CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2150|Reply: 20

Google Peringati Anak Malaysia, Pelopor Pelitup Muka

[Copy link]
Post time 12-3-2021 05:31 PM | Show all posts |Read mode
Google telah memberi penghormatan kepada ahli epidemiologi kelahiran Malaysia yang mencipta pelitup muka sekali gus menyelamatkan nyawa pada musim pandemik ini, lapor China Morning Post, semalam.


Pada Rabu lalu, Google Doodle memperingati Dr Wu Lien-teh dengan memaparkan lukisan imejnya di halaman utama enjin carian mereka.


Tarikh 10 Mac 2021 juga merupakan ulang tahun ke-142 kelahiran mendiang.

“Pakai pelitup muka. Selamatkan nyawa,” tulis Google Doodle.




Kredit foto: YouTube




Menurut biografi di laman web Google, anak kelahiran Pulau Pinang itu mencipta topeng pembedahan yang dianggap pelopor topeng N95 sebagai tindak balas terhadap wabak Manchuria yang merebak di barat laut China pada 1910.


Ketika itu, kerajaan China melantik beliau untuk menyiasat mengenai penyakit tersebut dan ia berjangkit di antara manusia melalui pernafasan.


Berikutan itu, beliau telah menghasilkan topeng pembedahan khas dengan kapas, dan kain kasa serta menambah beberapa lapisan kain untuk menapis udara.




Kredit foto: Wellcome Collection




Beliau seterusnya menasihatkan orang ramai untuk memakai pelitup muka tersebut bagi mengelak daripada terkena jangkitan.


Pakar bedah yang juga penerima Hadian Nobel dalam bidang fisiologi itu turut bekerjasama dengan pemerintah China untuk menubuhkan stesen dan hospital kuarantin di negara itu.




Sumber: Kosmo

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2021 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 12-3-2021 05:40 PM

Mendiang calon anugerah nobel 1935 kategori physiology
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
google seluruh dunia sama ke guna doodle dr ni?
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun 1910 zaman NI zaman British Malaya... supposedly heols rakyat British Straits Settlement.

Malaysia masih belum wujud lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Wahhh well done dr wu!

Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga sebulan? Dari petang tadi iols blegar di bod ci tunggu org buka.. maybe iols tlepas ke.. cek kat kongsi viral takde plop. Yg kat fb xsyok baca
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Well done, tahniah DR. Dia sendiri pun tak tahu ciptaan beliau sangat berguna di hari ini dan membantu menyalamatkan banyak nyawa.
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 10:26 PM | Show all posts
tapi dia cina, confirm komunis harbi,  jangan jejak kaki ke Malaysia .... takbir!  apa kata pejuang Melayu @dzekni
Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2021 10:28 PM | Show all posts
belilies replied at 12-3-2021 10:23 PM
Wahhh well done dr wu!

Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga ...

Yg ni ke?kat bod Kongsi Tular

https://mforum.cari.com.my/forum ... ead&tid=1242057
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-3-2021 10:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 12-3-2021 10:28 PM
Yg ni ke?kat bod Kongsi Tular

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=1242057

Yes tq momod! Iols nak pg baca!
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 04:20 AM From the mobile phone | Show all posts
{:laugh wow!!!{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh{:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 04:20 AM From the mobile phone | Show all posts
{:hypnotize{:sing{:sing{:hero{:hero{:hero{:hero{:hero{:spec
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 12-3-2021 05:37 PM
Mendiang calon anugerah nobel 1935 kategori physiology

Pakar bedah yang juga penerima Hadian Nobel dalam bidang fisiologi itu turut bekerjasama dengan pemerintah China untuk menubuhkan stesen dan hospital kuarantin di negara itu.


Ye lh
Salah fakta artikel ni
But he should win lh kn
Atau dianugerahkan

Win mcm pertandingan lh plk


Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Hebat dr wu, ni baru boleh dibanggakan...
Ini mat saleh cakap melayu kat youtube pun berbondong2 netizen kebangga proud to be malaysian katanyahh
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Selama ni @dizekni pakai pelitup muka ciptaan kafir?
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 12:01 PM | Show all posts
Wah siapa sangka kan
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 12:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lu yang sebar wabak

makan babi bawak JE

makan kelawar bawak covid

dah tu tak reti2 nak cipta tutup mulut

apa la sangat

otak keling je tak reti fikir
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-3-2021 12:47 PM | Show all posts
dizekni replied at 13-3-2021 12:41 PM
Lu yang sebar wabak

makan babi bawak JE

ko tngk pangai ank2 melayu tk sedau diri ni saudaraku dizek

benda cenggini pun boleh buat modal ngungkit asl dpt menyembah majikan dia

esk2 dia ungkit psl sapa cipta kereta, cipta henfon cipta kapal terbang lps tu petik nick ko zek

boleh la tunjuk kt majikan dia

mudahan naik gaji tahun ni

prfffffffffght
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
rajamoney replied at 13-3-2021 12:47 PM
ko tngk pangai ank2 melayu tk sedau diri ni saudaraku dizek

benda cenggini pun boleh buat modal ...

Tu la saudaraku

dapat petik nama pun dah rasa hebat

boleh claim singgit satu post dari cina komunis dapigs gamaknya

hah
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ooo...ini la permulaan terciptanya pelitup muka. bagus betul ada ramai ummah yg otak bijaksana ni.
sorg lagi iols kagum si Turing tu wpun gay. bijak betul dia berfikir nak buat mesin turing permulaan terciptanya komputer.
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2021 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
belilies: Wahhh well done dr wu!Btw, takde ke yg buat benang budak form 5 beli keta honda duit hasil niaga sebulan? Dari petang tadi iols blegar di bod ci tungg ...
   
mana storynya... nk baca sis
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 01:54 PM GMT+8 , Processed in 0.120624 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list