sis. kat publika. aa meh la serbu. tapi mmg geng2 otai je tau delifrance ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 02:49 PM | Show all posts
pittjie replied at 7-4-2021 10:53 AM
dah bukak balik sis. kat publika. aa meh la serbu. tapi mmg geng2 otai je tau delifrance ni

oooo wow!
ok nanti nak p la...babila free...
mengimbau kenangan sat...
wkwkwkwkw
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2021 03:30 PM | Show all posts
HoneyManjer replied at 5-4-2021 03:48 AM
dottys ni over hype kan?
tatahu la if chuols rasa best...
i pernah p (kawan belanja gak)

exactly my tot too chuols! sep ciked. hahaha. tp colleague meols kemain suka laa g ke sini. kalau penuh, sanggup plak order grab. kozzer yach!
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 04:48 PM | Show all posts
Bholatchomel replied at 5-4-2021 02:57 PM
tp kan memang perasan budak pompuan muda  yang kerja F&B sekarang ni banyak yang kurang hajo.. suka  ...

hahahaahahaha dah kenape cashier tu xley key in 1-1..tros terbantut nk mkn big apple.
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Doty's ni soooo yesteryear la
ummah dr kampung yang baru dtg KL je hadap
padahal ummah urban KL metropolitan bangsar bubble tu sume skang hadap dgn KennyHillbakers @ taman tunku,  Huckleberry @ BSC, jibby&co @desaparkcity
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 01:10 PM GMT+8 , Processed in 0.101312 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list